Texels lamsstoofpotje



Als je ziet met hoeveel liefde het lamsvlees op Texel wordt behandeld kun je niet anders dan ter plekke bij de slager lamsvlees voor mee naar huis kopen. En als dan in je goodiebag van Texel Culinair ook nog eens zilte aardappeltjes zitten is een mooi stoofpotje gauw bedacht.

Ik stoofde het vlees in Texels bier – Skuumkoppe – dat gelukkig ook buiten Texel steeds beter te krijgen is. En anders gebruik je een ander mooi blond bier. Wil je geen alcohol gebruiken, dan is een mooie groentebouillon je vriend. Kom we gaan de keuken in!

texels lamsstoof Smulpaapje

Voor 4 ruime porties heb je nodig

750g lamsprocureur
½ tl knoflookpoeder
zout en peper
1el bloem
2el neutrale olie
750ml Texels bier Skuumkoppe
5 jeneverbessen
1 laurierblad
500g zilte aardappel (of gewone aardappelen kan ook)
1el Zaanse mosterd
1tl Worcestershire saus
15g platte peterselie, fijngehakt

Stoofpotje met Texels lamsvlees

Snijd de procureur in grote, gelijkmatige stukken en bestrooi met knoflookpoeder, zout, peper en bloem. Hussel goed om, zodat alles onder zit. Verhit in een grote pan de olie en bak hierin het lamsvlees rondom, op hoog vuur, aan.

Skuumkoppe in je stoofvlees

Giet dan, rustig, het bier (of ander vocht naar keuze) erbij, en voeg de jenevebessen en laurierblad toe. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat het – met de deksel half op de pan – anderhalf uur stoven, tot je vlees mals is. In het laatste half uur voeg je de aardappels toe, die in het vocht meegaren.

Lamsstoofvlees

Na anderhalf uur haal je het grootste deel van het vlees en de aardappels eruit, maar laat een kleine 250g aardappel achter in het stoofvocht. Die stamp je namelijk, met een aardappelstamper, fijn zodat ze je stoofvocht bindt. Breng dit op smaak met de mosterd, worcestershire en nog ruim zout en peper. Kook het een kwartiertje, op hoog vuur, verder in. Dan mag het vlees en de aardappel die je eruit had gehaald weer terug in de pan. Proef nog even of het zo op smaak is, en bestrooi voor het opdienen met de peterselie.

Gepubliceerd op 18 september 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.