Smulpaapje kookt! Aardappelcakejes met pastinaak



Pastinaak is een prachtige wintergroente, die we in Nederland eigenlijk pas sinds kort hebben ontdekt. Samen met aardappel is het een gouden combinatie qua smaak.

En hoewel dit recept in eerste instantie misschien wat bewerkelijk lijkt, valt het qua moeilijkheid echt reuze mee. Als je puree kunt maken, kun je deze cakejes ook maken. Echt!

Voor 4 personen

350g pastinaak, geschild en in stukken
500g aardappel, geschild en in stukken
1 tl gerookte paprika (kun je dit niet vinden gebruik dan gewoon paprikapoeder)
1 tl gemalen komijn
100g geraspte geitenkaas (wij gebruikten olijf & tomaat, maar iedere variant kan)

Om te paneren

2 eitjes, losgeklopt
paneermeel

Aardappel, maar dan anders

Je stoomt de aardappel en pastinaak. Dit kun je tegelijk doen, maar de aardappel heeft waarschijnlijk wel net iets langer nodig, dus haal de pastinaak er op tijd uit. Als beiden gaar zijn, maar nog wel wat stevigheid hebben, haal je ze eruit en snijd je ze in kleinere blokjes, Heb je geen stoompan? Geen nood! Een vergiet of zeef in een pan met een deksel erop heeft hetzelfde effect.

Puree, maar dan anders

Verhit een pan met 2 eetlepels olijfolie en bak daar de kruiden even kort in aan. Dan de aardappel en pastinaak erbij en een minuut of 10 om en om bakken, tot ze wat goudbruine randjes krijgen. Doe ze dan in een kom en stamp ze met een aardappelstamper of vork fijn. Ze hoeven niet superfijn, iets structuur is wel lekker. Dan de geitenkaas erbij, even goed doorroeren met een houten lepel en goed laten afkoelen, tot je er met je handen in kunt zonder ze te verbranden.

Kroketjes of cakejes

Als het mengsel goed is afgekoeld kun je aan de slag om ze te vormen tot cakejes of kroketjes. Wij kozen voor platte cakejes. Iets natte handen helpt om ze goed te kunnen vormen. Als alles klaar is leg je ze op een schaal en zet je ze minimaal een uur weg. Ideaal is om dit de avond voordat je ze gaat bakken te doen, dat scheelt op de dag zelf weer tijd.

Paneren en bakken

Verwarm de oven voor op 200C. Op een bord doe je een flinke laag fijn paneermeel. In een ander diep bord klop je de eitjes. Verhit in de tussentijd een goede laag zonnebloemolie in een grote pan. Haal de cakejes eerst door het ei, dan goed dik het paneermeel erop. Zo ga je door tot ze allemaal gedaan zijn. Daarna bak je ze om en om goudbruin aan, zonder dat je ze gaar laat worden. Doe ze in een ovenschaal of op een bakplaat en schuif ze nog een minuut of 15 de oven in tot ze goed heet en goudbruin zijn. Serveer met je zelfgemaakte tomatensaus!

Gepubliceerd op 17 februari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!