Flatbreads



Eenmaal zelf flatbreads gemaakt is voor eeuwig verpest voor supermarkt pitta’s. Deze zelfgemaakte flatbreads vul je met wat je maar lekker vindt.

Dit recept komt wel met een waarschuwing; eenmaal gemaakt is er geen weg terug. Nooit meer kleffe pitta of shoarmabroodjes uit de supermarkt. In plaats daarvan luchtige, iets dikkere en open broodjes die je naar hartenlust kunt vullen.

Wij aten ze met kipgyros (van de barbecue) en ik vulde ze ook als met pulled lamb van de barbecue, maar de platte versie bleek ook top als alternatieve pizzabodem.

Neem de tijd, verdubbel het recept en vries in voor later gemak, het is de moeite meer dan waard!

Voor 6-8 flatbreads

  • 2tl droge gist
  • 1tl suiker
  • 160ml handwarm water
  • 120ml handwarme melk
  • 1el olijfolie
  • 1tl zout
  • 350-400g bloem

zelfgemaakt platbrood

Zelf flatbreads maken

Om zelf flatbreads te maken gaat in een kom 1/3 deel van de bloem met de gist, suiker, water, melk, olijfolie en zout. Zorg dat het zout de gist niet raakt! Met een mixer met deeghaak meng je dit tot een geheel en voeg dan beetje bij beetje de rest van de bloem toe tot het een bal deeg vormt. Kneed het deeg nu 4-5 minuten goed door.

Heb je een Kitchenaid, zoals ik, dan kan dat in de machine. Anders moet je even je spierballen gebruiken en het deeg op een bebloemd aanrecht goed kneden tot het niet meer plakt. De hoeveelheid bloem is derhalve ongeveer aangegeven, begin met 350gram. Erbij kan nog altijd, eraf niet meer!

Rijstijd voor je brood

Doe het deeg in een kom, die je met een beetje olie hebt ingevet. Dek af met een schone theedoek en laat minstens een uur rijzen. Dit geeft de gist de tijd om aan het werk te gaan. Als het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom. De tijd hangt af van de omstandigheden, dus is het na een uur nog niet echt verdubbeld laat het dan rustig nog even langer staan.

Kneed het deeg dan tot een lange worst, waar je 6-8 stukken afsnijdt. Rol ieder deel in een bolletje en leg op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Theedoek er over en nog een kwartier laten rusten.

De lekkerste flatbreads

Verhit een droge koekenpan op medium hoog vuur. Op een bebloemd aanrecht en met een bebloemde deegroller rol je de bolletjes deeg uit tot een cirkel, ongeveer een halve centimeter dik. Bak die, in de droge en goed hete koekenpan, 2-3 minuten per kant. Het deeg zal “bellen blazen” door de warmte, dat hoort. Draai na 2-3 minuten om en bak de andere kant 2 minuten. Vouw dubbel en leg tussen een theedoek, terwijl je de rest van het deeg bakt.

De lekkerste flatbreads ga je na het bakken natuurlijk vullen. Bijvoorbeeld met kipgyros, maar ze zijn ook heerlijk als dipbrood voor hummus. Of gebruik ze als bodem voor pizza, een heerlijk recept daarvoor vind je hier.

 

Brood invriezen

Je kunt deze flatbreads ook top invriezen dan heb je altijd een voorraadje bij de hand. Voor gebruik dan ontdooien en in een lage oven even opwarmen.

Gepubliceerd op 25 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!