Pho Bo – Vietnamese noodlesoep met huisgemaakte runderbouillon



In Berlijn stikt het van de geweldige Vietnamese restaurantjes, zoals we onlangs weer ontdekten. En de Pho, een noodlesoup die een van dé gerechten in Vietnam is die bijna dagelijks gegeten wordt, is zonder twijfel een van mijn lievelingsgerechten.

Licht, vol van smaak en in allerlei varianten te maken. Maar nog niet eerder deed ik een poging om ‘zelf te maken. Tot nu. Neem de tijd voor de bouillon. Het is de basis van deze soep en daar wil je dus alle smaak in hebben zitten. Ik leg je uit hoe je dat, heel gemakkelijk maar met wat geduld, zelf doet!

PhoBo Smulpaapje

Voor ruim 6 personen, als maaltijd soep

voor de runderbouillon

1 kg runderschenkel
1 kg runderbotten
700g klapstuk
6 kruidnagels
5 anijssterren
2 uien, in kwarten
3cm verse gember, geschild en gehalveerd
1 kaneelstokje
2tl gemalen koriander
1el olie
versgemalen zwarte peper en zout
50ml vissaus
2el palmsuiker (of gebruik bruine basterdsuiker)

voor in de soep

rijstnoodles, ongeveer 100g gekookte noodles per persoon
taugé, ongeveer 75G per persoon
reepjes bavette of entrecote, flinterdun gesneden, ongeveer 75g per persoon
verse koriander, naar smaak
verse munt, naar smaak
limoen, naar smaak

verder nodig: bakblik – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht) – 8 uur geduld

Zelf runderbouillon maken

Verwarm de oven voor. Was eerst de botten en schenkel goed af en dep droog. Leg die op een groot bakblik, samen met de kruidnagel, anijssterren, uien, gember en kaneel. Bestrooi de schenkel met de koriander. Druppel ten slot over alle ingrediënten wat olie. Rooster dit nu 20-25 minuten. Draai halverwege alles even om, zodat het aan alle kanten kan roosteren. Dit roosteren geeft extra smaak aan het vlees, en dus straks ook aan je bouillon.

Runderbouillon trekken

Zet een soeppan op, er moet 4 liter water in kunnen dus de grootste die je hebt, en breng het water aan de kook. Doe hier alle geroosterde ingrediënten in (inclusief de vleessappen) en voeg het klapstuk toe. Breng aan de kook en laat het daarna – zonder deksel – 6 tot 8 uur trekken. Hoe langer het staat, hoe intenser de smaak van je bouillon. Hier moet je echt niet qua tijd op beknibbelen! Proef na 6 uur, maar laat gerust nog een paar uur extra staan voor nog meer smaak. In de tussentijd schep je om de paar uur het vet en gruis van de bovenkant van de bouillon af.

Heldere runderbouillon

Bouillon smaakvol genoeg na 6-8 uur? Haal dan de grote stukken bot en vlees eruit. Het vlees van de schenkels en het klapstuk met twee vorken losstrekken en apart bewaren. De rest mag weg. Zet nu een grote kom in de spoelbak, hang er een schone theedoek in en giet de bouillon hier door. Zou weet je zeker dat je bouillon zo helder mogelijk is. Doe het eventueel in twee delen, als niet alles in één kom past.

Vietnamese noodlesoep

Was je soeppan schoon en giet hier de bouillon terug in. Je kunt ook prima de helft in een diepvriesdoos doen en bewaren voor een volgende keer. Wij aten het in twee dagen op, zo lekker was het 😉 Verwarm de bouillon, voeg het vlees weer toe en breng tot slot op smaak met de vissaus en suiker toe, en nog wat zout en peper. Goed proeven of het zo naar je smaak is. Terwijl de bouillon verder opwarmt kook je de noodles volgens gebruiksaanwijzing gaar.

Pho Bo soep

Tijd nu om aan tafel te gaan. Pak een lekker diep bord, daar gaan als eerste de noodles in. Daarbij de taugé en de verse kruiden. Giet nu de bouillon met lekker wat vlees erover heen. Tot slot de reepjes bavette/entrecote, die meteen garen door de warme bouillon Tot slot nog wat limoenpartjes en je kunt aan tafel. Dat was het wachten waard, vind je ook niet? Oh ja, en slurpen mag bij deze soep!

Tip voor de lekkerste runderbouillon

Het vlees dat je gebruikt bepaalt grotendeels de smaak van je bouillon, koop dat liefst bij een goede slager. Dat kost iets meer, maar is het zo ongelofelijk waard. Wil je toch niet een kapitaal kwijt zijn aan het vlees, bespaar dan op de bavette/entrecote die je tot slot aan de soep toevoegt. Kies dan bijvoorbeeld voor plakjes rosbief van de vleeswarenafdeling.

Gepubliceerd op 8 maart 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus