Langzaam gegaarde lamsschouder van de BBQ



Nadat ik het recept in The Palomar had gezien bleef het maar in mijn hoofd hangen. Langzaam gegaard lamsvlees uit de oven. Dat zou ook op onze (keramische) barbecue moeten kunnen. En zodra het mooi weer werd hebben we dat getest.

En verdomd. Perfect, langzaam gegaard lamsvlees, wat als je er al naar keek van het bot viel. Ik geef je mijn versie van het recept, inclusief tips hoe je ‘toch ook in de oven kunt garen.

Lamsschouder BBQ_pita

Voor zeker 6 personen (of 2 dagen eten)

1 lamsschouder met bot, 1,5kg
2 citroenen, alleen de rasp
1el gemalen komijn
2el harissa (ik gebruik de milde Harissa van Souq, te koop oa bij AH)
1el za’atar (ook van Souq, bij AH)
½ el suiker
6 kleine tenen knoflook
zout en peper
2 rode uien, grof gesneden
1 bos bospeen, wortel geboend en grof gesneden
4 stengels bleekselderij, in grove stukken
Ruime hoeveelheid kokend water

Verder nodig: grote braadslee – barbecue (of volg de stappen, maar dan in een voorverwarmde oven)
Om te serveren: flatbreads tzatziki

Gemarineerde lamsschouder

Als eerste marineer je de lamsschouder. Wrijf die in met de harissa en bestrooi met de citroenrasp, komijn, za’atar, suiker, zout en peper. Met een scherp mes maak je rondom kleine inkepingen en daar steek je de teentjes knoflook in. Dek af en zet een nacht in de koelkast. Geen geduld? Dan 2-3 uur (afgedekt) op kamertemperatuur.

Lamsschouder BBQ marinade.jpg

Lamsvlees van de barbecue

De dag erna steek je de barbecue aan en verhit je die tot 225-250C (voor de ovenbereiding geldt uiteraard dat je de oven voorverwarmt tot deze temperatuur). Rooster de lamsschouder nu – op direct vuur – 10 minuten aan de ene kant en daarna nog eens 10 minuten aan de andere kant. Haal van de barbecue af en leg in de braadslee. Verlaag de temperatuur (van BBQ of oven) nu naar ongeveer 125C. 

Zorg dat je voldoende kokend water klaar hebt staan om zo meteen de braadslee mee te vullen. Leg rondom het lam de gesneden groente en giet er dan het water bij, tot het vlees bijna onder staat of tot aan de . Dek af met bakpapier en daarover heen nog een laag aluminiumfolie.

Kies je voor de ovenbereiding rooster de lamsschouder dan in de oven, 10 minuten aan weerszijden. Daarna in de braadslee en de groente en het vocht erbij)

Lamsschouder BBQ stap2.jpg

Pulled lamb van de BBQ

Nu smoor je het vlees net zo lang tot het letterlijk van het bot valt. Dit duurt ergens tussen de 3-6 uur, afhankelijk van je barbecue (of oven) en de dikte van je vlees. Het water blijft gedurende die tijd tegen de kook aan. Draai het vlees halverwege even om, zodat het super mals aan alle kanten wordt. Wij draaiden ‘m om (zie foto hieronder) bij 78C.

Lamsschouder BBQ stap3_78C.jpg

Is het vlees botermals en heeft het een kerntemperatuur van 93-95C haal dan de braadslee van het vuur (barbecue of oven mogen dan uit) en laat het een kwartier staan om te rusten. Daarna trek je het met twee vorken uit elkaar, je zult zien dat dat super makkelijk gaat omdat het vlees zo mals is.

Lamsschouder BBQ pulled lamb

Zelfgemaakte lamsbouillon

Het vocht waar je lam in heeft gelegen is nu werkelijk goddelijk en een waanzinnige bouillon geworden. Giet dit, via een vergiet/grote zeef waar alle groente in achter blijft, in een schone pan en breng dat aan de kook en kook minstens een kwartier in voor nog meer smaak. Deze bouillon kun je voor van alles en nog wat hierna gebruiken, dus vries in wat je zo meteen niet nodig hebt!

De lekkerste slow roast van de barbecue

Om je broodjes lamsvlees te serveren schep je wat van het afgekoelde vlees in een hete koekenpan. Doe daar een paar flinke scheppen bouillon bij en warm het vlees op redelijk hoog vuur hierin op. Het állerlekkerst is het om dit vlees te serveren op zelfgemaakte flatbread. Daar moet je trouwens, net als met dit recept, wel op tijd mee beginnen maar het is gegarandeerd de moeite waard. En ben je dan toch bezig, maak dan ook je eigen tzatziki voor op het lamsvlees. Smullen wordt het. Beloofd!

Restjes vlees

Je maakt een enorme hoeveelheid vlees in één keer. Super als je met een groot gezelschap bent of twee dagen eten in één keer wilt bereiden. Eventuele restjes vlees kun je prima invriezen, net als de bouillon. Gebruik het bijvoorbeeld voor in een pastasaus, in plaats van gehakt. Of als basis voor een echte sheperds pie. Keuze genoeg, maar het kán maar zo zijn dat het met gemak in één keer op gaat 😉

Lamsschouder flatbread.jpg
zo zag ‘ie eruit toen ik ‘m in 2017 voor het eerst maakte

Gepubliceerd op 25 april 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.