Pruimenvlaai



Er is niks méér Limburgs dan pruimenvlaai. Of proemevlaaj zoals mijn oma zei. Daar wordt een bepaald soort pruimen voor gebruikt; kwetsen. Dit is mijn versie van die taart. En nee, die is niet 100% authentiek. Voor dit recept heb ik me namelijk ook zijdelings laten inspireren door de kwetsentaart uit het Joodse kookboek Nosh, van Esther Erwteman. Die het recept ook weer van haar moeder heeft.

Het deeg is zó gemaakt, maar moet daarna weer even rusten. Die kun je dus als je wil ook alvast de dag ervoor klaar maken. Op de bodem van het deeg gaat wat amandelmeel, om het vocht van de pruimen op te vangen. Anders krijg je namelijk een natte bodem, dat is zonde!

Dit heb je nodig
200g koude boter, in blokjes
150g rietsuiker
rasp van 1 citroen
1 ei
275g bloem
1 tl bakpoeder

Voor de vulling
1 kilo gehalveerde kwetsen/pruimen (netto gewicht zonder pit dus)
2 el kaneelsuiker + extra voor bovenop de vlaai
4 el amandelmeel

Verder nodig: oven voorverwarmen op 170C (boven/onderwarmte) – springvorm 23cm (ingevet)

Pruimenvlaai

In je (stand)mixer gaat de koude boter en de suiker, mix die tot ze smeuïg is en voeg dan het ei en citroenrasp toe. Schraap de randjes goed erbij en mix tot het ei is opgenomen. Voeg dan in delen de bloem en bakpoeder toe. Vorm tot een bal en plet die tot een dikke, ronde schijf. Verpak in plastic en laat een half uur rusten in de koelkast.

Kwetsentaart

Halveer voor de vulling van je taart de pruimen/kwetsen en meng die met de kaneelsuiker. Als je deeg heeft gerust vorm je die in je springvorm, zodanig dat je een opstaande rand hebt. Dat mag rustiek (ander woord voor geen geduld om het netjes te doen 😉). Over de bodem verdeel je het amandelmeel. (in Limburgse vlaai wordt hiervoor ook wel paneermeel gebruikt.

Leg de pruimen/kwetsen nu met de bolle kant naar beneden, tot de bodem gevuld is. Dan een volgende laag daar op, tot je pruimen/kwetsen op zijn. Hierover heen gaat nog een beetje kaneelsuiker.

Lekkerste pruimentaart

Bak je pruimentaart een uur en een kwartier in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de rijpheid van je pruimen kan er vocht uit je pruimen komen, die in het midden van je pruimentaart gaat zitten. Als je vindt dat dat teveel is zet de taart dan nog een kwartiertje terug in de oven, maar verlaag de temperatuur naar 100C.

Haal het bakblik er dan uit en laat het goed afkoelen, voordat je de ring van je springvorm verwijdert. Snijd in punten en serveer.

Gepubliceerd op 3 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.