Huisgemaakte rabarbersiroop



Met een halve kilo rabarber maak je niet alleen zelf siroop, maar heb je meteen ook een heerlijk toetje met rabarber.

Het is voor mij hét (alcoholvrije) drankje van dit jaar, rabarberfrisdrank. Als ik buiten de deur iets bestel, en ze hebben het, is dat mijn go to frisdrank. Sowieso is rabarber echt super en een van dé tekenen van voorjaar.

En wat blijkt; zelf rabarbersiroop maken is a) makkelijker dan je denkt en b) de pulp die je overhoudt is echt waanzinnig in combinatie met aardbeien en dikke vanille yoghurt. Een rabarberrecept dus waar je twee kanten mee op kunt!

Voor 1 flesje rabarbersiroop en 4 toetjes

500g rabarber, in grove stukken
5el suiker
250ml water
3 dunne plakjes gember
3 plakjes sinaasappelschil (sinaasappel eerst goed boenen)

siroop van rabarber

Huisgemaakte rabarbersiroop

Om de siroop te maken zet je de rabarber op met de suiker, water, gember en sinaasappel en breng aan de kook. Nu vuur lager en laten pruttelen tot de rabarber tot moes is gekookt. Reken op ongeveer een half uur hiervoor, geen ramp als het langer duurt. Zet dan het vuur uit en laat alles nog even een half uurtje staan.

Rabarbersiroop maken

Je rabarbersiroop is bijna klaar… Vis nu voorzichtig de sinaasappelschillen en gember eruit en giet de rabarber in een fijne zeef, terwijl je het vocht opvangt in een schone pan. Laat alles zo goed mogelijk uitlekken en duw al het resterende vocht uit de rabarber. Breng het vocht aan de kook en laat iets inkoken. Hoe langer je het inkookt des te sterker de smaak wordt.

Ik heb het ongeveer een kwartier laten inkoken. Proef even voor je het overgiet. Zorg dat je een schoon, gesteriliseerd, flesje klaar hebt staan. Giet daar, met behulp van een trechtertje, de siroop in (let wel op, het is gloeiend heet!). Sluit af en laat afkoelen.

Rabarberlimonade

Om je rabarberlimonade te maken giet je een klein bodempje van de huisgemaakte rabarbersiroop in een glas en leng je dat aan met (bruis) water voor een heerlijk verfrissend zomerdrankje!

Toetje met rabarber

rabarbertoetje Voor het rabarbertoetje verdeel je de tot moes gekookte rabarber over 4 kommetjes.

Serveer met lekker wat verse aardbeien en bijvoorbeeld vanille Skyr, voor een snel en smakelijk toetje

Meer recepten met rabarber

Er staan nog veel meer recepten met rabarber op de site. Dus kijk vooral nog even rond, want er is zoveel lekkers met rabarber te maken!

Gepubliceerd op 21 mei 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!