Pho Bo – Vietnamese noodlesoep met huisgemaakte runderbouillon



In Berlijn stikt het van de geweldige Vietnamese restaurantjes, zoals we onlangs weer ontdekten. En de Pho, een noodlesoup die een van dé gerechten in Vietnam is die bijna dagelijks gegeten wordt, is zonder twijfel een van mijn lievelingsgerechten.

Licht, vol van smaak en in allerlei varianten te maken. Maar nog niet eerder deed ik een poging om ‘zelf te maken. Tot nu. Neem de tijd voor de bouillon. Het is de basis van deze soep en daar wil je dus alle smaak in hebben zitten. Ik leg je uit hoe je dat, heel gemakkelijk maar met wat geduld, zelf doet!

PhoBo Smulpaapje

Voor ruim 6 personen, als maaltijd soep

voor de runderbouillon

1 kg runderschenkel
1 kg runderbotten
700g klapstuk
6 kruidnagels
5 anijssterren
2 uien, in kwarten
3cm verse gember, geschild en gehalveerd
1 kaneelstokje
2tl gemalen koriander
1el olie
versgemalen zwarte peper en zout
50ml vissaus
2el palmsuiker (of gebruik bruine basterdsuiker)

voor in de soep

rijstnoodles, ongeveer 100g gekookte noodles per persoon
taugé, ongeveer 75G per persoon
reepjes bavette of entrecote, flinterdun gesneden, ongeveer 75g per persoon
verse koriander, naar smaak
verse munt, naar smaak
limoen, naar smaak

verder nodig: bakblik – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht) – 8 uur geduld

Zelf runderbouillon maken

Verwarm de oven voor. Was eerst de botten en schenkel goed af en dep droog. Leg die op een groot bakblik, samen met de kruidnagel, anijssterren, uien, gember en kaneel. Bestrooi de schenkel met de koriander. Druppel ten slot over alle ingrediënten wat olie. Rooster dit nu 20-25 minuten. Draai halverwege alles even om, zodat het aan alle kanten kan roosteren. Dit roosteren geeft extra smaak aan het vlees, en dus straks ook aan je bouillon.

Runderbouillon trekken

Zet een soeppan op, er moet 4 liter water in kunnen dus de grootste die je hebt, en breng het water aan de kook. Doe hier alle geroosterde ingrediënten in (inclusief de vleessappen) en voeg het klapstuk toe. Breng aan de kook en laat het daarna – zonder deksel – 6 tot 8 uur trekken. Hoe langer het staat, hoe intenser de smaak van je bouillon. Hier moet je echt niet qua tijd op beknibbelen! Proef na 6 uur, maar laat gerust nog een paar uur extra staan voor nog meer smaak. In de tussentijd schep je om de paar uur het vet en gruis van de bovenkant van de bouillon af.

Heldere runderbouillon

Bouillon smaakvol genoeg na 6-8 uur? Haal dan de grote stukken bot en vlees eruit. Het vlees van de schenkels en het klapstuk met twee vorken losstrekken en apart bewaren. De rest mag weg. Zet nu een grote kom in de spoelbak, hang er een schone theedoek in en giet de bouillon hier door. Zou weet je zeker dat je bouillon zo helder mogelijk is. Doe het eventueel in twee delen, als niet alles in één kom past.

Vietnamese noodlesoep

Was je soeppan schoon en giet hier de bouillon terug in. Je kunt ook prima de helft in een diepvriesdoos doen en bewaren voor een volgende keer. Wij aten het in twee dagen op, zo lekker was het 😉 Verwarm de bouillon, voeg het vlees weer toe en breng tot slot op smaak met de vissaus en suiker toe, en nog wat zout en peper. Goed proeven of het zo naar je smaak is. Terwijl de bouillon verder opwarmt kook je de noodles volgens gebruiksaanwijzing gaar.

Pho Bo soep

Tijd nu om aan tafel te gaan. Pak een lekker diep bord, daar gaan als eerste de noodles in. Daarbij de taugé en de verse kruiden. Giet nu de bouillon met lekker wat vlees erover heen. Tot slot de reepjes bavette/entrecote, die meteen garen door de warme bouillon Tot slot nog wat limoenpartjes en je kunt aan tafel. Dat was het wachten waard, vind je ook niet? Oh ja, en slurpen mag bij deze soep!

Tip voor de lekkerste runderbouillon

Het vlees dat je gebruikt bepaalt grotendeels de smaak van je bouillon, koop dat liefst bij een goede slager. Dat kost iets meer, maar is het zo ongelofelijk waard. Wil je toch niet een kapitaal kwijt zijn aan het vlees, bespaar dan op de bavette/entrecote die je tot slot aan de soep toevoegt. Kies dan bijvoorbeeld voor plakjes rosbief van de vleeswarenafdeling.

Gepubliceerd op 8 maart 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.