Spareribs van de BBQ in 3,2,1Je kunt spareribs grillen op de barbecue, maar kies eens voor de 3,2,1 methode. Je weet niet wat je proeft. Ik leg je uit hoe je de perfecte spareribs maakt.

Want je kunt voor de simpele en snelle versie van barbecue spareribs kiezen. Deze gemarineerde spareribs zijn daar perfect voor. Maar als je houdt van low en slow, dan is de 3,2,1 methode voor spareribs ook echt te gek.

De basis voor lekkere spareribs van de barbecue begint bij goed vlees. Mijn slager sneed voor mij een stuk buikspekribben aan een stuk. Die hebben wat meer vlees dan de gemiddelde spareribs. Ik ben voor 2 ribbetjes per persoon gegaan. Er komt tenslotte nog veel meer lekkers op tafel.

De avond voor je gaat barbecueën wrijf je de ribbetjes in met een dry rub. Mijn zelfgemaakte dry rub mix is daar perfect voor. Leg ze afgedekt in de koelkast zodat de kruiden lekker in het vlees kunnen trekken. Op de dag dat je ze bereidt haal je ze een half uur voor de tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Dit is wat je nodig hebt

Spareribs aan één stuk van een goede slager (ongeveer 2,5 kg)
1 x dry rub kruiden (dit is mijn kruidenmixrecept)
1 x sweet & spicy bbq saus (zelfgemaakt natuurlijk)
(whisky) houtsnippers, geweekt een half uur in goed wat water
Aluminiumfolie
Kamado bbq, indirect, verhit tot 125 C
Kernthermometer voor vlees
150 ml whisky, naar keuze (of gebruik appelsap)

Bereidingstijd: 15 minuten + nacht in de koelkast
BBQ tijd: ongeveer 4 – 5 uur

spareribs bark

Spareribs van de BBQ in 3,2,1

Je start met eerste de barbecue aan te steken en indirect te verwarmen tot 125 C. Dan de uitgelekte houtsnippers op de hete kolen en een lekbak gevuld met water onder je rooster. Op dat rooster mogen de spareribs. Ik snijd die pas achteraf in losse ribbetjes. De dikste vleeskant leg je met de bovenkant omhoog op het rooster. Deksel dicht en garen met die handel. Dit is stap 1.

3,2,1 barbecue methode

Stap 1 is voorbij als de spareribs een ‘bark’ hebben. (zie foto hierboven) Ze hebben dan een bruine korst. Meestal is dat na een uur of twee à drie. Kijk dus na twee uur even hoe het er voor staat. Tevreden? Dan pak je de spareribs in een dubbele hoeveelheid aluminiumfolie.

Spareribs stomen

Laat genoeg ruimte rondom, want de spareribs gaan zo stomen doordat je een flinke hoeveelheid vocht in het folie giet. Wij kozen voor Talisker Whisky (en gebruikten ook whisky houtsnippers voor dubbel effect). Steek een kernthermometer in het dikste stuk van het vlees en sluit het folie goed dicht.

stomen spareribs

Leg de spareribs nu terug op de barbecue, deksel weer dicht. Nu is het wachten tot de temperatuur 80 C aangeeft. Op dat moment is het tijd voor de allerlaatste stap.

Barbecuesaus spareribs

Haal de spareribs uit het folie en smeer ze rondom in met barbecuesaus (niet té dik). Leg dan met de vleeskant naar boven weer op het rooster (nog steeds indirect). Thermometer weer in het vlees en sluit het deksel. Als de temperatuur 90 – 92C aangeeft zijn je low and slow spareribs perfect. Het vlees valt dan zo ongeveer van de botten af.

lakken spareribs

Bijgerechten barbecue

Wil je de spareribs met wat lekkere en typische barbecue bijgerechten serveren zorg dan dat tijdens het stomen van je spareribs je pofaardappelen in alufolie ingepakt in de houtskolen legt. Die zijn dan als het goed is tegelijkertijd gaar met je spareribs.

spareribs van de barbecue

Wij roosteren er ook graag maiskolven bij. Nog een lekkere bak coleslaw of broccolisalade erbij en je hebt een waar feestmaal van de barbecue, dat iedere minuut voorbereiding waard is!

Wijn spijs combinatie

Wij dronken bij dit fijne stukje vlees, heel verrassend, een fantastisch lekkere rosé van St. Martinus. Een krachtige rosé, gerijpt op barrique vaten, die juist in combinatie met de barbecuesaus echt geweldig samenging én overeind bleef. Misschien niet waar je als eerste aan denkt, maar zéker de moeite waard!

St. Martinus rosé

Gepubliceerd op 23 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.