Flatbreads



Eenmaal zelf flatbreads gemaakt is voor eeuwig verpest voor supermarkt pitta’s. Deze zelfgemaakte flatbreads vul je met wat je maar lekker vindt.

Dit recept komt wel met een waarschuwing; eenmaal gemaakt is er geen weg terug. Nooit meer kleffe pitta of shoarmabroodjes uit de supermarkt. In plaats daarvan luchtige, iets dikkere en open broodjes die je naar hartenlust kunt vullen.

Wij aten ze met kipgyros (van de barbecue) en ik vulde ze ook als met pulled lamb van de barbecue, maar de platte versie bleek ook top als alternatieve pizzabodem.

Neem de tijd, verdubbel het recept en vries in voor later gemak, het is de moeite meer dan waard!

Voor 6-8 flatbreads

  • 2tl droge gist
  • 1tl suiker
  • 160ml handwarm water
  • 120ml handwarme melk
  • 1el olijfolie
  • 1tl zout
  • 350-400g bloem

zelfgemaakt platbrood

Zelf flatbreads maken

Om zelf flatbreads te maken gaat in een kom 1/3 deel van de bloem met de gist, suiker, water, melk, olijfolie en zout. Zorg dat het zout de gist niet raakt! Met een mixer met deeghaak meng je dit tot een geheel en voeg dan beetje bij beetje de rest van de bloem toe tot het een bal deeg vormt. Kneed het deeg nu 4-5 minuten goed door.

Heb je een Kitchenaid, zoals ik, dan kan dat in de machine. Anders moet je even je spierballen gebruiken en het deeg op een bebloemd aanrecht goed kneden tot het niet meer plakt. De hoeveelheid bloem is derhalve ongeveer aangegeven, begin met 350gram. Erbij kan nog altijd, eraf niet meer!

Rijstijd voor je brood

Doe het deeg in een kom, die je met een beetje olie hebt ingevet. Dek af met een schone theedoek en laat minstens een uur rijzen. Dit geeft de gist de tijd om aan het werk te gaan. Als het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom. De tijd hangt af van de omstandigheden, dus is het na een uur nog niet echt verdubbeld laat het dan rustig nog even langer staan.

Kneed het deeg dan tot een lange worst, waar je 6-8 stukken afsnijdt. Rol ieder deel in een bolletje en leg op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Theedoek er over en nog een kwartier laten rusten.

De lekkerste flatbreads

Verhit een droge koekenpan op medium hoog vuur. Op een bebloemd aanrecht en met een bebloemde deegroller rol je de bolletjes deeg uit tot een cirkel, ongeveer een halve centimeter dik. Bak die, in de droge en goed hete koekenpan, 2-3 minuten per kant. Het deeg zal “bellen blazen” door de warmte, dat hoort. Draai na 2-3 minuten om en bak de andere kant 2 minuten. Vouw dubbel en leg tussen een theedoek, terwijl je de rest van het deeg bakt.

De lekkerste flatbreads ga je na het bakken natuurlijk vullen. Bijvoorbeeld met kipgyros, maar ze zijn ook heerlijk als dipbrood voor hummus. Of gebruik ze als bodem voor pizza, een heerlijk recept daarvoor vind je hier.

 

Brood invriezen

Je kunt deze flatbreads ook top invriezen dan heb je altijd een voorraadje bij de hand. Voor gebruik dan ontdooien en in een lage oven even opwarmen.

Gepubliceerd op 25 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.