Kneedvrij speltbrood met zonnebloempitten

Er kan niets op tegen de geur van je zelfgemaakte, kneedvrije speltbrood. Dit kneedvrije brood van Donna Hay is een favoriet!
De geur van versgebakken brood in huis, ik geloof dat er echt niks lekkerder is. Maar brood kneden, ik vind het een hoop gedoe. Maar dan is er het kneedvrije brood van Donna Hay, uit Life in Balance.
Mengen, een nacht laten rijzen, bakken en klaar ben je. Knapperig, vers brood op de zondagmorgen. Meer dan een goede lik boter en eventueel wat boerenkaas heb je gewoon niet nodig. Een blijvertje dit recept!
Ik heb het recept van Donna Hay in de loop der tijd iets aanpast, omdat de originele hoeveelheden bloem en water voor een heel kleverig geheel zorgde. Je bakte er een prima en lekker kneedvrij brood van.
Alleen heb ik inmiddels door dat met onderstaande hoeveelheden het makkelijker wordt om het brood ook echt te vormen tot een goede bol. De smaak is nog steeds even fantastisch!
Voor één groot brood
8o0ml handwarm water (ipv 830 ml)
1 tl gedroogde gist
1 el maple syrup (of gebruik honing)
3 tl grof zeezout
800g speltbloem (+ extra voor bestuiven) (ipv 780)
90 g lijnzaad
80 g zonnebloempitten
verder nodig: gietijzeren pan – oven voorverwarmen op 250C (boven en onderwarmte)
Kneedvrij speltbrood met zonnebloempitten
Meng het water met de gist en maple syrup. In een grote kom gaat de bloem, zout, lijnzaad en zonnebloempitten. Meng tot een kleverig deeg. Stort dit op je aanrecht, dat je hebt voorzien van extra bloem. Vouw de randen naar binnen tot je een rond brood hebt gevormd. Leg dit in een schone kom, die ook met bloem is bestoven. Over de bovenkant gaat ook nog wat bloem. Dek het daarna af met een schone theedoek.
Brood bakken zonder kneden
Laat het nu minstens 8 uur rijzen. Ik zet het de hele nacht in de koelkast, dan rijst het ook! Verwarm daarna de oven voor. Zet er, als ‘ie is voorverwarmd, een grote gietijzeren pan in en laat die in 30 minuten goed heet worden. Haal met ovenwanten uit de oven, stuif op de bodem bloem en leg het gerezen deeg in de pan. Snijd de bovenkant een paar keer overdwars in, deksel erop en pan terug in de oven.
Bak het vervolgens 45 minuten, haal dan de deksel eraf en zet de oven terug naar 220C en bak nog 20 minuten tot goudbruin en gaar. Houd het brood wel in de gaten, als het te hard gaat namelijk wordt de bovenkant erg donker. Als je het brood uit de oven haalt ruikt het echt waanzinnig. Haal daarna voorzichtig je zelfgebakken brood uit de pan, laat iets afkoelen. Serveer je versgebakken kneedvrije brood met gezouten boerenboter en kaas!
Restjes brood
Je maakt een behoorlijk groot brood, dus mogelijk blijven er restjes brood over. Geen ramp! Snijd het brood met een scherp mes in plakken en vries het, zodra het is afgekoeld, meteen in. Zo heb je de rest van de week wanneer je maar wilt versgebakken brood op je bord!
Gepubliceerd op 15 mei 2021
3 reacties
Oh, sorry, stond er toch bij!
Kan dit brood ook met glutenvrij meel zoals mais, tapioca, rijst, amandel, haver, boekweit of teff? Heb je hie r ervaring mee?
nee sorry, dat durf ik niet te zeggen. Dit is de enige manier waarop ik het eerder gemaakt heb
Op hoeveel graden staat de oven de eerste 45min aub?