Smulpaapje eet – Seizoensgroente (november)



Wat weten we over pastinaak?

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd.

De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is pastinaak populair gebleven. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Net als elders is ook daar de pastinaak vervangen door de aardappel. (bron: Wikipedia)

Inmiddels wordt de pastinaak gezien als een vergeten groente, maar maakt hij langzaam aan – terecht – weer zijn rentree!

Voedingswaarde

In pastinaak zit veel calcium en magnesium. Daarnaast is het een bron van koolhydraten en vezels. Van nature bevat de pastinaak ook suikers.

Wat maak je met pastinaak?

Net als de aardappel is de pastinaak super veelzijdig. Je kunt er groentechips van maken door ze te frituren. Maar ook als vervanger voor aardappel is pastinaak super geschikt. Op Smulpaapje vond je met pastinaak al eerder recepten voor soep, rösti en zelfs een hartig cakeje. Dheze week voegen we daar een heerlijk stamppotje aan toe. Je ziet, genoeg mogelijkheden om lekker te varieren!

Seizoensgroente november

Er is deze maand nog meer lekkers in het seizoen. Wat dacht je van aardappelen, andijvie, bloemkoolbroccolicourgette, knolselderij, pompoen, prei, rode biet, rode kool, spruitjes, venkel, witlof en wortels. Voor al deze heerlijke groente vind je op Smulpaapje wel een recept!

 

Gepubliceerd op 1 november 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.