Bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze



Recepten met bloemkoolrijst kun je niet genoeg hebben. Een simpele manier om extra groente te eten. Maar dan wel lekker! Dit keer op z’n Mexicaans.

Want dat vind ik het fijne aan bloemkoolrijst. Je werkt met een blank canvas waar je heel veel smaak aan toe kunt voegen. Zoals bij deze bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze. Net zoals je zou doen als je gewone rijst gebruikt, maar nu eet je als bonus nog extra groente in je Mexicaanse maaltijd.

Nu eet ik niet persé bewust koolhydraatarm, maar omdat je met groenterijst kookt in plaats van gewone rijst is dit recept dus low carb.

In deze Mexicaanse bloemkoolrijst gebruik ik rundergehakt, maar je kunt natuurlijk prima vegetarisch gehakt gebruiken. De smaakmakers blijven hetzelfde. Uiteraard hoort bij een Mexicaanse maaltijd ook wat guacamole en nacho’s. Ik top de bowl nog met extra verse tomaat, gemarineerde rode ui en kruiden. Niet alleen voor de kleur, maar ook om het geheel nog wat frisheid mee te geven.

Bijkomend voordeel van dit mega gezonde gerecht? Het staat – als je alles klaar hebt staan –  in minder dan een kwartier op tafel. Kortom, gauw de keuken in want ik heb er (weer) trek van gekregen!

Voor vier personen

500 gram rundergehakt
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl cayenne
½ tl komijn
½ tl uipoeder
2 tenen knoflook (fijn gesneden of geperst)
1 blikje mais (à 300 gram), afgespoeld en uitgelekt
1 zak/blik kidneybonen (à 225 gram), afgespoeld en uitgelekt
400 gram bloemkoolrijst
optioneel: paar drupjes Chipotle tabasco voor extra spice

Voor de guacamole

2 avocado’s
sap van ½ – 1 limoen
naar smaak tabasco sriracha (of chilivlokken)
zout & peper

Voor de topping

4 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
1 rode ui, in dunne ringen gemarineerd in rodewijnazijn (maak deze als eerste en laat minstens 15 minuten staan, langer mag altijd)
verse koriander (optioneel)
naar smaak zure room (optioneel)
naturel nacho’s, zoveel je wil

recept met bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze

Voor de bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze begin je met het rul uitbakken van het gehakt. Ik doe dit in een hete pan zonder olie. Breng het gehakt nu op smaak met de kruiden en bak een minuut of twee mee. Nu gaat de bloemkoolrijst erbij die je twee minuten meebakt. Breng op smaak met zout en peper en als je het lekker vindt wat tabasco.

Mexicaanse maaltijd

Je Mexicaanse maaltijd is al bijna klaar want nu gaan de mais en de kidneybonen erbij die je alleen hoeft mee te warmen, tot je hele maaltijd goed warm is. Proef even of er nog zout en peper bij moet en je bent er bijna.

In een kom gaat je Mexicaanse bloemkoolrijst. Daar bovenop een lekkere schep guacamole, tomatenblokjes, uitgelekte uienringen, eventueel zure room en koriander. En natuurlijk een handje nacho’s. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 3 januari 2022


4 reacties

  1. Claudia schreef:

    Deze maaltijd is briljant! Ik heb wel broccolirijst gepakt ipv bloemkool.
    De ui is echt top in combinatie met het kruidige gehaktmengsel. Ook heb ik er een naanbrood bij gedaan ipv nachos, en idd binnen 15 min klaar!
    Deze maal komt vaker op tafel te staan vanaf nu 😀.

  2. Claudia schreef:

    Deze ga ik vanavond maken! Ziet er top uit zeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.