Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met vis, groente en gerookte amandelen. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept is het hoe dan ook.
Want gerookte amandelen in combinatie met vis en rode biet tilt je salade meteen een niveautje hoger. Zorg dat je kwalitatief goed makreel koopt, dus liefst bij je visboer. Dat maakt écht het verschil. Het vettige van de vis in combinatie met het aardse van de bietjes is een te gek contrast.
Wij eten steeds vaker goed gevulde salades als lunch. Je hebt meteen een extra portie groente gegeten en deze vettige vis is ook nog eens van het goede en gezonde soort. Win win dus.
Gerookte makreel vind ik sowieso een fijne veelzijdige vis, want wil je ‘m niet in een salade eten maak er dan eens deze makreelsalade van. Net waar je zin in hebt. Maar goed, nu terug naar deze salade met makreel en rode biet. Dit is hoe ik ‘m heb gemaakt
Voor twee personen als maaltijdsalade
- 200 gram zoetzure bietjes (uit pot/blik), afgespoeld
- ½ Granny Smith appel, in plakjes
- ½ rode ui, in dunne halve ringen
- 250 gram gemengde bladsla
- handje gerookte amandelen, naar smaak
- 1 gerookte makreel, gefileerd en in stukken
- 1 el kappertjes
- 2 hardgekookte eieren, in kwarten
Voor de gember/mosterddressing
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 el lekkere azijn (ik koos voor rode wijnazijn)
- 1 el gembersiroop
- 1 tl Dijonmosterd
- paar drupjes Chipotle tabasco, naar smaak
- zout en peper
- verse dille (optioneel)
Salade met makreel en rode biet
De basis voor je salade is de gemengde bladsla. Kies de soorten die jij lekker vindt. Ik koos voor een combinatie van rucola en babyspinazie. Daarop gaat de makreel. Je kunt gerookte makreel in filets kopen, maar het is een eenvoudige vis om zelf te fileren. De bietjes haalde ik uit een pot. Even afspoelen en daarna in stukjes snijden. Kook onder tussen de eieren in 8 minuten hard, giet af en laat onder koud water schrikken.
Lunchsalade met gember/mosterddressing
Je lunchsalade maakt je daarna verder op smaak met de kappertjes, rode ui en appel en tot slot de gerookte amandelen erbij. Maak de gember/mosterddressing door alle ingrediënten in een schoon jampotje te doen. Deksel erop en even flink schudden. Serveer de dressing er apart bij, zodat iedereen kan kiezen hoeveel hij/zij over z’n salade wil. Tot slot de partjes ei op je salade en je kunt aan tafel!
Gepubliceerd op 2 mei 2021