Tips om te koken met een stoomovenAls je meerdere keer de vraag krijgt of je wat meer kunt vertellen over het koken met een stoomoven, dan ben ik natuurlijk de beroerdste niet. Dus ik zette mijn tips om te koken met een stoomoven voor je op een rijtje. Maar ik heb ook een lekker recept voor je, dat je maakt met behulp van je stoomoven.

Tips om te koken met een stoomoven

Maar laten we bij het begin beginnen. Want wat is een stoomoven? En zijn alle stoomovens hetzelfde? Zoals jullie weten werk ik in mijn keuken qua apparatuur samen met NEFF en dus kan ik je haarfijn uitleggen hoe mijn stoomoven van NEFF werkt.

Per merk zullen er verschillen zijn, maar dit is hoe de mijne werkt. Mijn oven heeft meerdere functies. Ik kan er gewoon in bakken, maar dus ook gebruik maken van de stoomfunctie. Ideaal! Dat stomen kan overigens op twee manieren.

Twee manieren om je stoomoven te gebruiken

Mijn stoomoven kan ik op twee manieren gebruiken

 • door middel van 100% de stoomfunctie te gebruiken
 • door gebruik van toegevoegd stoom

Dat zijn belangrijke verschillen, ook overigens als je overweegt om een stoomoven aan te schaffen, want je gebruikt beide methodes voor andere toepassingen. Ik vind het dan ook zo fijn dat beiden in mijn oven zitten, maar ik er daarnaast ook gewoon de ovenfuncties op heb zitten die iedere oven heeft. Win, win, win eigenlijk.

stoomoven tipsKoken met een stoomoven

Het grote voordeel van het koken met een stoomoven is dat je optimaal de smaak en voedingswaarden behoudt. Zeker in het geval van groente! Proef maar eens het verschil tussen gestoomde broccoli en gekookte broccoli. Je weet niet wat je proeft. Maar ook vis en aardappeltjes kun je op deze manier klaar maken.

Bij deze functie wordt er 100% op basis van stoom gewerkt. Je doet je ingrediënten op de bijpassende stoomplaten en schuift die in de oven. De oven verhit zichzelf en afhankelijk van wat je wilt stomen stel je de tijdsduur in.

Wij gebruiken deze functie bijvoorbeeld ook heel graag om dimsum klaar te maken. Alles op één grote stoomplaat en een kwartier later zijn ze klaar. Nooit meer geknoei met stoommandjes op een pan met kokend water.

Couscous stomen in de stoomoven

Maar ik gebruik deze functie ook om couscous en rijst te stomen. Dat is echt zó veel lekkerder dan het koken of wellen ervan. Afhankelijk van de grootte van je oven kun je ook een aantal verschillende ingrediënten tegelijk stomen. Hierbij is het wel goed om vooraf te kijken of de tijd die ze nodig hebben om gaar te stomen gelijk is.

Koken met toegevoegde stoom

Dit is wellicht een functie die je minder goed kent, maar voor mij de allerbelangrijkste reden waarom ik zo blij ben dat mijn oven ook kan stomen. Want toegevoegde stoom betekent bijvoorbeeld dat ik deeg veel beter kan laten rijzen.

stoomoven tips

Deeg rijzen met behulp van stoom

In mijn menu op de oven zit een rijsstand. Daarmee verwarmt de oven zich én geeft hij gedurende het rijsproces beetje bij beetje stoom af. Alles wat ik met een gerezen deeg wil maken lukt tot in de perfectie en in minder tijd dan als je het afgedekt op een warme plaats laat staan. Nu is de warmte en vochtigheid voortdurend hetzelfde. Zorg wel dat je watertank helemaal gevuld is.

Regeneren van eten in plaats van de magnetron

Waar ook toegevoegd stoom bij wordt gebruikt is de functie regenereren. Normaal was ik gewend om restjes eten die ik wilde opwarmen in de magnetron te doen. Nu ik deze functie op mijn oven heb gebruik ik de magnetron daar nooit meer voor.

De combinatie van een warme oven met wat toegevoegde stoom maakt dat restjes eten zó veel lekkerder zijn om op deze manier op te warmen. Nooit meer een droge hap eten. Hoezee!

Recept uit de stoomoven

Groente, aardappels, vis en dergelijke kunnen jullie vast zelf maken met je eigen stoomoven. Hoe je couscous stoomt in de oven lees je hier. En in dit recept kun je zien hoe met toegevoegde stoom een heerlijk focaccia met olijf en tomaat maakt. Met perfect gerezen deeg dus. Heb je geen stoomoven, dan kun je de focaccia natuurlijk nog steeds maken, maar dan op de ouderwetse manier 😉

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of een reactie, laat die dan zeker hieronder achter!

Susan Aretz x NEFF

Voor het tweede jaar op rij werk ik samen met NEFF en ben ik een van hun trotse ambassadeurs. Dit artikel is als onderdeel van deze samenwerking geschreven.

Gepubliceerd op 29 juni 2020


4 reacties

 1. Vanheeswijck mady schreef:

  Ik heb sinds 6 m een NEFF stoomoven geweldig fijn om mee te werken ik gebruik hem veel enkel afbak broodjes daar ben ik nog niet achter hoe ik hem moet instellen kan mij dat iemand vertellen

 2. Sabine schreef:

  Kun je vertellen welke stoomoven je hebt. Dus dat is een oven en stoomoven (ipv stoomfunctie)? Ik begrijp van de leveranciers dat ze nogal prijzig zijn? Groet Sabine

 3. Ellen schreef:

  Ik heb een Neff stoomoven. Al een jaar of 8. Als je pizzadeeg maakt hoe zijn dan de verhoudingen wat betreft ingrediënten ?

  Met Pasen heb ík pizzadeeg gemaakt een dag van te voren. Ik kreeg de bodem niet dun. Ik denk dat ik te veel droge gist gebruikt heb.

  Wij houden niet van American pizza.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.
4 november 2023
Bar Beurre Maastricht
 
Bar Beurre in Maastricht

Ik kan je meerdere redenen geven om naar Maastricht te gaan. En met de opening van Bar Beurre heb je weer een reden erbij!
28 oktober 2023
wild in de achterhoek
 
Wild in de Achterhoek

Als je wild wil eten, dan is de Achterhoek een top culinaire bestemming daarvoor. Ga je mee op wildreis door de Achterhoek?!
9 oktober 2023
wijnen uit Rueda
 
Rueda wijnen: De perfecte match met groente

De nieuwe oogst Rueda wijnen is nét geplukt! Een perfect moment om je meer te vertellen over deze frisse Spaanse wijn met een bite.
5 oktober 2023
de waag leiden
 
12x Lunchen in Leiden

Of ik mijn favorieten wil delen voor lekkere lunch plekjes in Leiden? Tuurlijk! Dit zijn mijn 12 favorieten om in Leiden lekker te lunchen.