Lakrids by Johan BülowHet verhaal achter Lakrids by Johan Bülow

In één week tijd sprak ik twee mannen die letterlijk in hun keuken de basis legde voor wat later een internationaal bedrijf werd. Eerder deze week was dat Seth Goldman, van Honest Tea. Drie dagen later vloog ik, samen met nog 7 andere journalisten, naar Kopenhagen om een kijkje achter de schermen te krijgen van het Deense Lakrids.

Lakrids by Johan Bülow

Lakrids, Deens voor drop, werd 11 jaar geleden opgericht door de toen 22jarige Johan Bülow met als missie om de wereld de lekkerste drop te laten proeven. Drop, hoe moeilijk kan het zijn denk je? Toch duurde het jaren voor hij hét perfecte recept had, dat de basis werd voor alle Lakrids producten.

Slow cooked drop

De drop is er in een snelle versie – klaar in 4 minuten – of in een slow cooked variant, waarbij de drop 4 uur lang wordt gekookt. Wij proefden beide versies in de fabriek van Lakrids en ik wil vanaf nu altijd verse, warme drop in huis. Mijn hemel wat lekker!

Hoe wordt Lakrids gemaakt?

In Nederland wordt Lakrids als een duur snoepje gezien. Dat snap ik ook wel, want de potjes zijn ook fiks duurder dan zeg een gewone zak Engelse drop. Maar nu ik in de fabriek het proces heb gezien wat voorafgaat aan het maken van zo’n potje is het eigenlijk een wonder dat ze niet nóg duurder zijn. Want wat een werk gaat er in zo’n potje Lakrids zitten zeg.

Nadat de drop is gekookt wordt hij in stukjes gesneden en gaat hij in een grote trommel, waardoor het balletjes worden. 60.000 van die balletjes gaan daarna 20!! uur in een volgende ronddraaiende molen, waar er in laagjes chocola over wordt gespoten. In totaal 140 laagjes! In de 20 uur dat ze draaien worden het uiteindelijk de mooie, ronde balletjes die vervolgens een suikercoating krijgen voor ze in de potjes gaan. Al met al ben je 24uur verder voor je een potje Lakrids vol hebt.

 

Drop & chocola in één snoepje

De basis voor alle Lakrids is zoethout. Dat blijkt per land waar het vandaan komt een eigen smaak met zich mee te brengen. En nadat in eerste instantie een lijn met Lakridsproducten werd gelanceerd op basis van puur en alleen drop kwam daarna de versie met drop én chocola. Ja, dat lees je goed. Een hart van zachte drop, en daarom heen een omhulsel van chocola. In verschillende smaken. Wij zijn al tijden verslaafd aan deze te gekke combi. Er is een vast assortiment en er zijn per periode limited editions verkrijgbaar. Op dit moment zijn dat de Baerries, waarvan de gele met Duindoornbes mijn all time favoriet is!

Lakrids verovert de wereld

Dat niet alleen Scandinaviërs en Nederlanders gek zijn op drop blijkt wel uit het feit dat Lakrids momenteel echt de wereld aan het veroveren is. In Duitsland is het al een prominent merk, met eigen winkels en binnenkort opent ook de eerste brandstore in Dubai (bij Emirates wordt Lakrids al in de first class geserveerd).

Klein maar groots

Wat zo tof was om te zien is dat ondanks dat Lakrids echt een A-merk is, de mensen die er werken – tot oprichter Bülow zelf – nog niet helemaal lijken te beseffen hoe groot ze (aan het worden) zijn. We kregen alle vrijheid om te fotograferen en vragen te stellen, waarbij maar één persoon af en toe zei “misschien moet je niet de ingrediënten fotograferen, want het recept van de drop is nog steeds geheim”. Daarnaast was iedereen vooral zó vol van waar ze mee bezig zijn, het enthousiasme werkt echt aanstekelijk. Heel tof om te zien!

 

Lakrids softijs

Het heeft mijn al aanwezige liefde voor het merk eigenlijk alleen maar groter gemaakt. Het verhaal achter het ontstaan ervan. De passie waarmee men bezig is om het merk groter te bouwen én te verbeteren (volgend jaar worden alle plastic potjes recyclebaar en er komt ook een vegan Lakrids, op basis van kokosmelk) maar ook om te horen en zien dat ze in zo’n kleine fabriek zo’n enorme productie kunnen draaien. Echt te gek!

En wist je dat je in Tivoli (een pretpark midden in Kopenhagen) ook Lakrids softijs kunt kopen? Dropijs, met een topping van crunchy, raw droppoeder. Zó lekker!

Lakrids in Nederland

In Nederland is Lakrids nog niet zo heel bekend. Dat komt deels ook omdat het (vooralsnog) op nog niet heel veel plekken te koop is. Op dit moment kun je de snoepjes kopen bij de Bijenkorf of direct via de webshop van Lakrids. Maar op termijn zal het – gelukkig – op nog veel meer plekken te koop zijn en komt er ook een Nederlandse site.

En dat kan ik alleen maar toejuichen, want hoewel we met een fijne voorraad Lakrids naar huis gingen ben ik bang dat het in no time op is, want ook ons 8 jarige moppie is inmiddels groot fan van dit snoepje.

Hieronder op de foto's zie je trouwens het assortiment aan Lakrids. Met links alle dropvarianten (genummerd) en de varianten met drop en chocola (letters). Op de rechterfoto zie je de limited editions, waaronder de Baerries en de 11 jaars editie.

Disclaimer: wij werden door Lakrids uitgenodigd voor bezoek aan de fabriek en verbleven daarvoor een nachtje in Kopenhagen.

Gepubliceerd op 1 juli 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]