Perfect gebraden kip uit de oven met beurre noisette
Dit recept zorgt voor de meest perfect gebraden kip uit de oven allertijden. Zo mals en sappig heb je je gebraden kip nog nooit gegeten.
Het idee voor deze kip komt uit twee hoeken. Ik at vorig jaar bij Dennis Huwae de lekkerste gebraden kip ooít. Ingespoten met beurre noisette! Ja echt. Nu heb ik geen injecteerspullen in huis, maar dit komt een aardig stukje in de buurt van die waanzinnig gebraden kip.
Maar ik luisterde onlangs ook naar de heren van Wat Schaft de Podcast. Die hadden een hele aflevering over perfect gebraden kip. Met een aantal van hun tips ben ik aan de slag gegaan voor dit recept.
Kortom, er zit wat voorwerk in dit gebraden kippetje uit de oven. Maar het resultaat is alle moeite waard geweest.
Dat dit de meest perfect gebraden kip uit de oven is lig aan 3 componenten:
- Je zorgt voor de beste kip denkbaar. Dus geen plofkip, geen scharminkel. Nee, een goeie scharrelkip, die een fatsoenlijk leven heeft gehad. Het is de basis voor het hele recept.
- Je neemt de tijd. Dit is geen kippetje uit de oven die in een uur op tafel staat. Er zit liefde in dit recept. En tijd dus
- Je let niet een avond niet op de calorieën. Als je de ingrediënten zo dadelijk ziet snap je dit ?
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 scharrelkip van de beste kwaliteit denkbaar (1,5kg)
- 70 g fijn keukenzout
- 1 citroen
- 5 takjes rozemarijn
- witte peper
- 100g roomboter
- voor erbij: oven aardappeltjes en gekookte sperziebonen
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C
Bereidingstijd: nacht pekelen + dag drogen en 1 uur oventijd
Perfect gebraden kip uit de oven
De basis van je perfect gebraden kip is de kip. Die pekel je een nacht in een zoutbadje met citroen en rozemarijn. Hiervoor kook je een liter water. Doe dat in een grote kom en los het zout erin op door goed te roeren. Voeg dan twee helften citroen toe en twee takjes rozemarijn. Zodra het water handwarm is gaat de kip erin. Duw die goed onder en dek af. Laat dit een nacht staan.
In de ochtend haal je de kip uit het pekelvocht. Spoel af en dep goed droog. Je kip gaat nu in een schaal en onafgedekt in de koelkast. Laat ‘m daar de rest van de dag staan, zodat je kip goed droogt. De citroenen uit het pekelvocht bewaar je. De rest mag weg.
Zo maak je beurre noisette
Voordat je de kip uit de koelkast haalt maak je de beurre noisette. Dit is een techniek om je boter een nootachtige smaak te geven door ‘m in een pan (liefst met een lichte bodem, zodat je ziet wat er gebeurt qua kleur) te smelten. De boter smelt op medium vuur en het eiwit drijft naar boven (witte, melkachtige deeltjes). Die schep je er voorzichtig af.
De boter komt dan in een stadium van bruisen, wat betekent dat het vocht verdampt. Daarna gaat het goudbruin kleuren. Nét voordat het te bruin wordt haal je de pan van het vuur. Laat dit even iets afkoelen en giet in een kommetje. Met die beurre noisette ga je zo dadelijk de kip bedruipen.
Perfect gebraden kip uit de oven met beurre noisette
Verwarm de oven voor en bestrooi de kip met gemalen witte peper en heel ietsje zout. De citroenen stop je in de binnenkant van de kip. Leg terug in de ovenschaal met de filets naar beneden. Met een kwastje vet je de kip in met een laagje beurre noisette.
Dan gaat je hele kip de oven in. Na een kwartier smeer je de kip weer in met een laagje beurre noisette. Dat doe je na 15 minuten weer. Na een half uur draai je de kip met de filets naar boven, en gaat er weer een ronde beurre noisette over de kip, nu aan de bovenkant. Na 13 minuten nog een keer. In totaal gaat een kip van 1,5kg iets minder dan een uur in de oven, voordat ‘ie er perfect gebraden uitkomt.
De allerlekkerste gebraden kip
Het resultaat is super mals vlees en de allerlekkerste gebraden kip die je ooit gaat eten. Het velletje zal niet megaknapperig zijn, door het regelmatig bedruipen. Maar voor deze keer vond ik het belangrijker dat je kip sappig en mals is. En dat is ‘ie zeker. Het is alle moeite waard, want je het nu echt het lekkerste kippetje ooit gebraden. Geniet ervan!
Gepubliceerd op 1 november 2020
5 reacties
Klinkt heerlijk!
Kan die nacht marineren ook gewoon met kipfilets?
dat kan, maar het wordt nooit als met een hele kip. De botten geven smaak mee af die je met alleen een kipfilet nooit krijgt.
Dit ziet er echt goddelijk uit! Trek in! Eén vraag: waar blijven de bewaarde citroenen?
die gaan tijdens het braden ín de kip (zin was weggevallen, staat er inmiddels weer in)
Leek me ook al, maar dacht, ik check het ff 😉