Kippenragout, volgens familierecept

De lekkerste kippenragout maak je vanaf nu zelf. Het was jarenlang een vast onderdeel van onze familie kerstmenu. Ideaal als kinderen mee eten.
Als je namelijk één keer de kippenragout gemaakt hebt, zoals wij die al jaren thuis met kerst eten dan wil je nooit meer anders. Het gerecht is in z’n geheel voor te bereiden en wordt er eigenlijk alleen maar lekkerder van.
De kip gaart in eerste instantie in zijn eigen bouillon, die je vervolgens gebruikt om de ragout mee te maken. Een gegarandeerd succes, ik beloof het je!
Voor 6 personen
Voor de kippenbouillon
- 1 scharrelkip van ongeveer 1,5kg (koop de lekkerste die je je kunt veroorloven)
- 1kg knolselderij, geschild en grof gesneden
- 350g prei, in ringen (goed gewassen)
- 450g winterwortel, geschild en grof gesneden
- 2 uien, grof gesneden
- 3x laurierblad
- 10 peperkorrels
- 2x foelieblaadje
Voor de kippenragout
- 75g roomboter
- 75g bloem
- 500ml kippenbouillon
- zout & peper (niet te zuinig mee zijn)
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- 4el augurkblokjes (Kesbeke, of snijd kleine augurkjes heel fijn)
- 1tl Worcestershire saus
- 1el Zaanse mosterd
- 250g kastanjechampignons
- verse tijm
Voor erbij: pasteitjes (opwarmen volgens gebruiksaanwijzing) of aardappelkroketten
Kippenbouillon basisrecept
Dit basisrecept voor kippenbouillon is de start van je recept. Zet in de grootste pan die je hebt de kip met koud water en alle groente en specerijen op en breng aan de kook. Zet dan het vuur zachter en laat het 3 uur, op zacht vuur, trekken. Dan het vuur uit en de rest van de nacht – met de deksel op de pan – laten staan.
De dag erna haal je de kip eruit en pluk je het vlees eraf en doe die in een aparte kom. Het vel gebruik je niet, die gooi je weg. Zeef de bouillon door een schone theedoek die je in een vergiet op een andere grote pan zet, zodat je een heldere bouillon overhoudt. Die gebruik je straks om je ragout mee aan te maken.
Zelfgemaakte kippenragout
In een grote pan, liefst met stevige bodem, smelt je voor je zelfgemaakte kippenragout de boter (niet laten bruin worden). Daar gaat de bloem bij, die je met een garde door de gesmolten boter mengt en een minuutje of twee laat meebakken. Dan, scheutje voor scheutje, de kippenbouillon erbij terwijl je met een garde blijft roeren.
De combinatie van boter, bloem en bouillon zorgt ervoor dat de saus door de warmte dikker wordt. Als dat gebeurt doe je er weer een scheut bouillon bij. Dit is volgens dezelfde methode als dat je een roux / bechamelsaus maakt. Je wilt alleen een iets dikkere saus.
Is de saus je gewenste dikte (liefst blijft ‘ie mooi dik op de achterkant van een lepel zitten) breng ‘dan op smaak met zout, peper, nootmuskaat, Worcestershiresaus en mosterd. Proef en kruid waar nodig bij. Dan de augurkblokjes erdoor.
Familierecept kippenragout
De laatste stap is nu op hoog vuur de champignons een minuut of vijf bakken in een hete koekenpan met een drupje olie. In de laatste 2 minuten doe je er de verse tijm, zoveel als je wilt, bij en kruid je ze met zout en peper. Doe dit bij de ragout, samen met de geplukte kip en verwarm alles goed door (eet je het pas de dag erna dan sla je deze stap over) Proef nog een laatste keer, je kunt nog steeds bij kruiden als je wilt.
Serveer met warme pasteitjes en de lekkerste zelfgemaakte aardappelkroketten en je viert Kerst zoals wij dat al jaren doen. Geniet ervan!
Gepubliceerd op 6 december 2017