Nationale boerenkooldagDe 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.

Dat is overigens redelijk bijzonder. Want járen, zo niet decennia lang heb ik geweigerd om boerenkool te eten. Ik kende het alleen als boerenkoolstamppot en dat is – op zijn zachtst gezegd – niet mijn favoriete maaltijd.

Maar boerenkool is veelzijdiger dan dat. En boerenkool kun je voor zoveel meer gerechten gebruiken. Tijd dus om die liefde aan te wakkeren en hoe beter om dat te doen dan op Nationale boerenkooldag – ja dat is echt een dag! – mijn 5 favoriete recepten met boerenkool met je te delen. Dan zie je meteen wat een prachtige groente het is en de verscheidenheid aan gerechten die je er mee kunt maken.

Verse boerenkool versus supermarkt boerenkool

Daar moet ik wel bij opmerken dat ik mijn boerenkool het liefst vers en op de markt koop. Niet in zakjes voorgesneden, maar mooie grote bladeren die je zelf verwerkt. Ja, dat kost meer tijd maar oh wat levert het een mooiere smaak op dan die zielige zakjes uit de supermarkt. Zéker als je boerenkool voor je salade of soep gebruikt is dit echt de moeite waard.

Maar goed, terug nu naar die boerenkoolrecepten. Toen ik op de site ging zoeken zag ik, tot mijn eigen verbazing, dat ik door de jaren heen best met regelmaat met boerenkool heb gekookt. Nog niet eenvoudig dus om daar 5 favorieten uit te halen. Maar het is uiteindelijk tóch gelukt en die zie je hieronder. Laat je er door inspireren en ik ben benieuwd welke jouw favoriet is!

5 favoriete recepten met boerenkool

1. Boerenkoolsalade met Caesardressing

gezonde salade met boerenkool

Een koolhydraatarme maaltijdsalade, waarbij het zaak is dat je verse boerenkool koopt en niet voorgesneden. Daarna is het super simpel om deze gezonde maaltijdsalade te maken.
Recept boerenkoolsalade

2. Linguini met boerenkoolpesto

boerenkoolpesto

Van boerenkool kun je dus ook geweldig pesto maken. Daarmee zet je in een mum van tijd, budgetproof!, een lekkere pasta pesto op tafel.
Recept pasta met boerenkoolpesto.

3. Maaltijdsoep met boerenkool

https://www.susanaretz.nl/maaltijdsoep-met-boerenkool-chorizo-en-kikkererwten/

Een goed gevulde en goed vullende maaltijd soep met chorizo en boerenkool. Ook hier is het écht lekkerder als je boerenkool goed wat bite heeft.
Recept boerenkool maaltijdsoep

4. Zalm uit de oven met boerenkool

In dit zalmrecept van Ottolenghi wordt oorspronkelijk spinazie gebruikt, maar vervang die door boerenkool en je weet niet wat je proeft!
Recept zalm met boerenkool

5. Maaltijdsalade met quinoa en boerenkool

Quinoa en boerenkoolsalade met geroosterde hazelnoten

Nog één salade, puur omdat ik boerenkool rauw eigenlijk het állerlekkerst vindt. Dit is echt een bord vol kleur. Mega gezond. Maar ook mega lekker!
Recept maaltijdsalade met boerenkool

Meer recepten met boerenkool

Trek gekregen? Mooi! Want er staan nog meer recepten met boerenkool op de site. Benieuwd wat jouw favoriete boerenkoolrecept is!

 

Gepubliceerd op 23 oktober 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!