Rode ui ingemaaktDit is een basisrecept voor ingemaakte rode ui die je nooit meer kwijt wilt raken. Rode ui inmaken is heel eenvoudig en lekker op bijna alles!

Er zijn overigens heel veel verschillende manieren om rode ui in te maken. Ik kies voor de meest eenvoudige manier, omdat rode ui eigenlijk heel weinig meer nodig heeft dan een klein beetje goede azijn om zachter van smaak te worden.

Er zijn ook recepten die ervoor kiezen om naast azijn ook water toe te voegen en soms zelfs wat smaakmakers, maar ik vind dat eigenlijk niet nodig.

Ik maak meestal een paar rode uien in, zodat ik een potje ingemaakte rode ui in de koelkast heb staan voor alle momenten dat ik er trek in heb. Op deze manier kun je ingemaakte ui ook heel lang bewaren.

Waarvoor gebruik je ingemaakte rode ui

Waar ik ingemaakte rode ui op gebruik? Waarop niet zou ik bijna zeggen! Het voegt namelijk echt smaak toe aan hele simpele dingen. Een boterham met avocado en zalm, yep ingemaakte rode ui er boven op.

Of wat dacht je van deze Mexicaanse bloemkoolrijst, de ingemaakte rode ui erbij maakt het gerecht gewoon echt af. Maar zelfs op iets simpels als een boterham met kaas wordt het er echt lekkerder van.

recept met bloemkoolrijst

Kortom, een veelzijdig en makkelijk recept waarbij het enige dat echt belangrijk is, is dat je een goede kwaliteit azijn gebruikt. Ik heb eigenlijk nooit andere azijn in huis dan die van Foodelicious. Tegenwoordig koop ik de rode wijnazijn, die ik voor de ingemaakte rode ui gebruik, maar gewoon per halve liter, want op gaat het toch wel. En ja, die is duurder dan gemiddeld maar dan weet je ook zeker dat je écht goede azijn in huis hebt.

Dit heb je nodig om zelf rode ui in te maken

2 rode uien, in héle dunne ringen
rode wijnazijn
1 schoon potje

rode ui ingemaakt

Ingemaakte rode ui

Je snijdt dus flinterdunne ringetjes van je rode ui. Echt zo dun mogelijk. Die doe je in een schoon potje en daarop giet je voldoende azijn. Druk even aan, schep even om en kijk dat de ui goed onder de azijn zit. Er hoeft dus niet een half flesje azijn bij, maar je wilt wel dat de ui rondom in aanraking met azijn is geweest. Naar verloop van tijd zie je dat de ui iets slinkt en dan druk je ze nog iets verder aan.

rode ui ingemaakt

Zet de ingemaakte rode ui afgedekt weg tot gebruik. Laat minstens een uur of vier staan voor dat je de ingemaakte rode ui voor het eerst gebruikt. Hoe langer de ui staat, hoe minder heftig de ui-smaak wordt.

Gepubliceerd op 5 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!