Panzanella met makreel



De italiaanse salade panzanella is een ideale manier om oud brood op een smakelijke manier op te maken. Maar het is zoveel meer dan een restjesalade!

Want hoewel panzanella een Toscaanse salade is met vooral tomaat en brood, heb ik aan deze tomatensalade een kleine twist gegeven. Houd je van de klassieke Panzanella dan heb ik die ook voor je op de site. Maar deze panzanella krijgt nóg meer smaak door toevoeging van gerookte makreel.

Wat zo ideaal is aan panzanella is dat hoe ouder je brood is, des te lekkerder je salade wordt. Koop liefst echt goede kwaliteit ciabatta of stokbrood en snijd dat niet te dun, dat maakt je panzanella alleen maar lekkerder. Laat het rustig twee dagen uitdrogen op je aanrecht, de smaak komt straks helemaal goed door die heerlijke tomaten en dressing.

Ik leg je uit hoe je mijn perfecte panzanella maakt!

Voor 2 personen als maaltijd(lunch) of voor 4 personen als bij/voorgerecht

750 gram rijpe tomaten, in grove stukken gesneden
3 tl kappertjes
½ rode ui, in flinterdunne ringen
4 el extra vierge olijfolie
2 tl rodewijnazijn
150 gram ciabatta / stokbrood, in dobbelstenen gesneden
2 gerookte makreelfilets, in stukken
10 gram verse peterselie, fijn gesneden
versgemalen peper en zeezout

Bereidingstijd: 10 minuten
wachttijd: 30 minuten

panzanella recept

Panzanella met makreel

De basis van panzanella is brood en tomaat. Doordat het brood uitgedroogd is neemt het straks extra goed de dressing en het tomatenvocht op, zonder meteen slap te worden. Snijd het dus in dobbelstenen en zet even apart. De tomaten, met vocht en al, doe je in een grote kom.

Italiaanse brood- / tomatensalade

Daar mogen de rest van de ingrediënten voor je brood-/tomatensalade (minus de makreel en peterselie) er bij. Voeg het brood toe en hussel goed om. Laat dit een half uurtje staan, zodat alle smaken goed in het brood kunnen trekken. Dit maakt het meteen een ideaal picknickgerecht, want het mag ook prima langer staan en wordt er alleen maar lekkerder van!

Breng tot slot verder op smaak met peterselie en voeg de stukken makreel toe. Serveer je panzanella met makreel liefst op kamertemperatuur.

 

Gepubliceerd op 17 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker