Panzanella met makreel



De italiaanse salade panzanella is een ideale manier om oud brood op een smakelijke manier op te maken. Maar het is zoveel meer dan een restjesalade!

Want hoewel panzanella een Toscaanse salade is met vooral tomaat en brood, heb ik aan deze tomatensalade een kleine twist gegeven. Houd je van de klassieke Panzanella dan heb ik die ook voor je op de site. Maar deze panzanella krijgt nóg meer smaak door toevoeging van gerookte makreel.

Wat zo ideaal is aan panzanella is dat hoe ouder je brood is, des te lekkerder je salade wordt. Koop liefst echt goede kwaliteit ciabatta of stokbrood en snijd dat niet te dun, dat maakt je panzanella alleen maar lekkerder. Laat het rustig twee dagen uitdrogen op je aanrecht, de smaak komt straks helemaal goed door die heerlijke tomaten en dressing.

Ik leg je uit hoe je mijn perfecte panzanella maakt!

Voor 2 personen als maaltijd(lunch) of voor 4 personen als bij/voorgerecht

750 gram rijpe tomaten, in grove stukken gesneden
3 tl kappertjes
½ rode ui, in flinterdunne ringen
4 el extra vierge olijfolie
2 tl rodewijnazijn
150 gram ciabatta / stokbrood, in dobbelstenen gesneden
2 gerookte makreelfilets, in stukken
10 gram verse peterselie, fijn gesneden
versgemalen peper en zeezout

Bereidingstijd: 10 minuten
wachttijd: 30 minuten

panzanella recept

Panzanella met makreel

De basis van panzanella is brood en tomaat. Doordat het brood uitgedroogd is neemt het straks extra goed de dressing en het tomatenvocht op, zonder meteen slap te worden. Snijd het dus in dobbelstenen en zet even apart. De tomaten, met vocht en al, doe je in een grote kom.

Italiaanse brood- / tomatensalade

Daar mogen de rest van de ingrediënten voor je brood-/tomatensalade (minus de makreel en peterselie) er bij. Voeg het brood toe en hussel goed om. Laat dit een half uurtje staan, zodat alle smaken goed in het brood kunnen trekken. Dit maakt het meteen een ideaal picknickgerecht, want het mag ook prima langer staan en wordt er alleen maar lekkerder van!

Breng tot slot verder op smaak met peterselie en voeg de stukken makreel toe. Serveer je panzanella met makreel liefst op kamertemperatuur.

 

Gepubliceerd op 17 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.