De 5 grootste misverstanden rondom vakantieBij vakantie hebben we vaak een ideaal plaatje voor ogen. Maar klopt dat ook altijd? Ik ontdekte de 5 belangrijkste misverstanden rondom vakantie.

Want we doen het ons met regelmaat aan. Idealiseren van het hebben van vakantie of van op vakantie gaan. Er gaan geen ruzies meer zijn, geen irritaties, je gaat nu eindelijk de boekenkast leeg lezen, uitrusten. Het wordt één grote roze wolk….

Totdat blijkt dat de weersvoorspellingen niet kloppen Je in de regen in je tentje zit. Of het huisje dat je gehuurd hebt vol met muggen blijkt te zitten. Je kind(eren) niet slapen in een vreemd bed. Oh en lezen/uitrusten? Hoe dan?! Je bent al blij als je kind(eren) niet in het diepe zwembad valt zonder bandjes.

De grootste misverstanden van vakantie

Maar het allergrootste misverstand van vakantie blijkt wel te zijn dat het gezellig moèt zijn. De hele vakantie. Iedere dag. Het kan gewoon niet. Ben jij thuis dag in dag uit happy de peppy? Nee toch. Dat is niemand. Dan ben je dat op vakantie dus ook niet. Zo simpel is het. Vakantie is niet de heilige graal.

1. Het is niet altijd leuk op vakantie

Ik hoorde het van zoveel mensen toen ik op mijn instagram vroeg naar wat jullie als grootste misverstanden zien. Het kan niet iedere dag leuk en gezellig zijn op vakantie. Of zoals iemand opmerkte “als je leven thuis niet leuk is, wordt het op vakantie niet opeens beter” Vakantie is geen toverstafje. Je neemt gewoon jezelf en alles erom heen mee. Ook al ga je mijlenver weg.

2. Je hoeft niet áltijd iets te doen op vakantie

Iedere dag iets moèten. Het hoeft echt niet. Bij het idee alleen al word ik moe. Las af en toe gewoon eens een niksdag in, een vakantie lang iedere dag op stap is gewoon niet leuk. Je kunt ook echt niet alles in één vakantie zien. Rustig aan!

Ik zie het bij onszelf ook soms gebeuren. Moeten we niet iets ondernemen. Een stadje bezoeken. Nee. Soms moet je gewoon even niks. Met een boek, een laptop, of gewoon even (zoals ik) een uurtje werken. Ik word daar echt een leuker mens van.

3. Ups & downs op vakantie

Net als thuis heb je ook op vakantie ups & downs die je niet in de hand hebt maar je overkomen. Denk alleen al aan het weer. Het hoeft overigens ook niet persé mooi weer te zijn om het leuk te hebben. Tuurlijk, mooi weer is fijn. Maar geen garantie voor een leuke vakantie.

Bovendien, een kleurtje krijgen van de zon is mooi, maar bepaalt echt niet of je vakantie leuk/geslaagd was. En mag ik daar nog even aan toevoegen dat hormonen dus níet met vakantie gaan… die gaan gewoon met je mee. Met alle gevolgen van dien….

4. Uitrusten op vakantie

Oh en uitrusten op vakantie. Nog zo eentje. Iedereen met (jonge) kinderen weet dat je uitrust als ze weer naar school zijn. Niet tijdens/op vakantie 😉 Nog los van of het bed op je vakantieadres wel net zo lekker slaapt als thuis (meestal niet).

5. Vakantie hoeft niet

Mooi vond ik het ook om te lezen dat er mensen zijn die aangaven dat je ook niet persé op vakantie hoèft. Het idee dat iedereen maar op vakantie moet / wil is eentje die we bij deze om zeep helpen. Thuis is het ook fijn. Je hoeft niet op reis om een vakantiegevoel te hebben, zei iemand treffend.

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat ik na iedere vakantie in ieder geval dolgelukkig ben om weer thuis te zijn. In mijn eigen keuken. Met mijn eigen bed/badkamer en kledingkast, in plaats van leven uit een koffer met altijd nét datgene niet bij me wat ik eigenlijk aan wil of met spullen uit mijn keuken die ik áltijd gebruik en nu toevallig niet had ingepakt…

keuken Susan Aretz

Vakantie misverstanden

Laten we gewoon eerlijk zijn. Vakantie kan heerlijk zijn, maar het is niet de oplossing voor alles. En dat betekent dus dat er nogal wat misverstanden zijn als het gaat om vakantie. We hebben ze bij deze uit de weg geruimd.

Nooit meer doen alsof. Vakantie is gewoon niet altijd, iedere dag, 100% leuk. Hoe fijn het ook is dat we überhaupt op vakantie kunnen. Laten we wel zijn hé, dat is nog steeds een voorrecht!

Hebben we een misverstand gemist? Vul je ‘m dan aan middels een reactie onder dit artikel?!

Gepubliceerd op 24 augustus 2020


5 reacties

 1. Kirsten schreef:

  Grappig dat je hier over schrijft…. Ik stelde mezelf precies dezelfde vraag deze vakantie. Ik heb namelijk nauwelijks stadjes bezocht, laat staan musea…. maar gewoon lekker dingen gedaan waar je normaal niet (echt) aan toekomt: sporten, boeken lezen, uitgebreid koken, uitgebreid ontbijten/lunchen, koffie drinken in het dorp…. ik heb er van genoten. Dat is voor mij vakantie…. heerlijk rustig……(heeft misschien ook met de leeftijd te maken :-))

 2. claudia schreef:

  je hoeft niet altijd iets te doen: dit is een reden waarom ik niet (meer) op ski-vakantie ga. je MOET dan iedere dag skiën. ik vind het ontzettend leuk, maar het moeten (en ok, de kosten) houden me tegen om weer een keer te gaan.

 3. Corinne schreef:

  Helemaal mee eens. Vooral als de vakantie voor een kind zoveel spanning oplevert dat het totaal van het padje is. Rust, voorspelbaarheid en de kleine gezellige dingen in de buurt van alles wat vertrouwd is werkt nu voor ons beter.

 4. Susan Aretz schreef:

  oooh zó mee eens. Ik ga normaal minimaal 1 liefst 2x zonder gezin op pad. Een paar dagen. Daadwerkelijk bijtanken. Geen rekening houden met níemand. Heerlijk!

 5. Lily Benjamin schreef:

  Ah, ik wilde nog reageren, zie je artikel al. Ik heb nog een misverstand: de MUST om met de hele familie op vakantie te gaan. Het is echt prima om eens zonder partner en wel/niet met kinders op reis te gaan. Inmiddels ben ik een generatie opgeschoven en al oma, dus alle vrijheid. Om me heen hoor ik regelmatig de discussies en worstelingen met vrije dagen van partners en hun werkplek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]