Limburgs stoofvlees (zoervleis)
Het ultieme recept voor Limburgs stoofvlees, volgens familie recept. Dit zoervleis wil je gemaakt hebben. Maar wel met frietjes eten hé, dat hoort!
Dit stoofgerecht is met recht een familieklassieker en wordt in mijn familie al generatie op generatie gemaakt. Ik heb er uitzonderlijk goeie herinneringen aan.
Dit zoervleis, dat net als mijn familie, Limburgs is, werd oorspronkelijk met paardenvlees gemaakt. Ik geef je mijn versie, met rundvlees. En reken erop dat het ook in jouw familie een favoriet wordt. Want lekkerder stoofvlees dan dit is er niet.
Limburgs stoofvlees, voor vier personen
- 1kg rundvlees, geschikt om te stoven, in blokjes
- 500ml azijn
- 250ml water
- 3 uien, grofgesneden
- 8 kruidnagels
- 6 laurierblaadjes
- 3-4 plakken ontbijtkoek
- 3-5el appelstroop
- Frietjes en citroenmayonaise
Limburgs stoofvlees
Begin met dit stoofvlees al de dag vóór je dit gerecht wilt eten. Hoe langer het vlees in de marinade staat, hoe malser het wordt. Ik laat het vlees altijd (minstens) een nacht marineren. Hiervoor doe je het vlees, uien, azijn, water, kruidnagels en laurier in een grote schaal. Mengen, afdekken en in de koelkast wegzetten.
Het lekkerste zoer vleis recept
Op de dag zelf haal je het vlees uit de marinade (die bewaar je!) en dep je het droog. In een grote pan een klont roomboter laten smelten en het vlees en de uien er kort in aanbakken. Heb je meer vlees dan je in je pan kwijt kunt dan in delen bakken. Het vlees laat al wat vocht vrij tijdens het bakken, dus bruin aanbakken is niet nodig. Daarna de helft van de marinade (minus de laurier en kruidnagel) toevoegen bij het aangebakken vlees. Je gebruikt zoveel marinade als nodig is om het vlees goed te laten stoven, dus is de helft niet genoeg dan nog wat meer marinade erbij. Breng aan kook en laat het dan, op zacht vuur, 60 minuten stoven.
Proeven
Na het stoven begint het op smaak brengen van je stoofvlees. Dit doe je met ontbijtkoek en appelstroop. De hoeveelheden hangen af van je eigen smaak en hoe dik je de saus wilt. Begin dus met de helft van de hierboven aangegeven hoeveelheden en proéf. Te zuur? Dan appelstroop erbij. Te dunne saus? Dan ontbijtkoek toevoegen. Blijf proeven! (dat op zich is al geen straf). Tot slot zout en peper naar smaak en je bent er bijna.
Daarna laat ik het vlees – afhankelijk van hoe mals het is – nog een tijdje op heel laag vuur staan. De saus dikt dan lekker in en het vlees valt dan lekker uit elkaar.
Limburgs stoofvlees serveer je zo!
Je stoofvlees is nu perfect op smaak maar er ontbreken nog twee belangrijke ingrediënten op je bord. Friet. En mayonaise. Deze drie-eenheid hoort bij elkaar. Liefst ook een iets zure mayonaise, zoals citroenmayonaise.
Je doopt je frietjes in de saus van het vlees en daarna in de mayonaise. Geloof me, ultiem lekker! Oh en groente, ja hoort erbij maar voor deze ene keer van ondergeschikt belang. Maar rode kool of boontjes erbij is lekker.
Gepubliceerd op 19 oktober 2014
7 reacties
Wat een top recept! Ik kom zelf ook uit Limburg, Maastricht en ik had altijd een iets ander recept maar gisteren dit recept gebruikt en het was nog lekkerder dan anders!
Dank voor het delen!
wat een prachtcompliment, dankjewel!
Één woord! FANTATISCH.
wat fijn om te horen, dankjewel!
Rundvlees 40 minuten stoven? Dat kan echt niet joh.
toch maak ik het al jaren zo… Maar laat het met alle plezier langer staan. Dat mag natuurlijk altijd
Ik zocht net recept hiervan. Ga het morgen maken.