Broccolisalade met spekjes en appel
Je kunt véél meer met broccoli dan alleen koken. Dat laat deze broccolisalade met spekjes en appel je wel zien. Een veelzijdig broccolirecept!
Dit is zo’n salade die lekker wordt als je ‘m vooruit maakt. De dressing trekt in de broccoli en geeft lekker veel smaak. In je broccolisalade zit daarnaast nog een keur aan smaken en texturen.
Een beetje zout van de spekjes, het zoete van de appel en rozijnen en het romige van de dressing. Zo heb je een salade met broccoli vast nog nooit gegeten.
Je kunt deze broccolisalade heel prima als lunchsalade serveren, met alleen nog een beetje brood erbij. Of zet ‘m eens op tafel tijdens een BBQ. Gewoon als salade bij de avondmaaltijd kan natuurlijk ook. Net wat jij wilt.
Dit is hoe ik ‘m maak.
Voor 2-4 personen, afhankelijk van wanneer je de salade serveert
- 150 gram fijn gesneden broccoli (ongeveer 1 broccolistronk)
- 30 gram lente uitjes, fijn gesneden (ongeveer 3 lente ui)
- ½ Granny smith appel, in kleine blokjes
- 75 gram sultana rozijnen
- 30 gram Zonnebloempitten, geroosterd
- 125 gram Spekjes
- 75 gram geraspte Cheddar
- 10 gram dille
Dressing
- 2 el mayo (ik gebruik The Mayo Sisters)
- 1 el gembersiroop
- 1 tl Dijon mosterd
- 1 el rode wijnazijn
- zout & peper
Broccolisalade met spekjes en appel
Voor de broccolisalade is broccoli natuurlijk het begin punt. Die snijd je, ongekookt, in kleine stukjes. Snijd ook het stronkje mee, want juist daar zit ontzettend veel smaak aan. Bak de spekjes in een droge, hete pan krokant en laat uitlekken op keukenpapier. Maak de pan schoon en rooster hier de zonnebloempitten in. Daarna is het een kwestie van alle ingrediënten voor je broccolisalade in een grote kom doen en goed husselen.
Mosterdressing
Voor je dressing meng je de mosterd met de mayonaise, gembersiroop en rode wijnazijn. Breng op smaak met zout en peper. Giet dit over je broccolisalade en meng alles goed door. Zet je salade afgedekt in de koelkast, tot gebruik. Laat wel even op kamertemperatuur komen voor je je salade eet, dat is echt lekkerder dan een te koude broccolisalade. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 18 maart 2021