Rode ui ingemaakt



Dit is een basisrecept voor ingemaakte rode ui die je nooit meer kwijt wilt raken. Rode ui inmaken is heel eenvoudig en lekker op bijna alles!

Er zijn overigens heel veel verschillende manieren om rode ui in te maken. Ik kies voor de meest eenvoudige manier, omdat rode ui eigenlijk heel weinig meer nodig heeft dan een klein beetje goede azijn om zachter van smaak te worden.

Er zijn ook recepten die ervoor kiezen om naast azijn ook water toe te voegen en soms zelfs wat smaakmakers, maar ik vind dat eigenlijk niet nodig.

Ik maak meestal een paar rode uien in, zodat ik een potje ingemaakte rode ui in de koelkast heb staan voor alle momenten dat ik er trek in heb. Op deze manier kun je ingemaakte ui ook heel lang bewaren.

Waarvoor gebruik je ingemaakte rode ui

Waar ik ingemaakte rode ui op gebruik? Waarop niet zou ik bijna zeggen! Het voegt namelijk echt smaak toe aan hele simpele dingen. Een boterham met avocado en zalm, yep ingemaakte rode ui er boven op.

Of wat dacht je van deze Mexicaanse bloemkoolrijst, de ingemaakte rode ui erbij maakt het gerecht gewoon echt af. Maar zelfs op iets simpels als een boterham met kaas wordt het er echt lekkerder van.

recept met bloemkoolrijst

Kortom, een veelzijdig en makkelijk recept waarbij het enige dat echt belangrijk is, is dat je een goede kwaliteit azijn gebruikt. Ik heb eigenlijk nooit andere azijn in huis dan die van Foodelicious. Tegenwoordig koop ik de rode wijnazijn, die ik voor de ingemaakte rode ui gebruik, maar gewoon per halve liter, want op gaat het toch wel. En ja, die is duurder dan gemiddeld maar dan weet je ook zeker dat je écht goede azijn in huis hebt.

Dit heb je nodig om zelf rode ui in te maken

2 rode uien, in héle dunne ringen
rode wijnazijn
1 schoon potje

rode ui ingemaakt

Ingemaakte rode ui

Je snijdt dus flinterdunne ringetjes van je rode ui. Echt zo dun mogelijk. Die doe je in een schoon potje en daarop giet je voldoende azijn. Druk even aan, schep even om en kijk dat de ui goed onder de azijn zit. Er hoeft dus niet een half flesje azijn bij, maar je wilt wel dat de ui rondom in aanraking met azijn is geweest. Naar verloop van tijd zie je dat de ui iets slinkt en dan druk je ze nog iets verder aan.

rode ui ingemaakt

Zet de ingemaakte rode ui afgedekt weg tot gebruik. Laat minstens een uur of vier staan voor dat je de ingemaakte rode ui voor het eerst gebruikt. Hoe langer de ui staat, hoe minder heftig de ui-smaak wordt.

Gepubliceerd op 5 maart 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.