Nationale boerenkooldagDe 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.

Dat is overigens redelijk bijzonder. Want járen, zo niet decennia lang heb ik geweigerd om boerenkool te eten. Ik kende het alleen als boerenkoolstamppot en dat is – op zijn zachtst gezegd – niet mijn favoriete maaltijd.

Maar boerenkool is veelzijdiger dan dat. En boerenkool kun je voor zoveel meer gerechten gebruiken. Tijd dus om die liefde aan te wakkeren en hoe beter om dat te doen dan op Nationale boerenkooldag – ja dat is echt een dag! – mijn 5 favoriete recepten met boerenkool met je te delen. Dan zie je meteen wat een prachtige groente het is en de verscheidenheid aan gerechten die je er mee kunt maken.

Verse boerenkool versus supermarkt boerenkool

Daar moet ik wel bij opmerken dat ik mijn boerenkool het liefst vers en op de markt koop. Niet in zakjes voorgesneden, maar mooie grote bladeren die je zelf verwerkt. Ja, dat kost meer tijd maar oh wat levert het een mooiere smaak op dan die zielige zakjes uit de supermarkt. Zéker als je boerenkool voor je salade of soep gebruikt is dit echt de moeite waard.

Maar goed, terug nu naar die boerenkoolrecepten. Toen ik op de site ging zoeken zag ik, tot mijn eigen verbazing, dat ik door de jaren heen best met regelmaat met boerenkool heb gekookt. Nog niet eenvoudig dus om daar 5 favorieten uit te halen. Maar het is uiteindelijk tóch gelukt en die zie je hieronder. Laat je er door inspireren en ik ben benieuwd welke jouw favoriet is!

5 favoriete recepten met boerenkool

1. Boerenkoolsalade met Caesardressing

gezonde salade met boerenkool

Een koolhydraatarme maaltijdsalade, waarbij het zaak is dat je verse boerenkool koopt en niet voorgesneden. Daarna is het super simpel om deze gezonde maaltijdsalade te maken.
Recept boerenkoolsalade

2. Linguini met boerenkoolpesto

boerenkoolpesto

Van boerenkool kun je dus ook geweldig pesto maken. Daarmee zet je in een mum van tijd, budgetproof!, een lekkere pasta pesto op tafel.
Recept pasta met boerenkoolpesto.

3. Maaltijdsoep met boerenkool

https://www.susanaretz.nl/maaltijdsoep-met-boerenkool-chorizo-en-kikkererwten/

Een goed gevulde en goed vullende maaltijd soep met chorizo en boerenkool. Ook hier is het écht lekkerder als je boerenkool goed wat bite heeft.
Recept boerenkool maaltijdsoep

4. Zalm uit de oven met boerenkool

In dit zalmrecept van Ottolenghi wordt oorspronkelijk spinazie gebruikt, maar vervang die door boerenkool en je weet niet wat je proeft!
Recept zalm met boerenkool

5. Maaltijdsalade met quinoa en boerenkool

Quinoa en boerenkoolsalade met geroosterde hazelnoten

Nog één salade, puur omdat ik boerenkool rauw eigenlijk het állerlekkerst vindt. Dit is echt een bord vol kleur. Mega gezond. Maar ook mega lekker!
Recept maaltijdsalade met boerenkool

Meer recepten met boerenkool

Trek gekregen? Mooi! Want er staan nog meer recepten met boerenkool op de site. Benieuwd wat jouw favoriete boerenkoolrecept is!

 

Gepubliceerd op 23 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.