Kinderen en het verlies van een huisdier



Als kinderen hun huisdier verliezen ben je misschien op zoek naar tips hoe je daar mee omgaat.. Dit zijn (helaas) de onze, na het verlies van onze kat.

Want als een kind zijn huisdier verliest heb je met meer te maken dan je eigen verdriet. Als volwassene weet je een beetje wat je kunt verwachten, maar voor kinderen is het vaak hun eerste échte aanraking met de dood. En dat heeft impact. Ik had niet kunnen bedenken dat ik dit artikel ooit zou schrijven, maar het is helaas ook onze waarheid geworden.

Onze kat Star overleed afgelopen week volledig onverwacht door waarschijnlijk een hartfalen. Ik vond haar in haar mand nadat ik een gek geluid hoorde. Onze dochter kwam op dat moment thuis en schrok zich natuurlijk een hoedje. Ook omdat we niet wisten wat er aan de hand was. Tot dat moment was onze Maine Coon kerngezond en meer dan springlevend. Maar haar kat verliezen is iets waar ze altijd bang voor is geweest.

Wat vertel je je kind(eren) als hun huisdier dood gaat

In allerijl zijn we naar de dierenarts gereden. Onze dochter ging mee. Een bewuste keuze van mijn kant. Want stel dat de kat het niet zou overleven dan moest ook zij betrokken worden bij dat afscheid. Ik had in de auto al tegen haar gezegd dat ze zich op het ergste moest voorbereiden. Helaas bleek dat het geval.

Met alle ruimte van de dierenarts konden we afscheid nemen. Voortdurend benadrukken dat verdriet oké is, dat de kat geen pijn had gehad. Maar ook mijn eigen emotie laten zien. Groothouden en rouw gaan niet samen. Bovendien wilde ik haar laten zien dat het oké is om verdrietig te zijn. Heel verdrietig.

huisdier dood verlies kinderen

Kinderen en verdriet om hun huisdier

Tja en dan kom je thuis. Waar nog bakjes met eten staan. Een kattenbak. Speeltjes. Haar mand. We hebben alles even laten staan. Eerst even goed uithuilen met z’n allen. Haar de ruimte geven voor haar verdriet om het verlies van haar huisdier; “het voelt alsof ik een stukje van mezelf bij de dierenarts heb achter gelaten” Ik denk dat ze het niet beter had kunnen verwoorden.

Hoewel ik ook met regelmaat foeterde op de kat – ze was écht geen heilige – heb je toch zo je patronen door de dag ontwikkeld die er nu niet meer zijn. De deur van mijn kledingkast, waar ze altijd inkroop als die open stond, hoeft niet meer dicht. We hoeven bij het opstaan niet meer muisstil te zijn. Als ze ons hoorde werd er beneden acuut gemauwd om eten (dit beest was net zo’n eetliefhebber als wij allemaal zijn)

Afscheid van je huisdier kent geen regels

Afscheid nemen kent geen regels. Ook niet als het gaat om huisdieren. Maar zeker met kinderen is het belangrijk om dat goed en zorgvuldig te doen. Daarmee wordt hun verdriet erkend, tastbaar en krijgt het een plek. Dus hebben we de mooiste foto van onze dochter met Star laten uitvergroten en uitgeprint om in te lijsten. Eentje voor op haar kamer, eentje voor in de woonkamer. We houden nog een kleine herdenking als we die foto neerzetten. Gewoon om ook een paar dagen later ruimte te geven voor verdriet.

Kinderen rouwen om hun huisdier

Rouw. Ook als het om een huisdier gaat kent geen tijdslimiet. Ook bij kinderen niet. Ik merk dat ik het zelf probeer te rationaliseren, maar daar is geen beginnen aan. Dus door haar de ruimte te geven, geef ik mezelf die ook. Zonder mijn eigen verdriet aan haar op te leggen. Kinderen zijn echt een stuk flexibeler wat dat betreft.

Op de plek waar de kattenbak stond hebben we onze bananenplant gezet. En met ieder nieuw blad daarin denken we weer even aan Star. Het zijn die kleine dingen die het voor een kind tastbaar maken en waardoor je ze leert om te gaan met verlies. Het is ongetwijfeld niet de enige manier, maar hoe wij het hebben aangepakt.

Star en Meike

Tips verlies huisdier met kinderen

Samengevat zijn dit denk ik mijn belangrijkste tips als het gaat om hoe je om omgaat met het verlies van een huisdier als je kinderen hebt

  1. Ben eerlijk. Maar je hoeft ook niet álles te vertellen. Schat in wat je kind aan kan.
  2. Geef ruimte voor afscheid. Laat het ze op hun eigen manier doen.
  3. En daar op aanhakend; er is geen goed en fout. Ze geven zelf wel aan waar ze behoefte aan hebben
  4. Laat jouw verdriet niet leidend zijn voor hoe zij er mee om moeten gaan.
  5. Praat er met elkaar over. Zonder het te rationaliseren. Maar leer ze wel hoe verdriet onderdeel is van het leven en dat het er mag zijn.
  6. Voel je je er prettig bij, houd een afscheidsritueel. Daarmee kun je wellicht iets afsluiten. Is het niet voor je kinderen, dan misschien wel voor jezelf 😉
  7. Een tastbare herinnering helpt en laat ook zien dat verdriet geen tijdslimiet hoeft te hebben. Bijvoorbeeld een fotolijstje of een fotoboekje, dat ook later nog ingekeken kan worden.
  8. En verder, vergeet niet dat ook jouw eigen verdriet er mag zijn en dat je dat mag laten zien. Zo zien kinderen ook dat ook volwassenen verdrietig kunnen zijn. En dat dat oké is.

Heb je zelf nog tips die hier niet bij staan, maar die wellicht jou en je kind(eren) geholpen hebben deel ze dan onder dit artikel. Wie weet helpt het een ander weer.

Gepubliceerd op 24 februari 2021


7 reacties

  1. Emmy schreef:

    Ik vind het lastig te bepalen hoeveel tijd van tevoren ik m’n 5 jarige dochter moet informeren. We mogen onze Duitse herder thuis laten inslapen en moeten daar een afspraak voor maken
    Zeg ik dan een paar dagen vooraf? Een dag ervoor? Of pas op de dag zslf? Voor of na school?

  2. Elise schreef:

    Wij zijn onze twee lieve katers pas geleden verloren aan FIP. Wij hebben de kinderen zelf een schoenendoos laten versieren om ze in te begraven en ze hebben ze toegedekt met een eigen gekozen handdoekje. Ze hebben allebei een fotolijstje gekregen met foto van hun kat en aan het lijstje hebben we het halsbandje van de kat vast gelijmd.
    De tip de we van de dierenarts kregen is, neem ze mee met laten inslapen, anders gaan ze vaak spookverhalen maken in hun hoofd. Nu hebben ze het gezien en er zijn geen vragen meer over het hoe en wat. Over het algemeen ziet laten inslapen er niet eng uit, ook al is het heel naar. Wanneer je ze niet mee neemt, je gaat er met een levend dier heen en komt met een dood dier terug, daar wordt het erg eng van.

  3. Esther schreef:

    Wij hebben 3 maanden geleden bewust van onze 2 katten afscheid moeten nemen. Broer en zus waren 18 jaar, beide op aan het raken. We hebben de kinderen meegenomen met het maken van deze moeilijke beslissing en het maken van de afspraak bij de dierenarts. Ze hebben gelukkig afscheid kunnen nemen. Tekeningen en briefjes geschreven die meegegaan zijn in het kistje. We hebben ze in onze tuin kunnen begraven. Inderdaad heel belangrijk om de kinderen mee te nemen in het proces, hoe verdrietig het ook allemaal is. Voor de een was dat genoeg en de ander maakt nog tekeningen en heeft foto’s op haar nachtkastje staan. Ieder de ruimte geven om dit te verwerken op zijn eigen manier.

  4. Lisenka schreef:

    Wij hebben een soort knuffel/kussen van een foto van onze hond laten maken. Daar is onze dochter héél blij mee.

    • Emmy schreef:

      Hoi
      Wij staan binnenkort voor het afscheid van onze hond, een mooie wolfsgrauwe Duitse herder. Ik zoek al een tijdje naar een lijkende knuffel maar kan t maar niet vinden. Waar heb je die knuffel/kussen laten maken?

  5. Shirley schreef:

    Het boek ‘Een boom vol herinneringen’ is voor iets jongere kinderen een aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!