Rode ui ingemaakt



Dit is een basisrecept voor ingemaakte rode ui die je nooit meer kwijt wilt raken. Rode ui inmaken is heel eenvoudig en lekker op bijna alles!

Er zijn overigens heel veel verschillende manieren om rode ui in te maken. Ik kies voor de meest eenvoudige manier, omdat rode ui eigenlijk heel weinig meer nodig heeft dan een klein beetje goede azijn om zachter van smaak te worden.

Er zijn ook recepten die ervoor kiezen om naast azijn ook water toe te voegen en soms zelfs wat smaakmakers, maar ik vind dat eigenlijk niet nodig.

Ik maak meestal een paar rode uien in, zodat ik een potje ingemaakte rode ui in de koelkast heb staan voor alle momenten dat ik er trek in heb. Op deze manier kun je ingemaakte ui ook heel lang bewaren.

Waarvoor gebruik je ingemaakte rode ui

Waar ik ingemaakte rode ui op gebruik? Waarop niet zou ik bijna zeggen! Het voegt namelijk echt smaak toe aan hele simpele dingen. Een boterham met avocado en zalm, yep ingemaakte rode ui er boven op.

Of wat dacht je van deze Mexicaanse bloemkoolrijst, de ingemaakte rode ui erbij maakt het gerecht gewoon echt af. Maar zelfs op iets simpels als een boterham met kaas wordt het er echt lekkerder van.

recept met bloemkoolrijst

Kortom, een veelzijdig en makkelijk recept waarbij het enige dat echt belangrijk is, is dat je een goede kwaliteit azijn gebruikt. Ik heb eigenlijk nooit andere azijn in huis dan die van Foodelicious. Tegenwoordig koop ik de rode wijnazijn, die ik voor de ingemaakte rode ui gebruik, maar gewoon per halve liter, want op gaat het toch wel. En ja, die is duurder dan gemiddeld maar dan weet je ook zeker dat je écht goede azijn in huis hebt.

Dit heb je nodig om zelf rode ui in te maken

2 rode uien, in héle dunne ringen
rode wijnazijn
1 schoon potje

rode ui ingemaakt

Ingemaakte rode ui

Je snijdt dus flinterdunne ringetjes van je rode ui. Echt zo dun mogelijk. Die doe je in een schoon potje en daarop giet je voldoende azijn. Druk even aan, schep even om en kijk dat de ui goed onder de azijn zit. Er hoeft dus niet een half flesje azijn bij, maar je wilt wel dat de ui rondom in aanraking met azijn is geweest. Naar verloop van tijd zie je dat de ui iets slinkt en dan druk je ze nog iets verder aan.

rode ui ingemaakt

Zet de ingemaakte rode ui afgedekt weg tot gebruik. Laat minstens een uur of vier staan voor dat je de ingemaakte rode ui voor het eerst gebruikt. Hoe langer de ui staat, hoe minder heftig de ui-smaak wordt.

Gepubliceerd op 5 maart 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.