Kippenbouillon trekken



Zelf kippenbouillon trekken is niet alleen heel slim, maar ook héél erg makkelijk. In 3 stappen tover je kippenbouillon om in een goedgevulde kippensoep.

Het enige wat je eigenlijk nodig hebt om kippenbouillon te trekken is tijd. Je begint namelijk met eerst genieten van een perfect gebraden kippetje. Alles wat daar aan restjes aan blijven zitten bewaar je. Alles dus. Zit er nog heel veel vlees aan, bewaar dat dan apart.

Bewaar alles afgedekt en koel en als je klaar bent om met je kippenbouillon aan de slag te gaan duik je de koelkast in. Ik gebruik vaak restjes groente en specerijen om mijn bouillon op smaak te brengen. Ik vertel je wat ik er voor deze kippenbouillon voor gebruikte, want hij was heerlijk!

Voor 1,5 liter kippenbouillon

De restjes + karkas van 1 gebraden kip
1 heel bosje lenteui (ongeveer 5 stengels)
4 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
2 takjes rozemarijn
koud water

Voor de kippensoep

3 mini paksoi, grof gesneden
100 gram taugé
1 stengel citroengras
plakjes verse gember, naar smaak
1 pepertje, ik gebruikte een gele maar rood kan ook prima
smaakmakers: vissaus, sojasaus, sap van ½ limoen en sriracha (optioneel)

Kippenbouillon trekken

Om zelf je kippenbouillon te trekken doe je alle bovenstaande ingrediënten in een grote (soep)pan en zet je de kip nét onder water (zie eerste foto). Breng aan de kook en laat dan 3 tot vier uur op laag vuur zachtjes trekken.

Dan het vuur uit, deksel op de pan en de nacht laten staan en afkoelen.

 

Giet je kippenbouillon vervolgens door een zeef en vang de heldere bouillon op in een schone pan. Op dit moment is je bouillon nog heel licht van smaak, maar dat gaan we hierna fixen. De kippenbouillon kun je prima een nacht in de koelkast bewaren.

Kippensoep met zelfgemaakte kippenbouillon

Want met je zelfgemaakte kippenbouillon gaan we nu een goedgevulde kippensoep maken in fase twee van dit recept (zie foto twee). Zet de heldere bouillon (als die is afgekoeld) weer op het vuur. Voeg daar de paksoi, taugé, iets gekneusde citroengras, peper en gemberplakjes aan toe. Laat langzaam warm worden.

Je toegevoegde ingrediënten gaan smaak afgeven aan je kippensoep. Je kunt dit rustig een half uur tot een uur laten staan. Proef dan en breng je kippensoep verder op smaak met vissaus, sojasaus en limoensap. Hou je van een beetje pit, voeg dan ook nog wat sriracha toe.

zelf kippensoep maken

Kippensoep met noodles

Ben je tevreden met je kippensoep, voeg dan gare noodles toe en warm die nog even mee. Daarna is het een kwestie van je noodle kippensoep serveren in een diepe kom. Genieten van je zelfgemaakte kippensoep, op basis van zelf getrokken kippenbouillon. Was simpel toch?!

Mocht je je bouillon nou tóch nog net te licht van smaak vinden, dan kun je prima nog een klein blokje bouillon toevoegen. Maar begin dan met een halfje en proef dan. Het is zonde om al je werk te vernaggelen met teveel bouillonblokje! ?

Gepubliceerd op 24 maart 2021


2 reacties

  1. Cle schreef:

    Bewaar je de gekookte kip om die in fase 2 er bij te doen? Of gebruik je dan nieuwe kip?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.