Ervaringen schouderoperatie
Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft.
Belangrijk daarbij is wel, dit zijn mijn persoonlijke ervaringen met een schouderoperatie. Die zijn voor iedereen anders, omdat er meerdere soorten schouderoperaties zijn. Bij twijfel dus áltijd overleggen met je arts. Dit artikel is op geen enkele manier een medisch advies. Onder aan dit artikel vind je een update uit september 2024, een kleine 4 weken na mijn tweede schouderoperatie. Maar ik neem jullie eerst mee naar 2023.
In november 2023 onderging ik – na bijna een jaar pijn – een schouderoperatie. In eerste instantie om mijn sleutelbeen iets in te korten, wegens slijtage. Het bleek echter nodig om ook de pees van mijn biceps door te halen , dit noemen ze ook wel een bicepstenotomie . Het was daarnaast helaas ook nog nodig om een cuff repair uit te voeren, iets dat we vooraf niet wisten. Kortom, een 3 voudige schouderoperatie.
Drie ingrepen in één operatie is geen kattenpis. De arts vertelde een paar weken later dat de enige schouderoperatie die nog zwaarder is, een operatie voor een schouderprothese is. Om je enigszins een beeld te geven van de heftigheid van deze schouderoperatie.
Enerzijds was het fijn dat ik geen idee had wat me te wachten stond. Anderzijds was het handig geweest om me te kunnen voorbereiden op het traject ná de schouderoperatie. Want die is mogelijk nog heftiger dan de ingreep zelf. Je gaat namelijk pijn krijgen. Heel.veel.pijn. En realiseer je bovendien dat je, als je net als ik rechts bent en aan je rechterschouder wordt geopereerd, je daarna wéken niks zelf kunt.
Pijnstilling
Je krijgt vanuit het ziekenhuis pijnstilling mee voor na je schouderoperatie. Ik vond het echt pure rommel en had enorm veel bijwerkingen er van. Bovendien kreeg ik, door het langdurig paracetamol en ibuprofen gebruik ook nog eens heftige migraines. In overleg met zowel de orthopeed als de neuroloog (bij wie ik voor migraine loop) ben ik overdag gestopt met alle pijnstillers en heb ik alleen voor de nacht pijnstilling gebruikt.
Wat ik wel zelf daar bij ben gaan gebruiken in de nacht, om nog enigszins te kunnen slapen, is cbd olie. Want na maanden niet kunnen slapen van de pijn was het einde op een gegeven moment wel een beetje bereikt van wat je kunt hebben aan slapeloze nachten.
Geen pijnstilling overdag betekent ook meteen dat je nog beperkter bent in wat je kunt doen, want iedere beweging doet pijn. Wat mij hielp was om een borstvoedingskussen te gebruiken als steun voor mijn arm, waardoor ik die met regelmaat ontspannen uit de sling kon laten rusten.
Slapen na schouderoperatie
Dat slapen is namelijk niet eenvoudig. Dat was het voor de operatie al niet, maar daarna helemaal. Je mag namelijk na je schouderoperatie alleen op je rug slapen en de eerste periode moet je ook ’s nachts je sling omhouden. Plat liggen is dan echt niet lekker. Omdat ons bed niet verstelbaar is heb ik via de Vegro een ziekenhuisbed laten bezorgen. Dat kan kosteloos na verwijzing van je orthopeed.
Dit bed kun je elektrisch verstellen, in zowel je rug als onder je benen. Bovendien zit er een papagaai bij, waardoor je makkelijker uit bed kunt komen. Je moet mentaal even een drempeltje over, maar regel zo’n bed. Het scheelt zo veel gedoe. Het enige dat na verloop van tijd niet meer lekker ligt is de plastic matras in het bed, dus kijk of je daar een andere oplossing voor kunt bedenken. En mocht je bed kraken, wat ‘ie bij mij deed en wat super irritant is, spuit de scharnieren dan even in met WD40, dat scheelt enorm!
Vangnet na schouderoperatie
Na je operatie ben je werkelijk in alles afhankelijk van anderen. De eerste zes weken zit je arm bovendien in een sling en mag je die ook echt niet gebruiken. Zorg dus, als je alleen woont, dat je een vangnet hebt voor die eerste zes weken na je schouderoperatie. Ik had gelukkig mijn gezin om me heen, want je hebt de hele dag iemand nodig die je kan helpen. Met douchen, aankleden, koken, het huishouden. Alles! En nee, je kunt niet een beetje zelf. Je kunt echt níks! De eerste dagen had ik zelfs hulp nodig met uít bed komen en naar de wc gaan …
Maar ook mentaal is het prettig een vangnet te hebben na je schouderoperatie. Ik heb nog nooit zó veel gehuild als in deze periode. Wat deze operatie en de periode daarna mentaal met je doet, daar kom ik nog op terug.
Eten in de vriezer
Wat ik gelukkig voor de operatie had gedaan was zorgen dat de vriezer vol lag met eten waar ik van hou. Dan hoef je nergens over na te denken, behalve je eten op tijd ontdooien en opwarmen. Ik had weinig trek de eerste dagen, maar soep is altijd een goed idee en voedzaam juist op de momenten dat je fysiek niet in orde bent of weinig trek hebt.
Ook verspakketten van de supermarkt zijn een uitkomst. Zo heb je altijd precies in huis wat je nodig hebt voor een maaltijd en kunnen anderen die heel eenvoudig maken. Want ook voor eten snijden geldt, de eerste 6-8 weken mag / kun je niks!
En bieden andere mensen aan voor je te koken? Accepteer dat. Ben niet eigenwijs. Niets is fijner dan een huisgemaakte maaltijd die iemand anders met liefde voor je heeft gemaakt. Thuisbezorgd inschakelen kan namelijk altijd nog…
Aan- en uitkleden na schouderoperatie
Aan- en uitkleden is een drama, zeker in de eerste weken na je schouderoperatie. Een BH dragen kun je dan wel vergeten. Ik kocht van Sloggie hemdjes met een bredere band over de schouder en iets een cup. Niet goedkoop, maar erg prettig om (in de winter) te dragen. Bij mijn tweede operatie ben ik overgestapt naar een BH met voorsluiting, speciaal voor na operaties (gekocht via Marks & Spencer), dat werkte ook super goed.
Als je op enig moment toch een BH wilt dragen kijk of je goede strapless bh’s hebt (liefst koop je die vóór je operatie) of doe een schoudervulling onder het bandje, voor de schouder waar je aan geopereerd bent. Dat is prettiger dan een strak bandje op een pijnlijke schouder.
Kies bovendien voor kleding met zo veel mogelijk stretch en een broek die je makkelijk met één hand omhoog krijgt. Een rits of knopen dichtdoen lukt de eerste weken simpelweg niet.
Fysio uit schoudernetwerk
Zodra je groen licht krijgt ga je aan de slag met een fysio. Zorg dat je er eentje inschakelt uit het Schoudernetwerk. Zodat je fysio ook echt weet wat hij / zij moet doen. Oefeningen na een schouderoperatie zijn namelijk echt belangrijk, maar je mag ook niet zo maar alles doen.
Bovendien ga je je fysio héél veel zien en dan is het wel prettig dat het een fijn persoon ook is. Hou er rekening mee dat de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening zijn, pas daarna gaat de vergoeding voor deze behandeling lopen. Zorg dus dat je iets van reserves hebt om die op te vangen.
Beweeg zo veel mogelijk
Als ik íets heb gemerkt is dat je je spiermassa echt verliest waar je bij staat. Ik kon door oa. langdurige migraine de eerste twee maanden na mijn schouderoperatie amper de deur uit, dat heb ik geweten. Weg conditie, weg spiermassa, weg goed humeur.
Iedere dag een klein stukje wandelen, al is het maar 5 minuten, helpt op zo veel manieren. Dus als het kan, beweeg! Ik ben het meerdere keren opnieuw moeten gaan opbouwen, maar de overwinning als je weer je oude energie niveau voelt terugkomen is echt heerlijk.
Mentale rust
Ik zei het al eerder, mentaal doet een schouderoperatie wat met je. Je bent voor alles van anderen afhankelijk, je kunt de eerste periode nergens zelfstandig heen (je mag namelijk niet fietsen / autorijden), je hebt ontzettend veel pijn, je mist wellicht je werk (oooh dat heb ik zo gemist!), het is echt zoeken naar een dagritme. En je kunt maar zoveel Netflix op een dag kijken zonder gek te worden.
Dan is er nog het schakelen van verwachting naar teleurstelling. Ik kreeg een complicatie na mijn eerste schouderoperatie, waardoor ik mijn arm veel langer niet mocht gebruiken dan verwacht en bovendien had ik veel langer pijn na de operatie dan vooraf bekend was.
Dat betekent ook dat mijn actieve herstel pas veel later ingezet kan worden. Dus waar ik dacht dat ik na 3 maanden wel weer wat aan het werk zou mogen en weer onafhankelijk zou zijn, was het écht schakelen dat dat veel langer zou gaan duren. Ik vond dat, naast die totale afhankelijkheid, echt heftig.
Meditatie
Wat mij op een gegeven moment geholpen heeft is twee keer per dag mediteren. Heel eenvoudig, via de app Calm. Voor het slapen een half uurtje. Bij het opstaan 10 minuten. Het helpt met je mindset aanpassen. En nee, het lost niet alles op, maar alle kleine beetjes helpen. Zeker als je, zoals ik, in de winter bent geopereerd en de dagen van nature al donker zijn.
Praat erover
Wat ook helpt is erover praten. Hoewel een schouderoperatie niks levensbedreigends is, is het wel een operatie die veel impact heeft. Langdurig pijn hebben doet iets met je. Afhankelijk zijn doet iets met je. Oh en niet slapen, laten we niet vergeten wat langdurig slaapgebrek met een mens doet. Praten helpt dan echt. Ik heb me in deze periode zo vaak zó alleen gevoeld, dat het echt fijn is als je dan even je ei kwijt kunt.
Wat overigens niet helpt is de hoeveelheid advies, meestal ongevraagd, die je omgeving denkt te moeten delen. Hoe goed bedoeld ook. Dat het uiteindelijk goed komt is de meest open deur denkbaar. Dat weet je zelf ook.
Soms is het enige dat nodig is even je gevoel ventileren, even stoom afblazen. Dat je daarna rationeel weer naar dingen kunt kijken komt daarna wel. Snapt jouw toehoorder dat niet, ben eerlijk en zeg gewoon “ik hoef geen advies, ik wil alleen even mijn ei kwijt”.
Accepteren en door
Accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn heeft mij gek genoeg ook enorm geholpen. De energie die je namelijk anders gebruikt om er tegen in te gaan heb je nodig om te herstellen. Het is zonde om die te verliezen aan een verloren strijd.
Wij hebben, zeker de eerste zes weken, alles zoveel mogelijk per dag aangekeken. Een keer in de week kijk je even terug en dan merk je toch dat er iets vooruitgang in zit, hoe weinig het ook lijkt.
Vier ieder moment van vooruitgang. Kijk iedere dag naar wat je wel hebt kunnen doen. Je kunt namelijk niets veranderen aan je fysieke gestel, maar je mindset daar heb je wel invloed op.
Lukt dat altijd? Absoluut niet. Huilen, stampvoeten, wanhoop, je gaat het (mogelijk) allemaal ervaren. Laat maar lekker gebeuren. Het lucht zó ontzettend op. Iedere ugly cry geeft lucht om daarna verder te kunnen.
Hou contact met je orthopeed
Misschien had dit wel het begin moeten zijn; vind een goede orthopeed. Je legt namelijk wel je lijf, letterlijk en figuurlijk, in diens handen. En omdat een schouderoperatie meer is dan alleen een fysieke ingreep is het zo belangrijk dat je een arts hebt die ook goed naar je luistert.
Er kunnen namelijk complicaties ontstaan, je kunt na afloop vragen hebben over het vervolg of je pijnstilling. Dan is het zó prettig als je weet dat er naar je geluisterd wordt. Ik werd in de Xpert Clinic in Utrecht geopereerd, door drs van der Meer en kan niet anders zeggen dan dat ik hartstikke tevreden ben, over zowel het ziekenhuis als de arts en zijn team. In het voortraject, tijdens de operatie, maar ook erna.
Ziek zijn en ondernemerschap
Tot slot. Als je, zoals ik, ondernemer bent dan heeft ziek zijn directe gevolgen. Ik ben gelukkig als járen lid van een Broodfonds, waardoor ik maandelijks een financiële tegemoetkoming ontvang. De hoogte daarvan is afhankelijk van je eigen inleg. Zorg dat je Broodfonds geïnformeerd blijft over je herstel. Zeker als dat, zoals bij mij bijvoorbeeld, langer duurt dan verwacht.
Doe dat ook met je opdrachtgevers. Als je eerlijk bent over hoe het gaat en wanneer je wellicht weer aan het werk kunt, zijn ze begripvoller dan je denkt. En ja, dat is eng maar doen alsof het geweldig met je gaat heeft echt geen zin. Jezelf forceren eerder weer te gaan werken dan je herstel gaat is echt het domste wat je kunt doen.
Ben je in loondienst, hou ook dan contact met je werkgever en informeer die over je herstel. Geef hen de kans om er voor je te zijn, maar ben ook naar hen eerlijk over wel / niet weer aan het werk kunnen gaan.
Moral support
En tot slot, (en nu echt) Wat voor mij echt álle verschil heeft gemaakt is de vele vormen van moral support die ik – met name in het begin – heb gehad. De vele kaartjes en lieve post hebben mij er op meerdere momenten door heen gesleept.
Lees jij dit en ben jij niet degene die de operatie ondergaat, onthoud dat alsjeblieft. Een kaartje of berichtje kan echt iemands dag maken. Dat geldt overigens voor meer situaties dan een schouderoperatie alleen. Je hoeft niets anders te doen dat iemand te laten weten dat je aan ze denkt. Advies, zeker ongevraagd, is niet nodig. Nee, echt niet. Gewoon luisteren en meevoelen. That’s all!
Ervaringen tweede schouderoperatie
Ik wist al vrij snel dat ook mijn linker schouder geopereerd zou moeten worden. Met alles van hierboven nog vers in mijn achterhoofd zette ik me dus behoorlijk schrap voor wat daarna zou volgen. Wát een verschil bleek daar in te zitten zeg, niet normaal. Dezelfde operatie, maar een totaal andere herstelervaring(ook al is het pas een paar weken geleden).
Waar volgens mij het grootste verschil in zat?
- ik ging relatief uitgerust de operatie in, in tegenstelling tot de eerste waarbij ik nog aan het werk was tot de avond voor de operatie
- ik heb om andere pijnmedicatie gevraagd. Ik werd zó niet lekker van de Oxycodon van de 1e operatie, dat ik dit keer Tramadol heb gekregen.
- doordat ik uitgeruster was en minder suf van de pijnmedicatie kon ik sneller uit bed en weer aan de wandel. Kleine stukjes, maar zo fijn
- ik kon dus ook sneller starten met fysiotherapie
- ik wist wat er ging komen, dus had de nodige voorbereiding getroffen
- ziekenhuisbed al voor de operatie in huis
- vriezer wederom helemaal gevuld
- kleding / bh die makkelijk aan en uit kan
- mijn haar laten wassen & föhnen door de kapper, dus daar had ik zeker 10 dagen geen omkijken naar
Ik wil je hiermee vooral laten zien dat een schouderoperatie per persoon én per situatie kan verschillen. Zelfs als je twee operatie vrij kort achter elkaar krijgt. Maar ik kan je ook vertellen dat ik blij ben dat ik maar 2 schouders heb, want het is hoe dan ook geen pretje én je bent er behoorlijk lang zoet mee. Heb ik tot slot nog 10 tips voor je, voor als ook jij een schouderoperatie moet ondergaan. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
10 tips voor na je schouderoperatie
Hoe persoonlijk ervaringen met een schouderoperatie ook zijn, ik denk dat als je het samenvat ik je 10 praktische tips kan geven die voor iedereen gelden en die van pas komen voor iedereen die een schouderoperatie moet ondergaan of (net) heeft gehad:
- Zorg voor een vangnet
- Zorg voor een gevulde vriezer
- Zorg voor een comfortabel bed
- Zorg voor ruime en elastische kleding
- Zorg dat je fysio uit het Schoudernetwerk komt
- Beweeg iedere dag, al is het maar een beetje
- Let ook op je mentale welzijn
- Mediteer of vind een andere manier voor een stabiele mindset
- Schrijf iedere dag op waar je wel blij van werd
- Bij twijfel, bel je orthopeed!
Onderga jij binnenkort een schouderoperatie, of heb je die net gehad dan wens ik je alle sterkte. Heb je zelf ervaringen die niet in dit artikel staan, laat jouw tips / ervaringen dan vooral achter in de comments.
Gepubliceerd op 25 augustus 2024
7 reacties
Heee, lotgenoot, las je reactie in mijn zoektocht naar ervaringen bij deze ingreep en vind het verschrikkelijk moeilijk. Ik sta gepland voor 16 augustus. Maar elke dag denk ik, zal ik het maar afzeggen. Hoe is het nu met jou?
vraag je vooral af, voordat je cancelt, wat het alternatief is. Artrose geneest niet en ja, het herstel is lang maar uiteindelijk hou je minder pijn over. En geloof me, dat wil je.
Zo fijn om te lezen. Ik krijg binnenkort de operatie. (Bicepstenotomie) zie er verschrikkelijk tegenop. Heb namelijk al een arm die maar voor 30% werkt. (Ervan parese bij geboorte)
Goede tips! En inderdaad dat mentale gedeelte. Zal je verhaal nog wel een paar keer lezen. Echt een hou- vast.
Groetjes, Carola
Een omgekeerde schouderprotese aan de rechterarm staar mij te wachten. Ontzettend bang. Weet niet het verloop, maar hoe hé nu is , is het ook niet leefbaar
heel veel sterkte!
Herkenbaar! En dan niet 1 maar 2 schouderoperaties binnen 1 jaar. 8 mei 2023 labrumrepair gehad, met extra toevoegingen, 6 februari opnieuw, met bicepstenodese en netoyage van de schouder. Pijn begint nu beter te gaan. Vandaag voorzet eerst met de fysio in de oefenbal geweest. Op zoek naar mijn conditie en spierkracht…
yep, dat staat mij helaas ook te wachten (een 2e operatie)