Smulpaapje eet – Seizoensgroente (november)



Wat weten we over pastinaak?

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd.

De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is pastinaak populair gebleven. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Net als elders is ook daar de pastinaak vervangen door de aardappel. (bron: Wikipedia)

Inmiddels wordt de pastinaak gezien als een vergeten groente, maar maakt hij langzaam aan – terecht – weer zijn rentree!

Voedingswaarde

In pastinaak zit veel calcium en magnesium. Daarnaast is het een bron van koolhydraten en vezels. Van nature bevat de pastinaak ook suikers.

Wat maak je met pastinaak?

Net als de aardappel is de pastinaak super veelzijdig. Je kunt er groentechips van maken door ze te frituren. Maar ook als vervanger voor aardappel is pastinaak super geschikt. Op Smulpaapje vond je met pastinaak al eerder recepten voor soep, rösti en zelfs een hartig cakeje. Dheze week voegen we daar een heerlijk stamppotje aan toe. Je ziet, genoeg mogelijkheden om lekker te varieren!

Seizoensgroente november

Er is deze maand nog meer lekkers in het seizoen. Wat dacht je van aardappelen, andijvie, bloemkoolbroccolicourgette, knolselderij, pompoen, prei, rode biet, rode kool, spruitjes, venkel, witlof en wortels. Voor al deze heerlijke groente vind je op Smulpaapje wel een recept!

 

Gepubliceerd op 1 november 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.