Flatbreads (open pittabroodjes)



Dit recept komt wel met een waarschuwing; eenmaal gemaakt is er geen weg terug. Nooit meer kleffe pittabroodjes uit de supermarkt. In plaats daarvan luchtige, iets dikkere en open broodjes die je naar hartenlust kunt vullen.

Wij aten ze met kipgyros (van de barbecue), maar de platte versie bleek ook top als alternatieve pizzabodem. Neem de tijd, verdubbel het recept en vries in voor later gemak, het is de moeite meer dan waard!

flatbreads Smulpaapje

Voor 6-8 flatbreads

2tl droge gist
1tl suiker
160ml handwarm water
120ml handwarme melk
1el olijfolie
1tl zout
350-400g bloem

Deeg voor flatbreads

In een kom gaat 1/3 deel van de bloem met de gist, suiker, water, melk, olijfolie en zout. Zorg dat het zout de gist niet raakt! Met een mixer met deeghaak meng je dit tot een geheel en voeg dan beetje bij beetje de rest van de bloem toe tot het een bal deeg vormt. Kneed het deeg nu 4-5 minuten goed door. Heb je een Kitchenaid, zoals ik, dan kan dat in de machine. Anders moet je even je spierballen gebruiken en het deeg op een bebloemd aanrecht goed doorkneden tot het niet meer plakt. De hoeveelheid bloem is derhalve ongeveer aangegeven, begin met 350gram. Erbij kan nog altijd, eraf niet meer!

Brood laten rusten

Doe het deeg in een kom, die je met een beetje olie hebt ingevet. Dek af met een schone theedoek en laat minstens een uur rijzen. Dit geeft de gist de tijd om aan het werk te gaan. Als het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom. Kneed het tot een lange worst, waar je 6-8 stukken afsnijdt. Rol ieder deel in een bolletje en leg op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Theedoek er over en nog een kwartier laten rusten.

De lekkerste flatbreads

Verhit een droge koekenpan op medium hoog vuur. Op een bebloemd aanrecht en met een bebloemde deegroller rol je de bolletjes deeg uit tot een cirkel, ongeveer een halve centimeter dik. Bak die, in de droge en goed hete koekenpan, 2-3 minuten per kant. Het deeg zal “bellen blazen” door de warmte, dat hoort. Draai na 2-3 minuten om en bak de andere kant 2 minuten. Vouw dubbel en leg tussen een theedoek, terwijl je de rest van het deeg bakt.

flatbread kipgyros bbq

Serveertips

Goddelijk om te vullen met kipgyros, maar ook heerlijk als dipbrood voor hummus. Of gebruik ze als bodem voor pizza, een heerlijk recept daarvoor vind je hier.

Brood invriezen

Je kunt deze flatbreads ook top invriezen dan heb je altijd een voorraadje bij de hand. Voor gebruik dan ontdooien en in een lage oven even opwarmen.

Gepubliceerd op 25 augustus 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 juli 2020
hartige taart tomaat
 
Vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella

Deze vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella is ideaal als je in nog geen half uur lekker en gezond wilt eten.
13 juli 2020
spinazie-quiche-petit-gateau-web2.jpg
 
De 5 lekkerste hartige taart recepten

Hartige taart, wij zijn er dol op. Dus zet ik mijn 5 favoriete hartige taarten voor je op een rijtje én leg je uit wat de onderlinge verschillen zijn.
13 juli 2020
flammkuchen
 
Flammkuchen met courgette

In de categorie hartige taart is Flammkuchen een van mijn favorieten. Ideaal om restjes groente op te verwerken.
10 juli 2020
appeltaart met custard
 
Smulpaapje weekmenu – week 28

Dit weekmenu gaan we lekker op vakantie. Thuis op vakantie. Maar internationaal aan tafel. Een culinaire reis uit eigen keuken.
10 juli 2020
artisjokken-web2.jpg
 
Artisjokken met een mosterddip

Met deze verse artisjokken met mosterddip waan je je heel even op vakantie. Ga je mee op culinaire reis?!
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Deze pasta met zalm en spinazie maakt van een doordeweekse maaltijd een feestje. Zó lekker, zó gemaakt