Smulpaapje kerstmenu – Pastinaaksoep
Deze soep is een prachtige start van het kerstmenu. Aardse smaken, een fluweelzachte textuur en door gebruik van verschillende garnituren kun je de soep precies naar jouw smaak afmaken.
Ook handig, doordat je deze soep prima al even van te voren kunt klaarmaken scheelt het stress op de dag zelf. En dan is dit ook nog eens een heel fijn budgetvriendelijk gerecht. Kortom, redenen genoeg om je kerstmenu met deze soep te starten.
Voor 4 personen
scheutje neutrale olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1tl gemberpoeder
1tl mosterdpoeder
250g aardappel, geschild en in kwarten
400g pastinaak, geschild en in stukken net zo groot als de aardappel
1,5L groentebouillon
Scheutje Maple syrup
Garnering, kies uit een van de volgende opties:
– uitgebakken spekjes/bacon
– verkruimelde blauwe kaas, zoals Stilton (voor een vegavariant)
– geroosterd amandelschaafsel (voor een vegavariant)
– geroosterde, gehakte hazelnoten (voor een vegavariant)
Soep vooraf
Verwarm de olie in een grote (soep)pan en fruit hierin de sjalot en knoflook zachtjes een paar minuten aan. Dan de gember- en mosterdpoeder erbij en een minuutje meebakken. Tot slot de aardappel, pastinaak en bouillon erbij. Breng alles aan de kook, vuur iets lager en een kwartiertje laten pruttelen. Als de aardappel en pastinaak goed gaar zijn haal je de pan van het vuur. Met een staafmixer tot een gladde soep pureren.
Vlees of vega
Als je klaar bent om de soep te serveren gaat er een scheutje maple syrup doorheen. Garneer pas vlak voor je de soep opdient. Of zet de verschillende garneringen op tafel en laat iedereen zelf kiezen. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 6 december 2014