Smulpaapje eet – Seizoensgroente (november)
Wat weten we over pastinaak?
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd.
De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is pastinaak populair gebleven. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Net als elders is ook daar de pastinaak vervangen door de aardappel. (bron: Wikipedia)
Inmiddels wordt de pastinaak gezien als een vergeten groente, maar maakt hij langzaam aan – terecht – weer zijn rentree!
Voedingswaarde
In pastinaak zit veel calcium en magnesium. Daarnaast is het een bron van koolhydraten en vezels. Van nature bevat de pastinaak ook suikers.
Wat maak je met pastinaak?
Net als de aardappel is de pastinaak super veelzijdig. Je kunt er groentechips van maken door ze te frituren. Maar ook als vervanger voor aardappel is pastinaak super geschikt. Op Smulpaapje vond je met pastinaak al eerder recepten voor soep, rösti en zelfs een hartig cakeje. Dheze week voegen we daar een heerlijk stamppotje aan toe. Je ziet, genoeg mogelijkheden om lekker te varieren!
Seizoensgroente november
Er is deze maand nog meer lekkers in het seizoen. Wat dacht je van aardappelen, andijvie,
Gepubliceerd op 1 november 2015