Smulpaapje eet – Seizoensgroente (november)



Wat weten we over pastinaak?

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd.

De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is pastinaak populair gebleven. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Net als elders is ook daar de pastinaak vervangen door de aardappel. (bron: Wikipedia)

Inmiddels wordt de pastinaak gezien als een vergeten groente, maar maakt hij langzaam aan – terecht – weer zijn rentree!

Voedingswaarde

In pastinaak zit veel calcium en magnesium. Daarnaast is het een bron van koolhydraten en vezels. Van nature bevat de pastinaak ook suikers.

Wat maak je met pastinaak?

Net als de aardappel is de pastinaak super veelzijdig. Je kunt er groentechips van maken door ze te frituren. Maar ook als vervanger voor aardappel is pastinaak super geschikt. Op Smulpaapje vond je met pastinaak al eerder recepten voor soep, rösti en zelfs een hartig cakeje. Dheze week voegen we daar een heerlijk stamppotje aan toe. Je ziet, genoeg mogelijkheden om lekker te varieren!

Seizoensgroente november

Er is deze maand nog meer lekkers in het seizoen. Wat dacht je van aardappelen, andijvie, bloemkoolbroccolicourgette, knolselderij, pompoen, prei, rode biet, rode kool, spruitjes, venkel, witlof en wortels. Voor al deze heerlijke groente vind je op Smulpaapje wel een recept!

 

Gepubliceerd op 1 november 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.