Kippenbouillon trekkenZelf kippenbouillon trekken is niet alleen heel slim, maar ook héél erg makkelijk. In 3 stappen tover je kippenbouillon om in een goedgevulde kippensoep.

Het enige wat je eigenlijk nodig hebt om kippenbouillon te trekken is tijd. Je begint namelijk met eerst genieten van een perfect gebraden kippetje. Alles wat daar aan restjes aan blijven zitten bewaar je. Alles dus. Zit er nog heel veel vlees aan, bewaar dat dan apart.

Bewaar alles afgedekt en koel en als je klaar bent om met je kippenbouillon aan de slag te gaan duik je de koelkast in. Ik gebruik vaak restjes groente en specerijen om mijn bouillon op smaak te brengen. Ik vertel je wat ik er voor deze kippenbouillon voor gebruikte, want hij was heerlijk!

Voor 1,5 liter kippenbouillon

De restjes + karkas van 1 gebraden kip
1 heel bosje lenteui (ongeveer 5 stengels)
4 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
2 takjes rozemarijn
koud water

Voor de kippensoep

3 mini paksoi, grof gesneden
100 gram taugé
1 stengel citroengras
plakjes verse gember, naar smaak
1 pepertje, ik gebruikte een gele maar rood kan ook prima
smaakmakers: vissaus, sojasaus, sap van ½ limoen en sriracha (optioneel)

Kippenbouillon trekken

Om zelf je kippenbouillon te trekken doe je alle bovenstaande ingrediënten in een grote (soep)pan en zet je de kip nét onder water (zie eerste foto). Breng aan de kook en laat dan 3 tot vier uur op laag vuur zachtjes trekken.

Dan het vuur uit, deksel op de pan en de nacht laten staan en afkoelen.

 

Giet je kippenbouillon vervolgens door een zeef en vang de heldere bouillon op in een schone pan. Op dit moment is je bouillon nog heel licht van smaak, maar dat gaan we hierna fixen. De kippenbouillon kun je prima een nacht in de koelkast bewaren.

Kippensoep met zelfgemaakte kippenbouillon

Want met je zelfgemaakte kippenbouillon gaan we nu een goedgevulde kippensoep maken in fase twee van dit recept (zie foto twee). Zet de heldere bouillon (als die is afgekoeld) weer op het vuur. Voeg daar de paksoi, taugé, iets gekneusde citroengras, peper en gemberplakjes aan toe. Laat langzaam warm worden.

Je toegevoegde ingrediënten gaan smaak afgeven aan je kippensoep. Je kunt dit rustig een half uur tot een uur laten staan. Proef dan en breng je kippensoep verder op smaak met vissaus, sojasaus en limoensap. Hou je van een beetje pit, voeg dan ook nog wat sriracha toe.

zelf kippensoep maken

Kippensoep met noodles

Ben je tevreden met je kippensoep, voeg dan gare noodles toe en warm die nog even mee. Daarna is het een kwestie van je noodle kippensoep serveren in een diepe kom. Genieten van je zelfgemaakte kippensoep, op basis van zelf getrokken kippenbouillon. Was simpel toch?!

Mocht je je bouillon nou tóch nog net te licht van smaak vinden, dan kun je prima nog een klein blokje bouillon toevoegen. Maar begin dan met een halfje en proef dan. Het is zonde om al je werk te vernaggelen met teveel bouillonblokje! 😉

Gepubliceerd op 24 maart 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert
13 april 2021
asperge risotto
 
Asperge risotto met garnalen & zalm

Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!
9 april 2021
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
9 april 2021
klaar om te koken
 
Weekmenu 2021 – week 15

Het weekmenu is weer vers, lekker en in het seizoen. Vijf keer een lekker doordeweeks recept en iets lekkers voor het weekend. Dat wordt weer smullen.
9 april 2021
 
Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.