Geboorte en verlies, twee herinneringen



Ieder jaar op de verjaardag van onze dochter denk ik aan het kindje dat zijn/haar verjaardag zonder moeder viert. Twee herinneringen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Want als de dag van gisteren weet ik natuurlijk hoe het voelde om moeder te worden. Na 42 lange weken, 2 dagen ingeleid worden en ruim 17 uur bevallen was ze er dan eindelijk. Onze dochter. De eerste dag lag ik op de kamer die grensde aan de verloskamer, waar mijn eigen bevallings-avontuur begon.

Geboorte en verlies, twee herinneringen

Ik weet het nog als de dag van gister. Daar lag ik, als nieuwbakken moeder. Glimmend van trots. Doodmoe van de bevalling. En dan is er gegil in de aangrenzende verloskamer. Een seconde daarna, zo voelt het, horen we het personeel door de gang rennen. Alle deuren worden in allerhaast dichtgegooid. Je voelt de paniek. Ik lig met nog een nieuwe moeder op de kamer en we hebben geen idee wat er gebeurt.

Een tijdje later openen de deuren, zien we betraand personeel, een bedrukte stemming. Er is een kindje geboren. Maar er is een moeder overleden. Ik krijg nog kippenvel als ik het opschrijf. Ik voel nog het intense verdriet op de afdeling. Het dubbele gevoel dat ons kind wel een moeder heeft.

Verjaardag

En dus ieder jaar, op de verjaardag van ons meisje denk ik aan dit kindje. Dat voor het 11e jaar op rij een verjaardag viert zonder moeder. Een herinnering die voor altijd verklonken is met de geboorte van mijn eigen moederschap. Ik hoop dat hij/zij tóch een fijne verjaardag heeft.

Gepubliceerd op 6 juli 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.