Smulpaapje kerstmenu – Pastinaaksoep



Deze soep is een prachtige start van het kerstmenu. Aardse smaken, een fluweelzachte textuur en door gebruik van verschillende garnituren kun je de soep precies naar jouw smaak afmaken.

Ook handig, doordat je deze soep prima al even van te voren kunt klaarmaken scheelt het stress op de dag zelf. En dan is dit ook nog eens een heel fijn budgetvriendelijk gerecht. Kortom, redenen genoeg om je kerstmenu met deze soep te starten.

Voor 4 personen

scheutje neutrale olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1tl gemberpoeder
1tl mosterdpoeder
250g aardappel, geschild en in kwarten
400g pastinaak, geschild en in stukken net zo groot als de aardappel
1,5L groentebouillon
Scheutje Maple syrup

Garnering, kies uit een van de volgende opties:

– uitgebakken spekjes/bacon
– verkruimelde blauwe kaas, zoals Stilton (voor een vegavariant)
– geroosterd amandelschaafsel (voor een vegavariant)
– geroosterde, gehakte hazelnoten (voor een vegavariant)

Soep vooraf

Verwarm de olie in een grote (soep)pan en fruit hierin de sjalot en knoflook zachtjes een paar minuten aan. Dan de gember- en mosterdpoeder erbij en een minuutje meebakken. Tot slot de aardappel, pastinaak en bouillon erbij. Breng alles aan de kook, vuur iets lager en een kwartiertje laten pruttelen. Als de aardappel en pastinaak goed gaar zijn haal je de pan van het vuur. Met een staafmixer tot een gladde soep pureren.

Vlees of vega

Als je klaar bent om de soep te serveren gaat er een scheutje maple syrup doorheen. Garneer pas vlak voor je de soep opdient. Of zet de verschillende garneringen op tafel en laat iedereen zelf kiezen. Eet smakelijk!

 

Gepubliceerd op 6 december 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus