Quinoa en boerenkoolsalade met geroosterde hazelnoten

De vitaminen springen je tegemoet in deze quinoasalade met boerenkool en geroosterde hazelnoten. Heel veel kleur en smaak op je bord. Natuurlijk met een lekkere, romige dressing.
Ik had al héél lang niet meer met quinoa gekookt, maar had er op de een of andere manier echt zin in nu. De combinatie van deze zaadjes van een plant (wist je dat het zaadjes zijn?) met allerlei soorten groenten en de crunch van geroosterde hazelnoten maken het ook nog eens een hele voedzame maaltijdsalade.
Je kunt van deze hoeveelheid met gemak met vier personen er een volledige lunch of lichte maaltijd van maken. Ik serveerde de salade met nog wat brood en gezouten boter erbij. Het moet tenslotte niet té gezond worden 😉
Eventuele restjes zijn de dag erna ook nog heerlijk. Dat is ook waarom ik de dressing apart serveer, in plaats van hem erover heen te doen. Dan blijft de salade het langst lekker.
Voor 4 personen als lunch of lichte maaltijd
225 gram driekleuren quinoa
450 ml water
250 gram boerenkool
2 avocado’s
2 – 3 tomaten, in stukjes
1 blik kikkererwten (400 gram)
75 gram hazelnoten (ongebrand), geroosterd
1 komkommer, in blokjes (geschild)
75 gram feta
1 rode ui, in dunne ringen met 2 – 3 el rode wijnazijn
optioneel: granaatappelpitjes, zoveel je wilt
Caesardressing – gemaakt volgens dit recept
Voor erbij: knapperig brood en gezouten boter
Maaltijdsalade met Quinoa en boerenkool
Je start uiteraard met het koken van de quinoa. Doet dat volgens de gebruiksaanwijzing en laat dan helemaal afkoelen. Dat kan dus prima een dag ervoor. Bewaar de gekookte quinoa dan in de koelkast. Marineer ook alvast de uienringen in de azijn, hierdoor worden ze een stuk zoeter en milder van smaak. Ik heb dit eigenlijk standaard in de koelkast staan.
Verse boerenkool voor salade
Om de maaltijdsalade te maken gaat eerst alle boerenkool in een grote schaal. Ik kocht mijn boerenkool via Crisp, die blaadjes waren een stuk lichter en malser. Koop je boerenkool aan een stronk verwijder dan eerst alle harde nerven en masseer de blaadjes licht met wat azijn of olijfolie, om de structuur wat zachter te maken.
Gezonde maaltijdsalade
Verder is het nu een kwestie van je maaltijdsalade opbouwen met alle onderdelen. Quinoa op de boerenkool. Net als de avocado, tomaten, kikkererwten, komkommer, hazelnoten en tot slot de feta en granaatappelpitten (als je die gebruikt). Maak de caesardressing nu en serveer die apart bij de salade. Genieten maar van je gezonde maaltijdsalade!
Gepubliceerd op 13 februari 2022