Joris Bijdendijk – Een keuken voor de lage landen (review)



Wat maakt of een nieuw kookboek er eentje is waarvan ik jullie wil toeschreeuwen KOOP DIT! Voor mij is dat of ik alles laat vallen en vervolgens twee uur, op zondag op de bank ga zitten lezen. Daarna accuut deze review schrijf en eigenlijk liefst meteen de keuken in zou willen.

Dat is wat het allereerste boek van chef Joris Bijdendijk met me deed. Het is maar goed dat de buren niet wisten dat dit in het pakje zat dat ze voor me hadden aangenomen, want anders had ik ‘mogelijk nooit teruggezien. Kom, ik vertel je er meer over!

Een keuken voor de Lage Landen

Al vanaf de eerste keer dat ik Joris interview, werkelijk in de prille begintijd van Smulpaapje, heb ik bewondering voor zijn tomeloze gedrevenheid. Bridges, het restaurant waar hij destijds nog kookte, is het eerste echt chique restaurant waar wij onze, toen vierjarige dochter mee naar toenamen.

Een onvergetelijke ervaring. Qua herinneringen aan haar, in het restaurant. Als aan de gerechten die we toen aten. De groene gazpacho en de gepofte quinoa staan voor eeuwig in mijn smakenherinnering gegrifd.

RIJKS & Joris Bijdendijk

Joris verlaat Bridges voor restaurant RIJKS, waar hij onder eigen signature gaat werken. En waar hij de keuken en kaart naar eigen hand kan zetten. Ook hier kookt hij in no time een Michelinster bij elkaar. Onlangs kon ik daar voor het eerst zijn gerechten proeven, en ook die waren weer memorabel.

Levensverhaal van Joris Bijdendijk

Nu is er dan zijn eerste kookboek. Een project dat een half jaar had moeten duren, maar uiteindelijk drie jaar in beslag nam. Een boek dat bij het openslaan en doorlezen meerdere keren bij mij een ‘holy f*ck, wat een mooi boek’ doet ontschieten.

Persoonlijke verhalen, over de jeugd van Bijdendijk, hun huis in de Ardennen, zijn culinaire levensloop. Het staat er allemaal in. Het leest als een jongensroman.

Joris cover boek portret_AnneTimmer
Foto: Anne Timmer

Kookboek Joris Bijdendijk

En dan zijn er de recepten. Variërend van “yep, dat kan ik ook!” (gelukkig vaker dan ik had verwacht) tot “oké, hier moet ik even een drempel qua moeilijkheid voor over.” Alle recepten zijn voorzien van een intro. Soms een anekdote, soms een liefdesbetuiging aan een ingrediënt of seizoen.

Bijdendijk steekt zijn liefde voor en het gebruik van puur Hollandse producten en ingrediënten nooit onder stoelen of banken. Dus wordt ook in het boek die liefde volop betuigd.

Zet Joris op je verlanglijst

Zoals ik in mijn intro al zei, wil ik je een boek echt vanuit mijn hart aanraden dan moet het een aantal componenten bevatten. Persoonlijke verhalen, check! Geweldige receptuur, check! Prachtige fotografie, absoluut check!

Ik kan met niet herinneren wanneer ik voor het laatst, zonder onderbreking, twee uur in een (kook)boek heb zitten lezen. Maar dus echt íedere bladzijde van voor naar achter. En de receptuur zó zorgvuldig heb doorgebladerd (en álle intro’s heb gelezen!).

Alleen maar lyrisch?

Nee, dat niet. Want de gemiddelde thuiskok, die alleen door de week in de keuken staat, zal van dit boek niet blij worden. Dit boek is er voor de échte liefhebber van koken. De thuiskok die wil uitproberen en buiten gebaande paden durf te gaan.

Wil je dat, dan is dit absoluut wél jouw boek. Want de receptuur is zó goed beschreven, dat zelfs ik een aantal best ingewikkeld lijkende recepten ga proberen te maken. Maak die afweging dan ook voor je zelf en besluit dan of je dit boek aan je collectie wilt toevoegen.

En een laatste, klein kritiekpuntje is dat de redactie van de receptuur niet even zorgvuldig is geweest en er een aantal taalkundige of stijltechnische foutjes in sommige teksten staan. Niet onoverkomelijk. Want een hele snelle tweede druk lijkt me gegarandeerd, dus dan kunnen die meteen gecorrigeerd worden 😉 (aanvulling: in december is de tweede druk van het boek verschenen en zijn de fouten gecorrigeerd)

Maar kopen dus!

Want dat is toch wel eigenlijk de conclusie van het verhaal. Hou je van mooie kookboeken, mooi qua receptuur, mooi qua verhalen, mooi qua fotografie. En hou je van uitdaging in je thuiskeuken, waarbij je begeleid wordt door een sterrenchef. En ben je niet te beroerd om soms heel veel verschillende handelingen te moeten doen voor één gerecht (maar echt niet voor alle. Dat is juist het mooie!)

Dragonkip Joris Bijdendijk
Foto: Rene Mesman, styling Hanna van den Bos

En ben je niet te beroerd om soms heel veel verschillende handelingen te moeten doen voor één gerecht (maar echt niet voor alle, fat is juist het mooie!) Dan is Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk absoluut voor jou.

Ga ik nu gauw terug op de bank, om de laatste paar recepten door te lezen en te bedenken wat ik als eerste ga maken; de dragonkip (zie de foto hierboven), of de ribbetjes in appelstroop, of de banoffee met pinda, banaan en gezouten karamel of…

In de keuken met…

Oh ja, en ik had eigenlijk met deze review willen wachten tot de lancering van mijn interview met Joris, voor de serie In de keuken met… maar die verschijnt pas in december en dit boek wil je voor de tijd op je verlanglijstje of in je boekenkast hebben gezet… dus….

Verkoopinformatie

Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, kost € 39,99 en is in de lokale boekwinkel en online te koop.

Gepubliceerd op 12 november 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.