Smulpaapje eet – Seizoensgroente (november)



Wat weten we over pastinaak?

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd.

De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is pastinaak populair gebleven. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Net als elders is ook daar de pastinaak vervangen door de aardappel. (bron: Wikipedia)

Inmiddels wordt de pastinaak gezien als een vergeten groente, maar maakt hij langzaam aan – terecht – weer zijn rentree!

Voedingswaarde

In pastinaak zit veel calcium en magnesium. Daarnaast is het een bron van koolhydraten en vezels. Van nature bevat de pastinaak ook suikers.

Wat maak je met pastinaak?

Net als de aardappel is de pastinaak super veelzijdig. Je kunt er groentechips van maken door ze te frituren. Maar ook als vervanger voor aardappel is pastinaak super geschikt. Op Smulpaapje vond je met pastinaak al eerder recepten voor soep, rösti en zelfs een hartig cakeje. Dheze week voegen we daar een heerlijk stamppotje aan toe. Je ziet, genoeg mogelijkheden om lekker te varieren!

Seizoensgroente november

Er is deze maand nog meer lekkers in het seizoen. Wat dacht je van aardappelen, andijvie, bloemkoolbroccolicourgette, knolselderij, pompoen, prei, rode biet, rode kool, spruitjes, venkel, witlof en wortels. Voor al deze heerlijke groente vind je op Smulpaapje wel een recept!

 

Gepubliceerd op 1 november 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!