Texels lamsstoofpotjeAls je ziet met hoeveel liefde het lamsvlees op Texel wordt behandeld kun je niet anders dan ter plekke bij de slager lamsvlees voor mee naar huis kopen. En als dan in je goodiebag van Texel Culinair ook nog eens zilte aardappeltjes zitten is een mooi stoofpotje gauw bedacht.

Ik stoofde het vlees in Texels bier – Skuumkoppe – dat gelukkig ook buiten Texel steeds beter te krijgen is. En anders gebruik je een ander mooi blond bier. Wil je geen alcohol gebruiken, dan is een mooie groentebouillon je vriend. Kom we gaan de keuken in!

texels lamsstoof Smulpaapje

Voor 4 ruime porties heb je nodig

750g lamsprocureur
½ tl knoflookpoeder
zout en peper
1el bloem
2el neutrale olie
750ml Texels bier Skuumkoppe
5 jeneverbessen
1 laurierblad
500g zilte aardappel (of gewone aardappelen kan ook)
1el Zaanse mosterd
1tl Worcestershire saus
15g platte peterselie, fijngehakt

Stoofpotje met Texels lamsvlees

Snijd de procureur in grote, gelijkmatige stukken en bestrooi met knoflookpoeder, zout, peper en bloem. Hussel goed om, zodat alles onder zit. Verhit in een grote pan de olie en bak hierin het lamsvlees rondom, op hoog vuur, aan.

Skuumkoppe in je stoofvlees

Giet dan, rustig, het bier (of ander vocht naar keuze) erbij, en voeg de jenevebessen en laurierblad toe. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat het – met de deksel half op de pan – anderhalf uur stoven, tot je vlees mals is. In het laatste half uur voeg je de aardappels toe, die in het vocht meegaren.

Lamsstoofvlees

Na anderhalf uur haal je het grootste deel van het vlees en de aardappels eruit, maar laat een kleine 250g aardappel achter in het stoofvocht. Die stamp je namelijk, met een aardappelstamper, fijn zodat ze je stoofvocht bindt. Breng dit op smaak met de mosterd, worcestershire en nog ruim zout en peper. Kook het een kwartiertje, op hoog vuur, verder in. Dan mag het vlees en de aardappel die je eruit had gehaald weer terug in de pan. Proef nog even of het zo op smaak is, en bestrooi voor het opdienen met de peterselie.

Gepubliceerd op 18 september 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.