Huisgemaakte rabarbersiroop



Met een halve kilo rabarber maak je niet alleen zelf siroop, maar heb je meteen ook een heerlijk toetje met rabarber.

Het is voor mij hét (alcoholvrije) drankje van dit jaar, rabarberfrisdrank. Als ik buiten de deur iets bestel, en ze hebben het, is dat mijn go to frisdrank. Sowieso is rabarber echt super en een van dé tekenen van voorjaar.

En wat blijkt; zelf rabarbersiroop maken is a) makkelijker dan je denkt en b) de pulp die je overhoudt is echt waanzinnig in combinatie met aardbeien en dikke vanille yoghurt. Een rabarberrecept dus waar je twee kanten mee op kunt!

Voor 1 flesje rabarbersiroop en 4 toetjes

500g rabarber, in grove stukken
5el suiker
250ml water
3 dunne plakjes gember
3 plakjes sinaasappelschil (sinaasappel eerst goed boenen)

siroop van rabarber

Huisgemaakte rabarbersiroop

Om de siroop te maken zet je de rabarber op met de suiker, water, gember en sinaasappel en breng aan de kook. Nu vuur lager en laten pruttelen tot de rabarber tot moes is gekookt. Reken op ongeveer een half uur hiervoor, geen ramp als het langer duurt. Zet dan het vuur uit en laat alles nog even een half uurtje staan.

Rabarbersiroop maken

Je rabarbersiroop is bijna klaar… Vis nu voorzichtig de sinaasappelschillen en gember eruit en giet de rabarber in een fijne zeef, terwijl je het vocht opvangt in een schone pan. Laat alles zo goed mogelijk uitlekken en duw al het resterende vocht uit de rabarber. Breng het vocht aan de kook en laat iets inkoken. Hoe langer je het inkookt des te sterker de smaak wordt.

Ik heb het ongeveer een kwartier laten inkoken. Proef even voor je het overgiet. Zorg dat je een schoon, gesteriliseerd, flesje klaar hebt staan. Giet daar, met behulp van een trechtertje, de siroop in (let wel op, het is gloeiend heet!). Sluit af en laat afkoelen.

Rabarberlimonade

Om je rabarberlimonade te maken giet je een klein bodempje van de huisgemaakte rabarbersiroop in een glas en leng je dat aan met (bruis) water voor een heerlijk verfrissend zomerdrankje!

Toetje met rabarber

rabarbertoetje Voor het rabarbertoetje verdeel je de tot moes gekookte rabarber over 4 kommetjes.

Serveer met lekker wat verse aardbeien en bijvoorbeeld vanille Skyr, voor een snel en smakelijk toetje

Meer recepten met rabarber

Er staan nog veel meer recepten met rabarber op de site. Dus kijk vooral nog even rond, want er is zoveel lekkers met rabarber te maken!

Gepubliceerd op 21 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.