Jackfruit van Jessica LekEen klein kookboek met één grote ster, jackfruit. Voor wie deze Aziatische vrucht niet kent, jackfruit is op dit moment dé manier om vlees te vervangen en glutenvrij tegelijk te eten. Jessica Lek bedacht, in samenwerking met Fairtrade Original (die de vruch in Nederland in blik verkopen) recepten met jackfruit.

En dan blijkt zo’n klein kookboek over Jackfruit groots te zijn in wat je allemaal op tafel kunt toveren. Wat een veelvoud aan recepten. Voor ieder moment van de dag!

Fairtrade-Original-kookboek-jackfruit.jpg

Wat is jackfruit?

Misschien is het goed om eerst iets meer over de vrucht uit te leggen, want wat is jackfruit nou eigenlijk? Er zijn twee soorten jackfruit. De rijpe versie die zoetig is, niet zo vlezig en qua smaak wat wegheeft van mango. En er is de jonge, niet rijpe jackfruit. En dat is de versie die door Fairtrade wordt verkocht en wordt gebruikt in dit boek.

Pulled Jackfruit

Jonge jackfruit is neutraal van smaak, wat vlezig van structuur. Er wordt dan ook vaak pulled jackfruit van gemaakt, waarmee het lijkt of je pulled pork eet maar dan plantaardig. Door de neutrale smaak neemt de vrucht alle kruiden op die je gebruikt. Ideaal!

Jackfruit van Jessica Lek

Terug naar het boek nu. Want dat jackfruit veelzijdig is laat Jessica Lek hier wel zien. Ze bedacht snacks met de vrucht, lunchrecepten, voor- en hoofdgerechten. Nee, geen zoete gerechten, daar leent de jonge jackfruit zich niet voor. Maar met bijna 30 hartige recepten kun je zeker wel even vooruit.

Recepten met jackfruit

De recepten die Lek met jackfruit maakt vind ik te gek, super afwisselend. Stuk voor stuk recepten waar ik niet op gekomen zou zijn. Mijn enige recept tot nu toe met jackfruit zijn de loaded vegan nacho’s, die je hier vindt. De recepten in dit boek zijn weer net een stapje spannender. Super leuk! Práchtige foto’s ook in het boek. En verdomd, gemaakt door Mitchell van Voorbergen, die ook mijn Borreltijd fotografeerde. Zó dol op zijn stijl.

Koken met jackfruit

Wil je, misschien wel voor de eerste keer, koken met jackfruit, dan is dit een boekje dat je absoluut op weg helpt. Genoeg afwisselende jackfruitrecepten, spannende combi’s en goede instructies hoe je met jackfruit om moet gaan. Uiteraard kookte ik er ook uit en dat leverde een spannende en heerlijke bloemkoolsoep op met krokante jackfruit. Verrassend gecombineerd, ook qua kruiden. Zeer geslaagd! Dat recept vind je hier.

Jackfruit van Jessica Lek is uitgegeven door Good Cook, kost € 14,95 en is online en in de boekhandel te koop!

Gepubliceerd op 8 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.