Foodshoppen na een dagje LilleFoodshoppen na een dagje Lille

Zoals ik hier al aangaf, een dagje Lille is om meerdere redenen een héél goed idee. Niet alleen heb je met een paar uurtjes Lille het gevoel dat je een week op vakantie bent geweest. Op weg naar huis kom je ook nog eens langs de Auchan, waar een walhalla aan Franse lekkernijen wacht om meer naar huis genomen te worden.

Dus boodschappenkratjes, koelboxen en/of koeltassen in de auto en met je laatste energie, voor je naar huis gaat, hier nog even inkopen doen. Dit is wat ik er áltijd inkoop!

Charles LaFitte champagne

Ooit proefde we deze champagne voor het eerst toen we ‘m meenamen in de aanbieding (2voor 1) en sindsdien is het onze lievelingschampagne. Gelukkig is ‘ie met regelmaat in de twee voor de prijs van één aanbieding, wat betekent dat we ‘m voor € 17,95 ipv € 35,90 per fles kunnen inkopen. Hier gaat dus altijd minimaal één doosje van mee naar huis.

Franse wijn

Zeker in september, als het wijnmaand is in de Auchan, maar eigenlijk op ieder moment van het jaar is het een goed plan om hier je Franse wijn in te slaan. Er is giga veel aanbod en de prijzen liggen beduidend lager dan in Nederland. Hoe je weet welke wijn je moet hebben? Kijk voor je gaat online in de folders wat er in de aanbieding is. Kijk naar welke druivensoort je lekker vindt en/of welke regio je voorkeur heeft. Ik kijk ook online vaak even (Auchan heeft wifi!) naar reviews van de wijn.

Deze maand nam ik, naast de champagne, een rosé mee (nu al spijt dat ik niet twee dozen heb gekocht) die omgerekend (want 3+3 aanbieding) € 2,60 per fles kostte. En een rode Bergerac wijn (zelfde aanbieding) uit 2015, nog niet geproefd maar de online reviews doen goede dingen beloven!

Vis uit blik

Ook dit gaat altijd mee naar huis. Vis uit blik. Makreel, sardientjes, er is van alles. Ik koop liefst die met citroen en/of olijfolie, omdat die qua smaak het meest neutraal zijn. De blikjes zien er vaak ook prachtig uit. Prijzen variëren per merk, ik koop meestal het huismerk.

Mosterd

Dijon mosterd, mosterdmayonaise, vinaigrette met mosterd. Alles mosterd is heerlijk en belandt dus in mijn winkelwagentje.

Chips

Ik hoor je denken, chips? Huh? Maar ketchup chips en chips met mosterd (is ‘ie weer) koop ik hier, net als zoutjes met kaas die ze hier aperitief crackertjes noemen. Yum!

Franse kaas

Je kunt niet uit Frankrijk weggaan zonder franse kaas. Of dat nu vers van het mes is, voorverpakt, geraspt of hele stukken. De keuze is enórm. Voor dochterlief gaat er Brie mee, ik word heel gelukkig van blauwe kaas en Tomme kaas. Maar ook geraspte Emmenthaler of Gruyere neem ik meestal mee.

Roomboter

Franse roomboter is góddelijk. Ik koop ‘m liefst met zeezout erin. In deze roomboter – Grande Fermage au christaux’de Sel de Mer de Noirmoutier – zit grof zeezout en dat proef je dus echt goed, maar er ligt een schap vol diverse soorten roomboter dus kies waar jij het meest blij van wordt. Deze roomboter kost € 2,25 per pakje

Biscottes

Ontbijttoast, gemaakt van brioche. Heerlijk en het gaat áltijd mee. Net iets zoeter dan gewone toast en ideaal om in huis te hebben. Super leukker juist met iets hartigs, zoals paté of met een pittige kaas.

(stok) brood & macarons

Klopt, hebben we in Nederland ook. Maar er gaat niets op tegen vers Frans brood en stokbrood. Daarnaast neem ik ook altijd een vers briochebrood mee (die koop ik dan vooral bij Boulanger Paul) Ik gooi het bij thuiskomst in de vriezer, zodat ik er nog dagenlang van kan genieten!

Op verzoek van mijn dochter koop ik ook nog macarons, ik kom het huis niet in als ik die niet meebreng… En dit jaar kocht ik bij Méert canalé, oh hemeltje zo lekker. Wel eigenlijk meteen opeten, dit zijn geen bewaar lekkernijen.

Is dat alles?

Nee, zeker niet. Potjes cornichons, eendenborstfilet, Biscuit de Roses, worstjes, Tesseire limonadesiroop, mousse de canard, soms foie gras, vijgencompote, ook dat neem ik met regelmaat mee. Het prijsniveau in Frankrijk is voor veel dingen zoveel prettiger dat je gek bent als je het niet doet

Wat neem jij mee?

Als jij in Frankrijk boodschappen doet, wat neem jij dan mee? Laat je een reactie hieronder achter?

Gepubliceerd op 4 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]