Texels lamsstoofpotjeAls je ziet met hoeveel liefde het lamsvlees op Texel wordt behandeld kun je niet anders dan ter plekke bij de slager lamsvlees voor mee naar huis kopen. En als dan in je goodiebag van Texel Culinair ook nog eens zilte aardappeltjes zitten is een mooi stoofpotje gauw bedacht.

Ik stoofde het vlees in Texels bier – Skuumkoppe – dat gelukkig ook buiten Texel steeds beter te krijgen is. En anders gebruik je een ander mooi blond bier. Wil je geen alcohol gebruiken, dan is een mooie groentebouillon je vriend. Kom we gaan de keuken in!

texels lamsstoof Smulpaapje

Voor 4 ruime porties heb je nodig

750g lamsprocureur
½ tl knoflookpoeder
zout en peper
1el bloem
2el neutrale olie
750ml Texels bier Skuumkoppe
5 jeneverbessen
1 laurierblad
500g zilte aardappel (of gewone aardappelen kan ook)
1el Zaanse mosterd
1tl Worcestershire saus
15g platte peterselie, fijngehakt

Stoofpotje met Texels lamsvlees

Snijd de procureur in grote, gelijkmatige stukken en bestrooi met knoflookpoeder, zout, peper en bloem. Hussel goed om, zodat alles onder zit. Verhit in een grote pan de olie en bak hierin het lamsvlees rondom, op hoog vuur, aan.

Skuumkoppe in je stoofvlees

Giet dan, rustig, het bier (of ander vocht naar keuze) erbij, en voeg de jenevebessen en laurierblad toe. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat het – met de deksel half op de pan – anderhalf uur stoven, tot je vlees mals is. In het laatste half uur voeg je de aardappels toe, die in het vocht meegaren.

Lamsstoofvlees

Na anderhalf uur haal je het grootste deel van het vlees en de aardappels eruit, maar laat een kleine 250g aardappel achter in het stoofvocht. Die stamp je namelijk, met een aardappelstamper, fijn zodat ze je stoofvocht bindt. Breng dit op smaak met de mosterd, worcestershire en nog ruim zout en peper. Kook het een kwartiertje, op hoog vuur, verder in. Dan mag het vlees en de aardappel die je eruit had gehaald weer terug in de pan. Proef nog even of het zo op smaak is, en bestrooi voor het opdienen met de peterselie.

Gepubliceerd op 18 september 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 38

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.