Limburgs stoofvlees (zoervleis)



Het ultieme recept voor Limburgs stoofvlees, volgens familie recept. Dit zoervleis wil je gemaakt hebben. Maar wel met frietjes eten hé, dat hoort!

Dit stoofgerecht is met recht een familieklassieker en wordt in mijn familie al generatie op generatie gemaakt. Ik heb er uitzonderlijk goeie herinneringen aan.

Dit zoervleis, dat net als mijn familie, Limburgs is, werd oorspronkelijk met paardenvlees gemaakt. Ik geef je mijn versie, met rundvlees. En reken erop dat het ook in jouw familie een favoriet wordt. Want lekkerder stoofvlees dan dit is er niet.

Limburgs stoofvlees, voor vier personen

  • 1kg rundvlees, geschikt om te stoven, in blokjes
  • 500ml azijn
  • 250ml water
  • 3 uien, grofgesneden
  • 8 kruidnagels
  • 6 laurierblaadjes
  • 3-4 plakken ontbijtkoek
  • 3-5el appelstroop
  • Frietjes en citroenmayonaise

zuurvlees

Limburgs stoofvlees

Begin met dit stoofvlees al de dag vóór je dit gerecht wilt eten. Hoe langer het vlees in de marinade staat, hoe malser het wordt. Ik laat het vlees altijd (minstens) een nacht marineren. Hiervoor doe je het vlees, uien, azijn, water, kruidnagels en laurier in een grote schaal. Mengen, afdekken en in de koelkast wegzetten.

Het lekkerste zoer vleis recept

Op de dag zelf haal je het vlees uit de marinade (die bewaar je!) en dep je het droog. In een grote pan een klont roomboter laten smelten en het vlees en de uien er kort in aanbakken. Heb je meer vlees dan je in je pan kwijt kunt dan in delen bakken. Het vlees laat al wat vocht vrij tijdens het bakken, dus bruin aanbakken is niet nodig. Daarna de helft van de marinade (minus de laurier en kruidnagel) toevoegen bij het aangebakken vlees. Je gebruikt zoveel marinade als nodig is om het vlees goed te laten stoven, dus is de helft niet genoeg dan nog wat meer marinade erbij. Breng aan kook en laat het dan, op zacht vuur, 45-60 minuten stoven.

Proeven

Na het stoven begint het op smaak brengen van je stoofvlees. Dit doe je met ontbijtkoek en appelstroop. De hoeveelheden hangen af van je eigen smaak en hoe dik je de saus wilt. Begin dus met de helft van de hierboven aangegeven hoeveelheden en proéf. Te zuur? Dan appelstroop erbij. Te dunne saus? Dan ontbijtkoek toevoegen. Blijf proeven! (dat op zich is al geen straf).

Limburgs stoofvlees serveer je zo!

Je stoofvlees is nu perfect op smaak maar er ontbreken nog twee belangrijke ingrediënten op je bord. Friet. En mayonaise. Deze drie-eenheid hoort bij elkaar. Liefst ook een iets zure mayonaise, zoals citroenmayonaise. Je doopt je frietjes in de saus van het vlees en daarna in de mayonaise. Geloof me, ultiem lekker! Oh en groente, ja hoort erbij maar voor deze ene keer van ondergeschikt belang. Maar rode kool of boontjes erbij zijn lekker.

 

 

Gepubliceerd op 19 oktober 2014


3 reacties

  1. Pleun schreef:

    Rundvlees 40 minuten stoven? Dat kan echt niet joh.

  2. Joke schreef:

    Ik zocht net recept hiervan. Ga het morgen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
14 juni 2021
krab van de bbq
 
Fruits de mer van de barbecue

Er zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.
13 juni 2021
gegrilde ananas
 
Gegrilde ananas van de barbecue

Gegrilde ananas is een van de lekkerste desserts van de barbecue. Marineer de ananas in rum en maak af met een dikke klodder honing-limoenyoghurt.
11 juni 2021
 
Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta

Dat je met Gordon’s Sicilian lemon gin een heerlijke gin tonic kunt maken is geen verrassing. Maar je maakt er ook deze te gekke lemon pasta mee!