Maaltijdsoep met boerenkool, chorizo en kikkererwten
Recent at ik in New York een geweldige salade met boerenkool. Nu wil het geval dat de meeste kleine Smulpaapjes salades niet echt weten te waarderen – de mijne in ieder geval (nog) niet – maar in een soep smaakt boerenkool ook fantastisch.
In deze maaltijdsoep gebruikte ik gewone boerenkool en zijn stevige broertje, cavalo nero (palmkool) wat ‘lekker wat bite geeft. Een dag later nóg lekkerder!
Voor ruim 6 kommen, als maaltijdsoep
2el olie
1 grote ui, gesnipperd
1 rode paprika, blokjes
1 wortel, blokjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 chorizo (á 250g), blokjes
750ml water
750ml kippenbouillon
150g boerenkool
100g cavalo nero, grofgesneden
1 zoete aardappel, blokjes
1 blik gepelde tomaten (á 400g)
1tl gedroogde basilicum
½ tl gedroogde tijm
1 blik kikkererwten, uitgelekt (á 400g)
zout en peper
Maaltijdsoep met boerenkool en chorizo
Zet een grote soeppan op en verwarm de olie, fruit hierin de ui, paprika en wortel 5 minuten in aan. Dan de chorizo erbij en 3 minuten meebakken. Tot slot de knoflook nog een minuutje meebakken. Dan het water, de bouillon, zoete aardappel, tomaten, kruiden en groenten erbij en aan de kook brengen.
Boerenkoolsoep met kikkererwten
Laat 15 minuten pruttelen, tot de aardappel en de cavolo nero gaar/gekookt is. Breng op smaak met (weinig) zout en lekker wat vers gemalen zwarte peper. Serveer met knapperig brood.
Gepubliceerd op 2 november 2016