Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Een ultiem zomers broodrecept, dat is deze Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je daarnaast uit hoe je het deeg met en zonder stoomoven kunt laten rijzen. Want als je een stoomoven hebt met een deegrijsstand, zoals ik in mijn NEFF oven heb, dan heb je nog sneller een perfect gerezen focaccia deeg.
Deze focaccia met olijf is niet alleen heerlijk bij de borrel, maar je kunt ze ook beleggen met wat je maar wil. Dan heb je een Italiaans lunchbroodje. Maar laten we eerst met het deeg aan de slag gaan!
Dit heb je nodig
500g bloem
1 tl zout
1 zakje gedroogde gist (7gram)
325 ml handwarm water
1tl gedroogde tijm
30g zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes
30g Tagiassche olijven, in kleine stukjes
extra vierge olijfolie
25g extra Tagiassche olijven, gehalveerd
25g extra zongedroogde tomaatjes, grof gesneden
½ tl gedroogde tijm
(Maldon) zeezout naar smaak
verder nodig: standmixer met deeghaak (of spierballen) – ovenschaal 23 x 16cm– oven voorverwarmen op 200C hetelucht – deegrijsstand, als je die hebt.
Bereidingstijd: 15 minuten + 2x 30-45 minuten rijzen + 20 minuten oventijd
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat
Voor het deeg van je focaccia meng je de bloem, zout, gist en tijm en giet daar, terwijl je mixt, geleidelijk het water bij. Kneed alles goed door elkaar. Blijf dat gedurende 10 minuten goed kneden, tot je een elastisch deeg hebt. Dat kan met de hand of in de standmixer. Onderdruk de neiging om er extra bloem en/of water bij te gooien.
Deeg rijzen met behulp van toegevoegd stoom
Vet je ovenschaal in mijn neutrale olie en vorm hierin het deeg, dat gaat het makkelijkst met iets vochtige handen. Nu kun je het deeg op twee manieren laten rijzen.
deeg na 10 minuten kneden en gevormd in je ovenschaal
Met de stoomoven: zet de ovenschaal (niet afdekken!) in de oven en kies de optie deegrijsstand. Laat 30 minuten rijzen. Niet tussentijds de deur open doen, dat onderbreekt je rijsproces.
Zonder stoomoven: zet afgedekt weg op een warme, tochtvrije plek en laat minstens 45 minuten rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
deeg na de eerste keer rijzen
Recept voor de lekkerste focaccia
Haal het deeg voor je focaccia nu uit de stoomoven/van de warme plek en druk er met je vingers gaten in. Het moet elastisch aanvoelen, niet stug * Giet nu royaal olijfolie over de bovenkant. Laat dan nog een tweede keer rijzen, op de manier zoals hier boven beschreven. Verwarm nadat je het gerezen deeg uit je stoomoven hebt gehaald je heteluchtoven op 200C.
deeg na de tweede keer rijzen, vlak voor het de oven ingaat.
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat
Tot slot gaat, na de tweede keer rijzen, over de bovenkant van je focaccia nog de extra stukjes tomaat, olijfjes en (optioneel) tijm en weer lekker wat olijfolie. Bak de focaccia nu in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Vers het állerlekkerst!
*Eerste hulp bij focaccia bakken
Mijn deeg lukt niet, hoe kan dat?
- gebruik zo vers mogelijke (droge) gist. Dus niet een zakje dat open is of dat al maanden ligt
- datzelfde geldt voor bloem. Maak een nieuw pak bloem open, gebruik niet een pak dat al een tijd open staat.
- onderdruk íedere neiging om er extra water dan wel bloem bij te doen. Doe.het.niet.
Als mijn deeg een keer mislukt ligt het vaak aan een van deze drie factoren.
Susan Aretz x NEFF
Voor het tweede jaar op rij werk ik samen met NEFF en ben ik een van hun trotse ambassadeurs. Dit artikel is geschreven in combinatie met mijn inhoudelijke artikel over koken met een stoomoven. Dat artikel lees je hier.
Gepubliceerd op 29 juni 2020