Onigiri met gerookte makreelOnigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel.

Het mooie aan onigiri is dat je niet hoeft te rollen, maar de norivellen vult, opvouwt en op kamertemperatuur daarna op eet. Idealiter eet je onigori meteen nadat je ze hebt gemaakt. In de koelkast bewaren kan, maar daar worden ze over het algemeen niet lekkerder van en de nori wordt er slap van.

Wat ik wel doe is een dubbele hoeveelheid sushirijst maken. Die kun je namelijk wel prima afgesloten in de koelkast bewaren. En op deze manier heb je die klaar als je trek krijgt in onigori. En dat ga je vaker krijgen dan je denkt. Juist omdat onigori zo makkelijk is om te maken!

Ik vertel je hoe je deze versie met gerookte makreel maakt. Maar vul je onigori ook eens met gebakken zalm, of met een zeewiersalade of met kip, dan wel een omelet. Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Op mijn instagram kun je in een Reels zien hoe je ze vouwt. Ook dat is super simpel Dus eigenlijk staat niks je meer in de weg om zelf je eigen onigiri te maken!

Voor 6 stuks onigori – 12 stuks nadat je ze halveert

3 norivellen, in de lengte gehalveerd
300 gram sushirijst, op kamertemperatuur
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking en breng op smaak gebracht met mirin & rijstazijn.
Ik maakte een dubbele hoeveelheid, zodat ik de rest later nog kan gebruiken.

Voor de vulling

100 gram gerookte makreel
1 el kewpie mayonaise
1 tl sriracha
1 tl furikake

verder nodig: plasticfolie – extra bord

onigiri met makreel

Onigiri met gerookte makreelsalade

Maak eerst van de gerookte makreel een salade. Doe alle makreel in een kommetje en breng op smaak met de kewpie mayonaise, sriracha en furikake. Proef en stel waar nodig de smaak bij. Zet weg tot gebruik.

Voor je onigiri leg je op een vel plastic folie een stuk norivel. Boven in leg je ongeveer 25 gram gekookte sushirijst. Met vochtige vingers vorm je dat tot een driehoek. Daarop gaat een lepel van de gerookte makreelsalade en eventueel nog wat extra furikake. Daar gaat weer wat sushirijst op. Vorm alles voorzichtig met vochtige handen tot een driehoek.

Hoe vouw je onigiri

Het is super simpel om onigiri te vouwen. Dat doe je in 3 stappen:

  1. Vouw de onderkant van je norivel naar boven.
  2. Met vochtige vingers vouw je nu aan de bovenkant de zijkanten naar binnen.
  3. Met het plasticfolie zet je dit zodanig strak vast dat de nori alles rijst omarmd heeft. Duw nog even stevig aan.
  4. Herhaal dit met de rest van de rijst en vulling.

Leg alle gevouwen onigiri op een bord en zet daar een bord bovenop en voer daar even druk op uit. Zo verdeel je de rijst nogmaals extra goed in de norivellen. Verwijder de plasticfolie en halveer in de lengte. Serveer met Tomasu sojasaus en geniet!

Gepubliceerd op 17 augustus 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.