Tomatensalade



Tomatensalade van Emma

In meerdere van mijn Midden-Oosterse kookboeken kwam ik recepten tegen voor ezme: een Turkse dip van tomaten, paprika, rode en groene pepers en granaatappel. In deze salade laten we de pepers en de paprika achterwege. Niet dat die niet lekker zijn, maar als tomatensalade vind ik dit gerecht nóg lekkerder.

Wat mij betreft is dit een geweldige salade: de smaken trekken alleen maar meer in naarmate je hem langer laat staan, hij past bij allerhande maaltijden, maar je kunt hem ook los eten, of met wat brood. Een perfecte salade voor een picknick of om mee te nemen dus!

Tomatensalade_Emma

Voor 4 personen, als bijgerecht

800 gr goed rijpe tomaten**
1 kleine (rode) ui
1 teen knoflook
½ tl piment
2 tl wittewijnazijn
1,5 el granaatappelmelasse*
4 el extra vierge olijfolie
een klein bosje platte peterselie

*Granaatappelmelasse is ingekookt sap van granaatappels. Het heeft een frisse en zoete smaak. Grotere supermarkten en Turkse winkels verkopen het. Kan je niet vinden, vervang de granaatappelmelasse dan door 1,5 el balsamicoazijn en 1 tl honing.

** Ik vind het lekker om de tomaten te ontvellen. Als je daar geen zin in hebt, is dat echter absoluut niet nodig. Wit je dat wel, kruis dan de tomaten in met een mesje, leg ze in een pan of schaal en overgiet ze met kokend water. Laat ze 2 minuten zo staan en giet ze dan af. Je kunt dan de schil zo van de tomaten trekken.

De vinaigrette voor de salade

Maak van de knoflook, piment, azijn, granaatappelmelasse en olijfolie in een staafmixer of vijzel de vinaigrette. Zorg dat de knoflook goed fijngemalen wordt, daar wordt de vinaigrette mooi dik van.

Turkse tomatensalade

Snijd de – al dan niet ontvelde- tomaten doormidden en de helften in plakjes. Snijd dan de plakjes vervolgens blokjes. Probeer zoveel mogelijk pitjes opzij te schuiven, maar ga niet alle pitjes verwijderen, dat is niet nodig. Doe de tomaatblokjes in een saladeschaal.

Snijd de ui in kleine blokjes. Hak de peterselie grof en doe de gehakte peterselie, op een klein beetje na, in de schaal bij de tomaat. Meng de tomaat, de ui en de peterselie met de vinaigrette. Bestrooi de salade met de achtergehouden peterselie.

Tomatensalade serveren en bewaren

Je kunt de salade meteen eten, maar het is het lekkerst om de smaken een uur of langer te laten intrekken. Bewaar de salade liever niet in de koelkast, daar gaat de smaak van de tomaten achteruit.

Als je de salade op geroosterde stukje ciabatta of stokbrood serveert, heb je bovendien geweldige bruschette. Maar serveer ook eens bij een van de vele BBQ gerechten die je op Smulpaapje vindt.

Gepubliceerd op 10 mei 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.