Limburgs stoofvlees (zoervleis)



Het ultieme recept voor Limburgs stoofvlees, volgens familie recept. Dit zoervleis wil je gemaakt hebben. Maar wel met frietjes eten hé, dat hoort!

Dit stoofgerecht is met recht een familieklassieker en wordt in mijn familie al generatie op generatie gemaakt. Ik heb er uitzonderlijk goeie herinneringen aan.

Dit zoervleis, dat net als mijn familie, Limburgs is, werd oorspronkelijk met paardenvlees gemaakt. Ik geef je mijn versie, met rundvlees. En reken erop dat het ook in jouw familie een favoriet wordt. Want lekkerder stoofvlees dan dit is er niet.

Limburgs stoofvlees, voor vier personen

  • 1kg rundvlees, geschikt om te stoven, in blokjes
  • 500ml azijn
  • 250ml water
  • 3 uien, grofgesneden
  • 8 kruidnagels
  • 6 laurierblaadjes
  • 3-4 plakken ontbijtkoek
  • 3-5el appelstroop
  • Frietjes en citroenmayonaise

zuurvlees

Limburgs stoofvlees

Begin met dit stoofvlees al de dag vóór je dit gerecht wilt eten. Hoe langer het vlees in de marinade staat, hoe malser het wordt. Ik laat het vlees altijd (minstens) een nacht marineren. Hiervoor doe je het vlees, uien, azijn, water, kruidnagels en laurier in een grote schaal. Mengen, afdekken en in de koelkast wegzetten.

Het lekkerste zoer vleis recept

Op de dag zelf haal je het vlees uit de marinade (die bewaar je!) en dep je het droog. In een grote pan een klont roomboter laten smelten en het vlees en de uien er kort in aanbakken. Heb je meer vlees dan je in je pan kwijt kunt dan in delen bakken. Het vlees laat al wat vocht vrij tijdens het bakken, dus bruin aanbakken is niet nodig. Daarna de helft van de marinade (minus de laurier en kruidnagel) toevoegen bij het aangebakken vlees. Je gebruikt zoveel marinade als nodig is om het vlees goed te laten stoven, dus is de helft niet genoeg dan nog wat meer marinade erbij. Breng aan kook en laat het dan, op zacht vuur, 60 minuten stoven.

Proeven

Na het stoven begint het op smaak brengen van je stoofvlees. Dit doe je met ontbijtkoek en appelstroop. De hoeveelheden hangen af van je eigen smaak en hoe dik je de saus wilt. Begin dus met de helft van de hierboven aangegeven hoeveelheden en proéf. Te zuur? Dan appelstroop erbij. Te dunne saus? Dan ontbijtkoek toevoegen. Blijf proeven! (dat op zich is al geen straf). Tot slot zout en peper naar smaak en je bent er bijna.

Daarna laat ik het vlees – afhankelijk van hoe mals het is – nog een tijdje op heel laag vuur staan. De saus dikt dan lekker in en het vlees valt dan lekker uit elkaar.

Limburgs stoofvlees serveer je zo!

Je stoofvlees is nu perfect op smaak maar er ontbreken nog twee belangrijke ingrediënten op je bord. Friet. En mayonaise. Deze drie-eenheid hoort bij elkaar. Liefst ook een iets zure mayonaise, zoals citroenmayonaise.

Je doopt je frietjes in de saus van het vlees en daarna in de mayonaise. Geloof me, ultiem lekker! Oh en groente, ja hoort erbij maar voor deze ene keer van ondergeschikt belang. Maar rode kool of boontjes erbij is lekker.

 

Gepubliceerd op 19 oktober 2014


5 reacties

  1. Leo schreef:

    Één woord! FANTATISCH.

  2. Pleun schreef:

    Rundvlees 40 minuten stoven? Dat kan echt niet joh.

  3. Joke schreef:

    Ik zocht net recept hiervan. Ga het morgen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!