Rode ui ingemaaktDit is een basisrecept voor ingemaakte rode ui die je nooit meer kwijt wilt raken. Rode ui inmaken is heel eenvoudig en lekker op bijna alles!

Er zijn overigens heel veel verschillende manieren om rode ui in te maken. Ik kies voor de meest eenvoudige manier, omdat rode ui eigenlijk heel weinig meer nodig heeft dan een klein beetje goede azijn om zachter van smaak te worden.

Er zijn ook recepten die ervoor kiezen om naast azijn ook water toe te voegen en soms zelfs wat smaakmakers, maar ik vind dat eigenlijk niet nodig.

Ik maak meestal een paar rode uien in, zodat ik een potje ingemaakte rode ui in de koelkast heb staan voor alle momenten dat ik er trek in heb. Op deze manier kun je ingemaakte ui ook heel lang bewaren.

Waarvoor gebruik je ingemaakte rode ui

Waar ik ingemaakte rode ui op gebruik? Waarop niet zou ik bijna zeggen! Het voegt namelijk echt smaak toe aan hele simpele dingen. Een boterham met avocado en zalm, yep ingemaakte rode ui er boven op.

Of wat dacht je van deze Mexicaanse bloemkoolrijst, de ingemaakte rode ui erbij maakt het gerecht gewoon echt af. Maar zelfs op iets simpels als een boterham met kaas wordt het er echt lekkerder van.

recept met bloemkoolrijst

Kortom, een veelzijdig en makkelijk recept waarbij het enige dat echt belangrijk is, is dat je een goede kwaliteit azijn gebruikt. Ik heb eigenlijk nooit andere azijn in huis dan die van Foodelicious. Tegenwoordig koop ik de rode wijnazijn, die ik voor de ingemaakte rode ui gebruik, maar gewoon per halve liter, want op gaat het toch wel. En ja, die is duurder dan gemiddeld maar dan weet je ook zeker dat je écht goede azijn in huis hebt.

Dit heb je nodig om zelf rode ui in te maken

2 rode uien, in héle dunne ringen
rode wijnazijn
1 schoon potje

rode ui ingemaakt

Ingemaakte rode ui

Je snijdt dus flinterdunne ringetjes van je rode ui. Echt zo dun mogelijk. Die doe je in een schoon potje en daarop giet je voldoende azijn. Druk even aan, schep even om en kijk dat de ui goed onder de azijn zit. Er hoeft dus niet een half flesje azijn bij, maar je wilt wel dat de ui rondom in aanraking met azijn is geweest. Naar verloop van tijd zie je dat de ui iets slinkt en dan druk je ze nog iets verder aan.

rode ui ingemaakt

Zet de ingemaakte rode ui afgedekt weg tot gebruik. Laat minstens een uur of vier staan voor dat je de ingemaakte rode ui voor het eerst gebruikt. Hoe langer de ui staat, hoe minder heftig de ui-smaak wordt.

Gepubliceerd op 5 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.