Rabarber compote met aardbei

Rabarber compote met aardbei
Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en een subtiele hint van kaneel. Heerlijk! Zo maak je ‘m
voor 4 bakjes vol
1kg rabarber, uiteinden verwijderd, in stukken en gewassen
400 ml water
3 el rietsuiker (beetje afhankelijk van hoe zoet je rabarber is of je meer nodig hebt)
450g kleine aardbeien
1 tl vanille extract
1 tl gemalen kaneel
Bereidingstijd 25 minuten
Rabarber compote met aardbei
De gewassen stukjes rabarber gaan met het water en de suiker in een grote pan. Breng dit aan de kook en laat dan in ongeveer 10 minuten zachtjes koken de rabarber uit elkaar vallen. Roer af en toe om met een lepel. Ik hou van een beetje chunky compote, dus heb ‘m niet helemaal zacht laten koken. Als je tevreden bent met de textuur voeg je de schoongemaakte aardbeitjes toe. Ik stamp dan met een aardappelstamper een deel van de aardbeien fijn en laat een deel heel. Dan heeft je compote lekker wat bite.
Het vuur mag nu uit onder je pan rabarber en breng dan op smaak met de kaneel en vanille. Proef even, ook om te checken hoe zuur/zoet je rabarber was. Eventueel kan er nog een klein schepje suiker bij. Maar niet te veel, rabarber compote is geen jam, dus houd ‘m ook een beetje fris zuur. Laten afkoelen nu en verdelen over afsluitbare bakjes.
Rabarber bewaren
Je kunt de rabarber in een afgesloten bakje minstens 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen van rabarber kan ook. Maar doe dat niet te lang (max een maand) want daar wordt het niet lekkerder van.
Gepubliceerd op 3 juli 2020