Pruimenvlaai



Er is niks méér Limburgs dan pruimenvlaai. Of proemevlaaj zoals mijn oma zei. Daar wordt een bepaald soort pruimen voor gebruikt; kwetsen. Dit is mijn versie van die taart. En nee, die is niet 100% authentiek. Voor dit recept heb ik me namelijk ook zijdelings laten inspireren door de kwetsentaart uit het Joodse kookboek Nosh, van Esther Erwteman. Die het recept ook weer van haar moeder heeft.

Het deeg is zó gemaakt, maar moet daarna weer even rusten. Die kun je dus als je wil ook alvast de dag ervoor klaar maken. Op de bodem van het deeg gaat wat amandelmeel, om het vocht van de pruimen op te vangen. Anders krijg je namelijk een natte bodem, dat is zonde!

Dit heb je nodig
200g koude boter, in blokjes
150g rietsuiker
rasp van 1 citroen
1 ei
275g bloem
1 tl bakpoeder

Voor de vulling
1 kilo gehalveerde kwetsen/pruimen (netto gewicht zonder pit dus)
2 el kaneelsuiker + extra voor bovenop de vlaai
4 el amandelmeel

Verder nodig: oven voorverwarmen op 170C (boven/onderwarmte) – springvorm 23cm (ingevet)

Pruimenvlaai

In je (stand)mixer gaat de koude boter en de suiker, mix die tot ze smeuïg is en voeg dan het ei en citroenrasp toe. Schraap de randjes goed erbij en mix tot het ei is opgenomen. Voeg dan in delen de bloem en bakpoeder toe. Vorm tot een bal en plet die tot een dikke, ronde schijf. Verpak in plastic en laat een half uur rusten in de koelkast.

Kwetsentaart

Halveer voor de vulling van je taart de pruimen/kwetsen en meng die met de kaneelsuiker. Als je deeg heeft gerust vorm je die in je springvorm, zodanig dat je een opstaande rand hebt. Dat mag rustiek (ander woord voor geen geduld om het netjes te doen 😉). Over de bodem verdeel je het amandelmeel. (in Limburgse vlaai wordt hiervoor ook wel paneermeel gebruikt.

Leg de pruimen/kwetsen nu met de bolle kant naar beneden, tot de bodem gevuld is. Dan een volgende laag daar op, tot je pruimen/kwetsen op zijn. Hierover heen gaat nog een beetje kaneelsuiker.

Lekkerste pruimentaart

Bak je pruimentaart een uur en een kwartier in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de rijpheid van je pruimen kan er vocht uit je pruimen komen, die in het midden van je pruimentaart gaat zitten. Als je vindt dat dat teveel is zet de taart dan nog een kwartiertje terug in de oven, maar verlaag de temperatuur naar 100C.

Haal het bakblik er dan uit en laat het goed afkoelen, voordat je de ring van je springvorm verwijdert. Snijd in punten en serveer.

Gepubliceerd op 3 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.