TEST: Plantaardige drinksDe markt van plantaardige drinks is de afgelopen jaar behoorlijk gegroeid. Werd het in eerste instantie vooral gedronken door hipsters en fitgirls, tegenwoordig lijkt het dat iedereen wel een reden heeft om met enige regelmaat zuivelvrije producten te willen drinken.

Er is alleen ook heel veel verschil in de soorten plantaardige drinks die er zijn. Wij probeerden een aantal merken en soorten drinks. Dit waren onze bevindingen.

Test van plantaardige drinks

Voor de test kocht ik zelf een aantal merken, die me onder andere na vragen op social media, werden aanbevolen. Sommigen koop ik zelf al met enige regelmaat, anderen waren compleet nieuw voor me. Dit waren de merken die ik kocht:

Rude Health: ik drink hun amandelmelk al jaren, maar ze hebben ook cashew, pinda & tijgernootdrinks

Oatly: dit merk werd door heel veel mensen aanbevolen. Het is een drink op basis van haver en ik kocht o.a. de gewone haverdrink, de baristaversie, de kakao en de mango/sinaasappel

Provamel: hiervan kocht ik, naast de soja bosbessen yoghurt, ook de kokosrijstdrink

Bio Organic: van de Lidl, een amandelmelk om eens het verschil te proeven met die van Rude Health.

Natuurlijk zijn er nog véél meer merken met plantaardige drinks, zoals Alpro, Zonnatura, Becel maar ook diverse huismerken van de supermarkten hebben tegenwoordige plantaardige drinks. Maar ik beperkte me voor dit artikel tot de bovenstaande merken.

Waar worden plantaardige drinks van gemaakt

Er zijn verschillende manieren om plantaardige drinks te maken. Noten worden veel gebruikt, maar ook haver, rijst en soja. Sommige drinks voegen nog zaken toe, zoals calcium of vitamines (o.a. Oatly) anderen zijn puur het ingrediënt en water (o.a. Rude Health) Let goed op het suikergehalte van de plantaardige drinks. Dat kan behoorlijk oplopen. Ook waar de ingrediënten vandaan komen kan uitmaken, dat zie je dan vaak meteen terug in de prijs. Amandelmelk maakte ik trouwens eerder al eens zelf, dat is op zich niet moeilijk (zie het recept) maar gemak komt natuurlijk door het kant & klaar te kopen. Dat lijkt me duidelijk

Hoe smaakt het?

Over het algemeen vind ik de plantaardige drinks aan de zoete kant. Maar dat komt ook omdat ik normaliter karnemelk drink (en geen melk) en dingen al snel te zoet vind. Ik drink de plantaardige drinks zelf dus bijna niet puur. Uitzondering is de Kakao van Oatly, die is echt lekker en heeft een niet te zoete maar goeie chocoladesmaak. De Mango/sinaasappelvariant vond ik mierzoet, maar was de grote favoriet, naast de kakao, van onze dochter. Realiseer je overigens dat alle plantaardige drinks héél veel water bevatten en meestal weinig voedingswaarde hebben als je ze vergelijkt met zuivel.

Plantaardige “melk” in je koffie

Natuurlijk keek ik ook naar de opschuimbaarheid van de drinks, want ik vind het ook prima om af en toe iets zonder zuivel in mijn koffie te hebben. In Engeland dronk ik al eens een kokos flatwhite (gemaakt met Alpro) en die was, hoewel ook wel weer wat zoet, best lekker en gaf genoeg schuim. Maar de onbetwiste winnaar is wel de Barista versie van Oatly. Top schuim! En ook de smaak in mijn cappuccino is niet te overheersend of te zoet.

Oatly barista koffie.png
foto: Oatly

Ter vergelijking in onze gewone halfvolle melk zitten 46Kcal per 100ml, in de barista havermelk 56Kcal. Maar in volle melk zit weer 65Kcal. Dan kun je zien dat het mooi in het midden zit.

Toevoegingen aan plantaardige drinks

Wat ik wel zag op de etiketten is dat aan plantaardige drinks in sommige gevallen ingrediënten worden toegevoegd. Verdikkingsmiddelen, calcium (want ja, er zit geen calcium van nature in en deze drinks zijn vaak ter vervanging van melk waar dat weer wel in zit) Maar in de Oatly barista zat ook dikaliumfosfaat (in de gewone havermelk zit dat overigens niet) waarvan ik vermoed dat het erin zit zodat het schuimt, maar ik na wat geGoogle niet helemaal gerust ben op wat dit nu voor een stofje is en of ik dat wel wil drinken.

Niet alleen om puur te drinken

Ik gebruik de plantaardige drinks eigenlijk vooral voor andere dingen heb ik gemerkt. Om havermout mee op smaak te maken bijvoorbeeld. De Provamel kokosrijstdrink is echt heel lekker om je havermout in te laten weken (overnight oats) omdat het meer smaak heeft dan gewoon alleen melk of yoghurt. Idem voor de kakao van Oatly en de pindadrinks van Rude Health. De amandel drink van Rude Health gebruik ik weer vooral voor in mijn groene smoothies.

Conclusie

Er zijn heel veel plantaardige drinks op de markt. Maar let A.) vooral ook héél goed op de etiketten. Kijk uit dat je geen suikerbommen in huis haalt. B.) Realiseer je dat qua voedingswaarde je niet heel veel voedingstoffen binnenkrijgt. En tot slot, C) let ook op de prijsverschillen. Die zijn enorm en verschillen niet alleen per merk, maar zeker ook per winkel. Oatly bijvoorbeeld wordt bij Ikea al verkocht voor € 1,80 per pak, bij AH waren ze al gauw 20 cent per pak duurder.

Persoonlijk vind ik veel van de drinks te zoet om zo te drinken, maar vind ik ze wel weer heel lekker in bijvoorbeeld mijn ontbijtje of door een smoothie. Heel benieuwd of jullie wel eens plantaardige drinks kopen, waarom je ze koopt en wat jouw favorieten zijn. Deel je die hieronder in een reactie met ons?!

Update artikel

Nadat dit artikel verscheen kwam Oatly met twee nieuwe producten; Oatly halfvol en Oatly vol. Die mochten we ook allebei nog uitproberen. En hoewel de samenstelling voor de volle variant behoorlijk overeenkomst met de Barista versie (en net zo goed opschuimt) vond ik ‘m qua smaak toch zoeter dan de Barista. En daardoor minder lekker om in mijn koffie te gebruiken. Maar dat is een persoonlijk ding, want vrienden van mij gebruikten ‘m bij hun cereal en de kids hadden niet eens door dat ze geen gewone melk in hun kommetje hadden.

De halfvolle versie heb ik gebruikt in o.a. havermoutmuffins en in smoothies en dat is prima bevallen. Een mooie aanvulling op het assortiment dus. Overigens vind je deze twee varianten in het koelschap, ze hebben een beperktere houdbaarheid dan de langhoudbare varianten die ik hierboven beschreef.

 

Gepubliceerd op 19 september 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!