Foodshoppen na een dagje LilleFoodshoppen na een dagje Lille

Zoals ik hier al aangaf, een dagje Lille is om meerdere redenen een héél goed idee. Niet alleen heb je met een paar uurtjes Lille het gevoel dat je een week op vakantie bent geweest. Op weg naar huis kom je ook nog eens langs de Auchan, waar een walhalla aan Franse lekkernijen wacht om meer naar huis genomen te worden.

Dus boodschappenkratjes, koelboxen en/of koeltassen in de auto en met je laatste energie, voor je naar huis gaat, hier nog even inkopen doen. Dit is wat ik er áltijd inkoop!

Charles LaFitte champagne

Ooit proefde we deze champagne voor het eerst toen we ‘m meenamen in de aanbieding (2voor 1) en sindsdien is het onze lievelingschampagne. Gelukkig is ‘ie met regelmaat in de twee voor de prijs van één aanbieding, wat betekent dat we ‘m voor € 17,95 ipv € 35,90 per fles kunnen inkopen. Hier gaat dus altijd minimaal één doosje van mee naar huis.

Franse wijn

Zeker in september, als het wijnmaand is in de Auchan, maar eigenlijk op ieder moment van het jaar is het een goed plan om hier je Franse wijn in te slaan. Er is giga veel aanbod en de prijzen liggen beduidend lager dan in Nederland. Hoe je weet welke wijn je moet hebben? Kijk voor je gaat online in de folders wat er in de aanbieding is. Kijk naar welke druivensoort je lekker vindt en/of welke regio je voorkeur heeft. Ik kijk ook online vaak even (Auchan heeft wifi!) naar reviews van de wijn.

Deze maand nam ik, naast de champagne, een rosé mee (nu al spijt dat ik niet twee dozen heb gekocht) die omgerekend (want 3+3 aanbieding) € 2,60 per fles kostte. En een rode Bergerac wijn (zelfde aanbieding) uit 2015, nog niet geproefd maar de online reviews doen goede dingen beloven!

Vis uit blik

Ook dit gaat altijd mee naar huis. Vis uit blik. Makreel, sardientjes, er is van alles. Ik koop liefst die met citroen en/of olijfolie, omdat die qua smaak het meest neutraal zijn. De blikjes zien er vaak ook prachtig uit. Prijzen variëren per merk, ik koop meestal het huismerk.

Mosterd

Dijon mosterd, mosterdmayonaise, vinaigrette met mosterd. Alles mosterd is heerlijk en belandt dus in mijn winkelwagentje.

Chips

Ik hoor je denken, chips? Huh? Maar ketchup chips en chips met mosterd (is ‘ie weer) koop ik hier, net als zoutjes met kaas die ze hier aperitief crackertjes noemen. Yum!

Franse kaas

Je kunt niet uit Frankrijk weggaan zonder franse kaas. Of dat nu vers van het mes is, voorverpakt, geraspt of hele stukken. De keuze is enórm. Voor dochterlief gaat er Brie mee, ik word heel gelukkig van blauwe kaas en Tomme kaas. Maar ook geraspte Emmenthaler of Gruyere neem ik meestal mee.

Roomboter

Franse roomboter is góddelijk. Ik koop ‘m liefst met zeezout erin. In deze roomboter – Grande Fermage au christaux’de Sel de Mer de Noirmoutier – zit grof zeezout en dat proef je dus echt goed, maar er ligt een schap vol diverse soorten roomboter dus kies waar jij het meest blij van wordt. Deze roomboter kost € 2,25 per pakje

Biscottes

Ontbijttoast, gemaakt van brioche. Heerlijk en het gaat áltijd mee. Net iets zoeter dan gewone toast en ideaal om in huis te hebben. Super leukker juist met iets hartigs, zoals paté of met een pittige kaas.

(stok) brood & macarons

Klopt, hebben we in Nederland ook. Maar er gaat niets op tegen vers Frans brood en stokbrood. Daarnaast neem ik ook altijd een vers briochebrood mee (die koop ik dan vooral bij Boulanger Paul) Ik gooi het bij thuiskomst in de vriezer, zodat ik er nog dagenlang van kan genieten!

Op verzoek van mijn dochter koop ik ook nog macarons, ik kom het huis niet in als ik die niet meebreng… En dit jaar kocht ik bij Méert canalé, oh hemeltje zo lekker. Wel eigenlijk meteen opeten, dit zijn geen bewaar lekkernijen.

Is dat alles?

Nee, zeker niet. Potjes cornichons, eendenborstfilet, Biscuit de Roses, worstjes, Tesseire limonadesiroop, mousse de canard, soms foie gras, vijgencompote, ook dat neem ik met regelmaat mee. Het prijsniveau in Frankrijk is voor veel dingen zoveel prettiger dat je gek bent als je het niet doet

Wat neem jij mee?

Als jij in Frankrijk boodschappen doet, wat neem jij dan mee? Laat je een reactie hieronder achter?

Gepubliceerd op 4 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.