Huisgemaakte rabarbersiroop



Met een halve kilo rabarber maak je niet alleen zelf siroop, maar heb je meteen ook een heerlijk toetje met rabarber.

Het is voor mij hét (alcoholvrije) drankje van dit jaar, rabarberfrisdrank. Als ik buiten de deur iets bestel, en ze hebben het, is dat mijn go to frisdrank. Sowieso is rabarber echt super en een van dé tekenen van voorjaar.

En wat blijkt; zelf rabarbersiroop maken is a) makkelijker dan je denkt en b) de pulp die je overhoudt is echt waanzinnig in combinatie met aardbeien en dikke vanille yoghurt. Een rabarberrecept dus waar je twee kanten mee op kunt!

Voor 1 flesje rabarbersiroop en 4 toetjes

500g rabarber, in grove stukken
5el suiker
250ml water
3 dunne plakjes gember
3 plakjes sinaasappelschil (sinaasappel eerst goed boenen)

siroop van rabarber

Huisgemaakte rabarbersiroop

Om de siroop te maken zet je de rabarber op met de suiker, water, gember en sinaasappel en breng aan de kook. Nu vuur lager en laten pruttelen tot de rabarber tot moes is gekookt. Reken op ongeveer een half uur hiervoor, geen ramp als het langer duurt. Zet dan het vuur uit en laat alles nog even een half uurtje staan.

Rabarbersiroop maken

Je rabarbersiroop is bijna klaar… Vis nu voorzichtig de sinaasappelschillen en gember eruit en giet de rabarber in een fijne zeef, terwijl je het vocht opvangt in een schone pan. Laat alles zo goed mogelijk uitlekken en duw al het resterende vocht uit de rabarber. Breng het vocht aan de kook en laat iets inkoken. Hoe langer je het inkookt des te sterker de smaak wordt.

Ik heb het ongeveer een kwartier laten inkoken. Proef even voor je het overgiet. Zorg dat je een schoon, gesteriliseerd, flesje klaar hebt staan. Giet daar, met behulp van een trechtertje, de siroop in (let wel op, het is gloeiend heet!). Sluit af en laat afkoelen.

Rabarberlimonade

Om je rabarberlimonade te maken giet je een klein bodempje van de huisgemaakte rabarbersiroop in een glas en leng je dat aan met (bruis) water voor een heerlijk verfrissend zomerdrankje!

Toetje met rabarber

rabarbertoetje Voor het rabarbertoetje verdeel je de tot moes gekookte rabarber over 4 kommetjes.

Serveer met lekker wat verse aardbeien en bijvoorbeeld vanille Skyr, voor een snel en smakelijk toetje

Meer recepten met rabarber

Er staan nog veel meer recepten met rabarber op de site. Dus kijk vooral nog even rond, want er is zoveel lekkers met rabarber te maken!

Gepubliceerd op 21 mei 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.