Jackfruit van Jessica LekEen klein kookboek met één grote ster, jackfruit. Voor wie deze Aziatische vrucht niet kent, jackfruit is op dit moment dé manier om vlees te vervangen en glutenvrij tegelijk te eten. Jessica Lek bedacht, in samenwerking met Fairtrade Original (die de vruch in Nederland in blik verkopen) recepten met jackfruit.

En dan blijkt zo’n klein kookboek over Jackfruit groots te zijn in wat je allemaal op tafel kunt toveren. Wat een veelvoud aan recepten. Voor ieder moment van de dag!

Fairtrade-Original-kookboek-jackfruit.jpg

Wat is jackfruit?

Misschien is het goed om eerst iets meer over de vrucht uit te leggen, want wat is jackfruit nou eigenlijk? Er zijn twee soorten jackfruit. De rijpe versie die zoetig is, niet zo vlezig en qua smaak wat wegheeft van mango. En er is de jonge, niet rijpe jackfruit. En dat is de versie die door Fairtrade wordt verkocht en wordt gebruikt in dit boek.

Pulled Jackfruit

Jonge jackfruit is neutraal van smaak, wat vlezig van structuur. Er wordt dan ook vaak pulled jackfruit van gemaakt, waarmee het lijkt of je pulled pork eet maar dan plantaardig. Door de neutrale smaak neemt de vrucht alle kruiden op die je gebruikt. Ideaal!

Jackfruit van Jessica Lek

Terug naar het boek nu. Want dat jackfruit veelzijdig is laat Jessica Lek hier wel zien. Ze bedacht snacks met de vrucht, lunchrecepten, voor- en hoofdgerechten. Nee, geen zoete gerechten, daar leent de jonge jackfruit zich niet voor. Maar met bijna 30 hartige recepten kun je zeker wel even vooruit.

Recepten met jackfruit

De recepten die Lek met jackfruit maakt vind ik te gek, super afwisselend. Stuk voor stuk recepten waar ik niet op gekomen zou zijn. Mijn enige recept tot nu toe met jackfruit zijn de loaded vegan nacho’s, die je hier vindt. De recepten in dit boek zijn weer net een stapje spannender. Super leuk! Práchtige foto’s ook in het boek. En verdomd, gemaakt door Mitchell van Voorbergen, die ook mijn Borreltijd fotografeerde. Zó dol op zijn stijl.

Koken met jackfruit

Wil je, misschien wel voor de eerste keer, koken met jackfruit, dan is dit een boekje dat je absoluut op weg helpt. Genoeg afwisselende jackfruitrecepten, spannende combi’s en goede instructies hoe je met jackfruit om moet gaan. Uiteraard kookte ik er ook uit en dat leverde een spannende en heerlijke bloemkoolsoep op met krokante jackfruit. Verrassend gecombineerd, ook qua kruiden. Zeer geslaagd! Dat recept vind je hier.

Jackfruit van Jessica Lek is uitgegeven door Good Cook, kost € 14,95 en is online en in de boekhandel te koop!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2020
 
Een pakket vol lekkers van Nairn’s

Ik mag twee mensen blij maken met een pakket heerlijke koekjes en crackertjes van Nairn's
27 mei 2020
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit – editie I

Terug van weggeweest; een overzicht van toffe nieuwe merken en producten. In deze eerste editie toffe ijsjes, zelf cocosballen bakken of koop je je kinderkoekjes liever kant & klaar.
25 mei 2020
 
GESLOTEN – Win een maand Oot granola

De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Maar hou de site ook de komende dagen weer goed in de gaten...
22 mei 2020
Susan Aretz Wat eten we Net 5
 
Onze 10e week thuis – Corona update

Ik heb even getwijfeld of ik deze Corona updates wel moet blijven schrijven, maar het blijft een bijzondere tijd. En dat het een bijzondere week was is zeker.
22 mei 2020
Lowlander bier
 
GESLOTEN – Thuis uit eten met Lowlander Bier

Deze winactie is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht gehad. Niet gewonnen? Niet getreurd, er staat weer een smakelijke nieuwe winactie klaar
19 mei 2020
 
Home made Basics van Yvette van Boven – review

Home made Basics van Yvette van Boven staat vol met makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken. Maar is dat ook zo?!