Spareribs van de BBQ in 3,2,1Je kunt spareribs grillen op de barbecue, maar kies eens voor de 3,2,1 methode. Je weet niet wat je proeft. Ik leg je uit hoe je de perfecte spareribs maakt.

Want je kunt voor de simpele en snelle versie van barbecue spareribs kiezen. Deze gemarineerde spareribs zijn daar perfect voor. Maar als je houdt van low en slow, dan is de 3,2,1 methode voor spareribs ook echt te gek.

De basis voor lekkere spareribs van de barbecue begint bij goed vlees. Mijn slager sneed voor mij een stuk buikspekribben aan een stuk. Die hebben wat meer vlees dan de gemiddelde spareribs. Ik ben voor 2 ribbetjes per persoon gegaan. Er komt tenslotte nog veel meer lekkers op tafel.

De avond voor je gaat barbecueën wrijf je de ribbetjes in met een dry rub. Mijn zelfgemaakte dry rub mix is daar perfect voor. Leg ze afgedekt in de koelkast zodat de kruiden lekker in het vlees kunnen trekken. Op de dag dat je ze bereidt haal je ze een half uur voor de tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Dit is wat je nodig hebt

Spareribs aan één stuk van een goede slager (ongeveer 2,5 kg)
1 x dry rub kruiden (dit is mijn kruidenmixrecept)
1 x sweet & spicy bbq saus (zelfgemaakt natuurlijk)
(whisky) houtsnippers, geweekt een half uur in goed wat water
Aluminiumfolie
Kamado bbq, indirect, verhit tot 125 C
Kernthermometer voor vlees
150 ml whisky, naar keuze (of gebruik appelsap)

Bereidingstijd: 15 minuten + nacht in de koelkast
BBQ tijd: ongeveer 4 – 5 uur

spareribs bark

Spareribs van de BBQ in 3,2,1

Je start met eerste de barbecue aan te steken en indirect te verwarmen tot 125 C. Dan de uitgelekte houtsnippers op de hete kolen en een lekbak gevuld met water onder je rooster. Op dat rooster mogen de spareribs. Ik snijd die pas achteraf in losse ribbetjes. De dikste vleeskant leg je met de bovenkant omhoog op het rooster. Deksel dicht en garen met die handel. Dit is stap 1.

3,2,1 barbecue methode

Stap 1 is voorbij als de spareribs een ‘bark’ hebben. (zie foto hierboven) Ze hebben dan een bruine korst. Meestal is dat na een uur of twee à drie. Kijk dus na twee uur even hoe het er voor staat. Tevreden? Dan pak je de spareribs in een dubbele hoeveelheid aluminiumfolie.

Spareribs stomen

Laat genoeg ruimte rondom, want de spareribs gaan zo stomen doordat je een flinke hoeveelheid vocht in het folie giet. Wij kozen voor Talisker Whisky (en gebruikten ook whisky houtsnippers voor dubbel effect). Steek een kernthermometer in het dikste stuk van het vlees en sluit het folie goed dicht.

stomen spareribs

Leg de spareribs nu terug op de barbecue, deksel weer dicht. Nu is het wachten tot de temperatuur 80 C aangeeft. Op dat moment is het tijd voor de allerlaatste stap.

Barbecuesaus spareribs

Haal de spareribs uit het folie en smeer ze rondom in met barbecuesaus (niet té dik). Leg dan met de vleeskant naar boven weer op het rooster (nog steeds indirect). Thermometer weer in het vlees en sluit het deksel. Als de temperatuur 90 – 92C aangeeft zijn je low and slow spareribs perfect. Het vlees valt dan zo ongeveer van de botten af.

lakken spareribs

Bijgerechten barbecue

Wil je de spareribs met wat lekkere en typische barbecue bijgerechten serveren zorg dan dat tijdens het stomen van je spareribs je pofaardappelen in alufolie ingepakt in de houtskolen legt. Die zijn dan als het goed is tegelijkertijd gaar met je spareribs.

spareribs van de barbecue

Wij roosteren er ook graag maiskolven bij. Nog een lekkere bak coleslaw of broccolisalade erbij en je hebt een waar feestmaal van de barbecue, dat iedere minuut voorbereiding waard is!

Wijn spijs combinatie

Wij dronken bij dit fijne stukje vlees, heel verrassend, een fantastisch lekkere rosé van St. Martinus. Een krachtige rosé, gerijpt op barrique vaten, die juist in combinatie met de barbecuesaus echt geweldig samenging én overeind bleef. Misschien niet waar je als eerste aan denkt, maar zéker de moeite waard!

St. Martinus rosé

Gepubliceerd op 23 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 oktober 2021
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2021 – week 43

Of je nu zin hebt in een stukje vis, een lekkere pasta of een vegan bowl. Dit weekmenu heeft alleen maar lekkere en makkelijke recepten voor iedereen.
19 oktober 2021
vietnamees recept met mie
 
Eiermie met tomaat en bimi

Uit het heerlijke boek Vietnamees van Uyen Luu komt deze eiermie met tomaat en bimi. Een supersnelle Vietnamese vegetarische maaltijd met mie.
18 oktober 2021
taco's met bloemkool
 
Bloemkool taco’s met verse tomatensalsa

Een vegan taco. Of is het een bloemkool taco? Het is hoe dan ook een heerlijk recept voor taco’s en zo eet je ze weer eens op een andere manier.
18 oktober 2021
spruitjes recept
 
Winterse salade met spruitjes

Ja hoor, ook in de koudere tijden van het jaar is een salade een goed plan. En zo eet je weer eens een ander spruitjes recept dan je normaal zou maken.
17 oktober 2021
wafels
 
De 5 lekkerste wafels

Als je wafels wilt maken heb ik niet alleen lekkere wafel recepten voor je. Maar ook tips hoe je die lekkerste wafels de dag erna weer net zo lekker krijgt.
17 oktober 2021
wafels met chocola
 
Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.