Carbonara met gerookte makreel uit Bespaar met Jamie
Uit Bespaar met Jamie kookten we een aantal gerechten, omdat we van ieder boek dat we reviewen (lees de review hier) zelf willen testen hoe makkelijk ze zijn, of ze kindvriendelijke zijn of gemaakt kunnen worden en natuurlijk of ze lekker zijn 🙂 Koken met en voor kinderen, daar draait het tenslotte mede om.
Net als eigenlijk alle boeken van Jamie Oliver voldoet ook Bespaar met Jamie, niet geheel onverwacht, ruimschoots aan die criteria. En door het gebruik van vis in dit pastagerecht krijgen kinderen ook nog eens die onontbeerlijke visvetten binnen. Maar daarnaast vonden wij ‘m gewoon vooral heel erg lekker. En delen het recept dus graag met jullie.
Pasta Carbonara, maar dan anders
Een klassieke pasta carbonara wordt gemaakt met gerookt spek, bij voorkeur pancetta. Voor deze variant koos Jamie Oliver voor gerookte makreel. En daarmee wordt het gerecht meteen budgetvriendelijk. Want voor nog geen 3 euro heb je op de markt of in de supermarkt al een gerookte makreel.
Wij deden wat meer courgette erdoor dan in het originele recept staat. En een volgende keer zou ik ervoor kiezen om de melk te vervangen door room, voor een wat vollere smaak. Maar het testpanel, groot en klein, was aangenaam verrast door het smakelijke resultaat en alles ging dan ook schoon op.
Het is grappig dat dit een van de eerste recepten in 2013 was die ik publiceerde. En met een foto destijds waar de honden geen brood van lusten haha. Dus die heb ik in 2020 maar eens even opnieuw gemaakt. Het recept is onverminderd lekker trouwens.
Pasta carbonara met gerookte makreel
350g penne (of een andere holle pasta, waar de saus lekker in kan kruipen)
1 ui, in dunne ringen
2 courgettes, in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
2 takjes verse rozemarijn, zonder steeltje, fijngehakt (wij gebruikte verse tijm)
150g schoongemaakte gerookte makreel
2 el olijfolie
2 grote eieren
100 ml melk (of gebruik voor vollere smaak room)
40 g Parmezaanse kaas, geraspt
evt. wat citroensap
versgemalen zwarte peper
Pasta carbonara met gerookte makreel
Snijd voor deze versie van pasta carbonara de courgette in de lengte in kwarten. Bij sommige courgettes zit in het de kern een zachter deel, schraap dat er voor dit gerecht met een lepel uit. Snijd de kwarten diagonaal in 1 cm dikke plakjes. Je wilt ze ongeveer zo groot als je pasta. Zorg dat je makreel goed is schoongemaakt en alle graatjes eruit zijn. Pluk het het visvlees in grove stukken.
Pasta met gerookte makreel
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing in een grote pan kokend water in 8-9 minuten beetgaar. In de tussentijd verhit je wat olijfolie in een grote koekenpan en bak je de ui en courgette op matig vuur, 5-7 minuten. Schep regelmatig om. Strooi de rozemarijn (of tijm) erover en doe de makreel erbij en warm die 5 minuten mee, terwijl je het af en toe omschept.
Niet voor de allerkleinsten
Klop nu de eieren los met de melk (of room) en Parmezaan. De eieren garen straks door de warmte van de pasta en het groente/vismengsel. Maar het kan raadzaam zijn deze pastasaus niet aan de allerkleinsten van het gezin te geven of te eten als je zwanger bent.
Recept met gerookte makreel
Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookwater. Doe de uitgelekte pasta bij het makreel/courgettemengsel. Haal de pan van het vuur en roer er een scheutje van het kookwater door. Laat het dan iets afkoelen. Belangrijk om te doen! Als de pasta nog te heet is als je het eimengsel erbij doet stolt het ei door de hitte, in plaats van dat je een mooie saus krijgt.
Iedereen aan tafel!
Giet nu – nog steeds van het vuur af! – het eimengsel erbij, roer alles snel en goed door elkaar, tot je een fluweelzachte smeuïge saus hebt. Lekker wat zwarte peper erover, eventueel beetje citroensap en nog wat extra Parmezaan. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 28 oktober 2013
3 reacties
In de winter , noh budget vriendelijker met diepvrieserwtjes ipv ‘out of season’ courgettes
goeie tip!
Dit was een verrassend en heerlijk recept.
Heel gemakkelijk gemaakt en zeker voor herhaling vatbaar