Onigiri met gerookte makreel



Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel.

Het mooie aan onigiri is dat je niet hoeft te rollen, maar de norivellen vult, opvouwt en op kamertemperatuur daarna op eet. Idealiter eet je onigori meteen nadat je ze hebt gemaakt. In de koelkast bewaren kan, maar daar worden ze over het algemeen niet lekkerder van en de nori wordt er slap van.

Wat ik wel doe is een dubbele hoeveelheid sushirijst maken. Die kun je namelijk wel prima afgesloten in de koelkast bewaren. En op deze manier heb je die klaar als je trek krijgt in onigori. En dat ga je vaker krijgen dan je denkt. Juist omdat onigori zo makkelijk is om te maken!

Ik vertel je hoe je deze versie met gerookte makreel maakt. Maar vul je onigori ook eens met gebakken zalm, of met een zeewiersalade of met kip, dan wel een omelet. Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Op mijn instagram kun je in een Reels zien hoe je ze vouwt. Ook dat is super simpel Dus eigenlijk staat niks je meer in de weg om zelf je eigen onigiri te maken!

Voor 6 stuks onigori – 12 stuks nadat je ze halveert

3 norivellen, in de lengte gehalveerd
300 gram sushirijst, op kamertemperatuur
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking en breng op smaak gebracht met mirin & rijstazijn.
Ik maakte een dubbele hoeveelheid, zodat ik de rest later nog kan gebruiken.

Voor de vulling

100 gram gerookte makreel
1 el kewpie mayonaise
1 tl sriracha
1 tl furikake

verder nodig: plasticfolie – extra bord

onigiri met makreel

Onigiri met gerookte makreelsalade

Maak eerst van de gerookte makreel een salade. Doe alle makreel in een kommetje en breng op smaak met de kewpie mayonaise, sriracha en furikake. Proef en stel waar nodig de smaak bij. Zet weg tot gebruik.

Voor je onigiri leg je op een vel plastic folie een stuk norivel. Boven in leg je ongeveer 25 gram gekookte sushirijst. Met vochtige vingers vorm je dat tot een driehoek. Daarop gaat een lepel van de gerookte makreelsalade en eventueel nog wat extra furikake. Daar gaat weer wat sushirijst op. Vorm alles voorzichtig met vochtige handen tot een driehoek.

Hoe vouw je onigiri

Het is super simpel om onigiri te vouwen. Dat doe je in 3 stappen:

  1. Vouw de onderkant van je norivel naar boven.
  2. Met vochtige vingers vouw je nu aan de bovenkant de zijkanten naar binnen.
  3. Met het plasticfolie zet je dit zodanig strak vast dat de nori alles rijst omarmd heeft. Duw nog even stevig aan.
  4. Herhaal dit met de rest van de rijst en vulling.

Leg alle gevouwen onigiri op een bord en zet daar een bord bovenop en voer daar even druk op uit. Zo verdeel je de rijst nogmaals extra goed in de norivellen. Verwijder de plasticfolie en halveer in de lengte. Serveer met Tomasu sojasaus en geniet!

Gepubliceerd op 17 augustus 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.