Pruimenvlaai
Er is niks méér Limburgs dan pruimenvlaai. Of proemevlaaj zoals mijn oma zei. Daar wordt een bepaald soort pruimen voor gebruikt; kwetsen. Dit is mijn versie van die taart. En nee, die is niet 100% authentiek. Voor dit recept heb ik me namelijk ook zijdelings laten inspireren door de kwetsentaart uit het Joodse kookboek Nosh, van Esther Erwteman. Die het recept ook weer van haar moeder heeft.
Het deeg is zó gemaakt, maar moet daarna weer even rusten. Die kun je dus als je wil ook alvast de dag ervoor klaar maken. Op de bodem van het deeg gaat wat amandelmeel, om het vocht van de pruimen op te vangen. Anders krijg je namelijk een natte bodem, dat is zonde!
Dit heb je nodig
200g koude boter, in blokjes
150g rietsuiker
rasp van 1 citroen
1 ei
275g bloem
1 tl bakpoeder
Voor de vulling
1 kilo gehalveerde kwetsen/pruimen (netto gewicht zonder pit dus)
2 el kaneelsuiker + extra voor bovenop de vlaai
4 el amandelmeel
Verder nodig: oven voorverwarmen op 170C (boven/onderwarmte) – springvorm 23cm (ingevet)
Pruimenvlaai
In je (stand)mixer gaat de koude boter en de suiker, mix die tot ze smeuïg is en voeg dan het ei en citroenrasp toe. Schraap de randjes goed erbij en mix tot het ei is opgenomen. Voeg dan in delen de bloem en bakpoeder toe. Vorm tot een bal en plet die tot een dikke, ronde schijf. Verpak in plastic en laat een half uur rusten in de koelkast.
Kwetsentaart
Halveer voor de vulling van je taart de pruimen/kwetsen en meng die met de kaneelsuiker. Als je deeg heeft gerust vorm je die in je springvorm, zodanig dat je een opstaande rand hebt. Dat mag rustiek (ander woord voor geen geduld om het netjes te doen ?). Over de bodem verdeel je het amandelmeel. (in Limburgse vlaai wordt hiervoor ook wel paneermeel gebruikt.
Leg de pruimen/kwetsen nu met de bolle kant naar beneden, tot de bodem gevuld is. Dan een volgende laag daar op, tot je pruimen/kwetsen op zijn. Hierover heen gaat nog een beetje kaneelsuiker.
Lekkerste pruimentaart
Bak je pruimentaart een uur en een kwartier in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de rijpheid van je pruimen kan er vocht uit je pruimen komen, die in het midden van je pruimentaart gaat zitten. Als je vindt dat dat teveel is zet de taart dan nog een kwartiertje terug in de oven, maar verlaag de temperatuur naar 100C.
Haal het bakblik er dan uit en laat het goed afkoelen, voordat je de ring van je springvorm verwijdert. Snijd in punten en serveer.
Gepubliceerd op 3 september 2020