Texels lamsstoofpotjeAls je ziet met hoeveel liefde het lamsvlees op Texel wordt behandeld kun je niet anders dan ter plekke bij de slager lamsvlees voor mee naar huis kopen. En als dan in je goodiebag van Texel Culinair ook nog eens zilte aardappeltjes zitten is een mooi stoofpotje gauw bedacht.

Ik stoofde het vlees in Texels bier – Skuumkoppe – dat gelukkig ook buiten Texel steeds beter te krijgen is. En anders gebruik je een ander mooi blond bier. Wil je geen alcohol gebruiken, dan is een mooie groentebouillon je vriend. Kom we gaan de keuken in!

texels lamsstoof Smulpaapje

Voor 4 ruime porties heb je nodig

750g lamsprocureur
½ tl knoflookpoeder
zout en peper
1el bloem
2el neutrale olie
750ml Texels bier Skuumkoppe
5 jeneverbessen
1 laurierblad
500g zilte aardappel (of gewone aardappelen kan ook)
1el Zaanse mosterd
1tl Worcestershire saus
15g platte peterselie, fijngehakt

Stoofpotje met Texels lamsvlees

Snijd de procureur in grote, gelijkmatige stukken en bestrooi met knoflookpoeder, zout, peper en bloem. Hussel goed om, zodat alles onder zit. Verhit in een grote pan de olie en bak hierin het lamsvlees rondom, op hoog vuur, aan.

Skuumkoppe in je stoofvlees

Giet dan, rustig, het bier (of ander vocht naar keuze) erbij, en voeg de jenevebessen en laurierblad toe. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat het – met de deksel half op de pan – anderhalf uur stoven, tot je vlees mals is. In het laatste half uur voeg je de aardappels toe, die in het vocht meegaren.

Lamsstoofvlees

Na anderhalf uur haal je het grootste deel van het vlees en de aardappels eruit, maar laat een kleine 250g aardappel achter in het stoofvocht. Die stamp je namelijk, met een aardappelstamper, fijn zodat ze je stoofvocht bindt. Breng dit op smaak met de mosterd, worcestershire en nog ruim zout en peper. Kook het een kwartiertje, op hoog vuur, verder in. Dan mag het vlees en de aardappel die je eruit had gehaald weer terug in de pan. Proef nog even of het zo op smaak is, en bestrooi voor het opdienen met de peterselie.

Gepubliceerd op 18 september 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.