Confettiregen van Splinter Chabot – reviewConfettiregen van Splinter Chabot – review

Een openhartig, ontwapenend en kwetsbaar boek van Splinter Chabot. De ontdekkingstocht naar zijn ware ik kent vele ontroerende momenten. Ik luisterde naar het boek via Storytel, waar het wordt voorgelezen door Rik van der Westerlaken. Een ongelofelijk fijne stem om naar te luisteren. Altijd al, maar zeker in dit hele persoonlijke verhaal.

Splinter Chabot

Een kleine persoonlijke anekdote vooraf. Tijdens 5 Uur Live vorig jaar kookte ik samen met Hugo Kennis en ook Splinter Chabot was aanwezig. Ik had heel eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar zijn constante glimlach, open gezicht maar ook zijn waanzinnige kledingsmaak vielen op. Later begreep ik dat hij best geklede man van het jaar was, zoon van maar dus ook schrijver van het boek Confettiregen. Terug naar dat boek nu.

Confettiregen

Wat me het meest verbaasde was dat als je als kind opgroeit in het gezin Chabot, dat ik me voorstel als vrijdenkend, open en liberaal, je zo kunt worstelen met je eigen identiteit. Want dat Wobie (de hoofdpersoon in deze autobiografie) voelt dat hij anders is dan anderen blijkt al jong. Het levert een jarenlange worsteling op in zijn hoofd die zich onder ander uit in angsten. Angst om alleen te fietsen, om te gymmen.

Ontwapenend eerlijk

Chabot vertelt op een prachtige manier over die worsteling. En prachtig klinkt gek over iets dat zo pijnlijk is geweest, maar de woordkeuze van Chabot, zijn beschrijvende manier zijn zo indringend, zo mooi gekozen, zo treffend. Je voelt zijn pijn. In een aantal sleutelontmoetingen komt zijn ontwikkeling op papier tot leven. Als hij de eerste keer echt zoent met een van die belangrijke personen in zijn leven wil je bijna mee roepen; zoen dan! zoén dan! Jaaaaaaa! hé, hé, eindelijk 😉

Ontluisterend mooi

Tegelijkertijd is het ontluisterend dat nog steeds zoveel jonge mensen deze worsteling door moeten maken. In de bloody 21e eeuw. Ik kan me zo voorstellen dat voor hen, die er midden in zitten, dit boek als een goede vriend kan zijn. Die je vertelt dat je niet alleen bent, dat er iemand is die weet wat je door maakt. Wat moet dat fijn zijn. Maar wat is het bizar dat er nog steeds mensen zijn die daar moeite mee hebben. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij.

Dus ja, Confettiregen is een aanrader. Zeker ook als luisterboek. Een universeel thema maar op een hele persoonlijke, intieme manier verteld. Het boek is op papier natuurlijk ook te koop, in de boekhandel en ook online

 

Gepubliceerd op 8 juni 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.