Jackfruit van Jessica LekEen klein kookboek met één grote ster, jackfruit. Voor wie deze Aziatische vrucht niet kent, jackfruit is op dit moment dé manier om vlees te vervangen en glutenvrij tegelijk te eten. Jessica Lek bedacht, in samenwerking met Fairtrade Original (die de vruch in Nederland in blik verkopen) recepten met jackfruit.

En dan blijkt zo’n klein kookboek over Jackfruit groots te zijn in wat je allemaal op tafel kunt toveren. Wat een veelvoud aan recepten. Voor ieder moment van de dag!

Fairtrade-Original-kookboek-jackfruit.jpg

Wat is jackfruit?

Misschien is het goed om eerst iets meer over de vrucht uit te leggen, want wat is jackfruit nou eigenlijk? Er zijn twee soorten jackfruit. De rijpe versie die zoetig is, niet zo vlezig en qua smaak wat wegheeft van mango. En er is de jonge, niet rijpe jackfruit. En dat is de versie die door Fairtrade wordt verkocht en wordt gebruikt in dit boek.

Pulled Jackfruit

Jonge jackfruit is neutraal van smaak, wat vlezig van structuur. Er wordt dan ook vaak pulled jackfruit van gemaakt, waarmee het lijkt of je pulled pork eet maar dan plantaardig. Door de neutrale smaak neemt de vrucht alle kruiden op die je gebruikt. Ideaal!

Jackfruit van Jessica Lek

Terug naar het boek nu. Want dat jackfruit veelzijdig is laat Jessica Lek hier wel zien. Ze bedacht snacks met de vrucht, lunchrecepten, voor- en hoofdgerechten. Nee, geen zoete gerechten, daar leent de jonge jackfruit zich niet voor. Maar met bijna 30 hartige recepten kun je zeker wel even vooruit.

Recepten met jackfruit

De recepten die Lek met jackfruit maakt vind ik te gek, super afwisselend. Stuk voor stuk recepten waar ik niet op gekomen zou zijn. Mijn enige recept tot nu toe met jackfruit zijn de loaded vegan nacho’s, die je hier vindt. De recepten in dit boek zijn weer net een stapje spannender. Super leuk! Práchtige foto’s ook in het boek. En verdomd, gemaakt door Mitchell van Voorbergen, die ook mijn Borreltijd fotografeerde. Zó dol op zijn stijl.

Koken met jackfruit

Wil je, misschien wel voor de eerste keer, koken met jackfruit, dan is dit een boekje dat je absoluut op weg helpt. Genoeg afwisselende jackfruitrecepten, spannende combi’s en goede instructies hoe je met jackfruit om moet gaan. Uiteraard kookte ik er ook uit en dat leverde een spannende en heerlijke bloemkoolsoep op met krokante jackfruit. Verrassend gecombineerd, ook qua kruiden. Zeer geslaagd! Dat recept vind je hier.

Jackfruit van Jessica Lek is uitgegeven door Good Cook, kost € 14,95 en is online en in de boekhandel te koop!

Gepubliceerd op 8 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!