Tips om te koken met een stoomovenAls je meerdere keer de vraag krijgt of je wat meer kunt vertellen over het koken met een stoomoven, dan ben ik natuurlijk de beroerdste niet. Dus ik zette mijn tips om te koken met een stoomoven voor je op een rijtje. Maar ik heb ook een lekker recept voor je, dat je maakt met behulp van je stoomoven.

Tips om te koken met een stoomoven

Maar laten we bij het begin beginnen. Want wat is een stoomoven? En zijn alle stoomovens hetzelfde? Zoals jullie weten werk ik in mijn keuken qua apparatuur samen met NEFF en dus kan ik je haarfijn uitleggen hoe mijn stoomoven van NEFF werkt.

Per merk zullen er verschillen zijn, maar dit is hoe de mijne werkt. Mijn oven heeft meerdere functies. Ik kan er gewoon in bakken, maar dus ook gebruik maken van de stoomfunctie. Ideaal! Dat stomen kan overigens op twee manieren.

Twee manieren om je stoomoven te gebruiken

Mijn stoomoven kan ik op twee manieren gebruiken

 • door middel van 100% de stoomfunctie te gebruiken
 • door gebruik van toegevoegd stoom

Dat zijn belangrijke verschillen, ook overigens als je overweegt om een stoomoven aan te schaffen, want je gebruikt beide methodes voor andere toepassingen. Ik vind het dan ook zo fijn dat beiden in mijn oven zitten, maar ik er daarnaast ook gewoon de ovenfuncties op heb zitten die iedere oven heeft. Win, win, win eigenlijk.

stoomoven tipsKoken met een stoomoven

Het grote voordeel van het koken met een stoomoven is dat je optimaal de smaak en voedingswaarden behoudt. Zeker in het geval van groente! Proef maar eens het verschil tussen gestoomde broccoli en gekookte broccoli. Je weet niet wat je proeft. Maar ook vis en aardappeltjes kun je op deze manier klaar maken.

Bij deze functie wordt er 100% op basis van stoom gewerkt. Je doet je ingrediënten op de bijpassende stoomplaten en schuift die in de oven. De oven verhit zichzelf en afhankelijk van wat je wilt stomen stel je de tijdsduur in.

Wij gebruiken deze functie bijvoorbeeld ook heel graag om dimsum klaar te maken. Alles op één grote stoomplaat en een kwartier later zijn ze klaar. Nooit meer geknoei met stoommandjes op een pan met kokend water.

Couscous stomen in de stoomoven

Maar ik gebruik deze functie ook om couscous en rijst te stomen. Dat is echt zó veel lekkerder dan het koken of wellen ervan. Afhankelijk van de grootte van je oven kun je ook een aantal verschillende ingrediënten tegelijk stomen. Hierbij is het wel goed om vooraf te kijken of de tijd die ze nodig hebben om gaar te stomen gelijk is.

Koken met toegevoegde stoom

Dit is wellicht een functie die je minder goed kent, maar voor mij de allerbelangrijkste reden waarom ik zo blij ben dat mijn oven ook kan stomen. Want toegevoegde stoom betekent bijvoorbeeld dat ik deeg veel beter kan laten rijzen.

stoomoven tips

Deeg rijzen met behulp van stoom

In mijn menu op de oven zit een rijsstand. Daarmee verwarmt de oven zich én geeft hij gedurende het rijsproces beetje bij beetje stoom af. Alles wat ik met een gerezen deeg wil maken lukt tot in de perfectie en in minder tijd dan als je het afgedekt op een warme plaats laat staan. Nu is de warmte en vochtigheid voortdurend hetzelfde. Zorg wel dat je watertank helemaal gevuld is.

Regeneren van eten in plaats van de magnetron

Waar ook toegevoegd stoom bij wordt gebruikt is de functie regenereren. Normaal was ik gewend om restjes eten die ik wilde opwarmen in de magnetron te doen. Nu ik deze functie op mijn oven heb gebruik ik de magnetron daar nooit meer voor.

De combinatie van een warme oven met wat toegevoegde stoom maakt dat restjes eten zó veel lekkerder zijn om op deze manier op te warmen. Nooit meer een droge hap eten. Hoezee!

Recept uit de stoomoven

Groente, aardappels, vis en dergelijke kunnen jullie vast zelf maken met je eigen stoomoven. Hoe je couscous stoomt in de oven lees je hier. En in dit recept kun je zien hoe met toegevoegde stoom een heerlijk focaccia met olijf en tomaat maakt. Met perfect gerezen deeg dus. Heb je geen stoomoven, dan kun je de focaccia natuurlijk nog steeds maken, maar dan op de ouderwetse manier 😉

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of een reactie, laat die dan zeker hieronder achter!

Susan Aretz x NEFF

Voor het tweede jaar op rij werk ik samen met NEFF en ben ik een van hun trotse ambassadeurs. Dit artikel is als onderdeel van deze samenwerking geschreven.

Gepubliceerd op 29 juni 2020


4 reacties

 1. Vanheeswijck mady schreef:

  Ik heb sinds 6 m een NEFF stoomoven geweldig fijn om mee te werken ik gebruik hem veel enkel afbak broodjes daar ben ik nog niet achter hoe ik hem moet instellen kan mij dat iemand vertellen

 2. Sabine schreef:

  Kun je vertellen welke stoomoven je hebt. Dus dat is een oven en stoomoven (ipv stoomfunctie)? Ik begrijp van de leveranciers dat ze nogal prijzig zijn? Groet Sabine

 3. Ellen schreef:

  Ik heb een Neff stoomoven. Al een jaar of 8. Als je pizzadeeg maakt hoe zijn dan de verhoudingen wat betreft ingrediënten ?

  Met Pasen heb ík pizzadeeg gemaakt een dag van te voren. Ik kreeg de bodem niet dun. Ik denk dat ik te veel droge gist gebruikt heb.

  Wij houden niet van American pizza.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.