Confettiregen van Splinter Chabot – review



Confettiregen van Splinter Chabot – review

Een openhartig, ontwapenend en kwetsbaar boek van Splinter Chabot. De ontdekkingstocht naar zijn ware ik kent vele ontroerende momenten. Ik luisterde naar het boek via Storytel, waar het wordt voorgelezen door Rik van der Westerlaken. Een ongelofelijk fijne stem om naar te luisteren. Altijd al, maar zeker in dit hele persoonlijke verhaal.

Splinter Chabot

Een kleine persoonlijke anekdote vooraf. Tijdens 5 Uur Live vorig jaar kookte ik samen met Hugo Kennis en ook Splinter Chabot was aanwezig. Ik had heel eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar zijn constante glimlach, open gezicht maar ook zijn waanzinnige kledingsmaak vielen op. Later begreep ik dat hij best geklede man van het jaar was, zoon van maar dus ook schrijver van het boek Confettiregen. Terug naar dat boek nu.

Confettiregen

Wat me het meest verbaasde was dat als je als kind opgroeit in het gezin Chabot, dat ik me voorstel als vrijdenkend, open en liberaal, je zo kunt worstelen met je eigen identiteit. Want dat Wobie (de hoofdpersoon in deze autobiografie) voelt dat hij anders is dan anderen blijkt al jong. Het levert een jarenlange worsteling op in zijn hoofd die zich onder ander uit in angsten. Angst om alleen te fietsen, om te gymmen.

Ontwapenend eerlijk

Chabot vertelt op een prachtige manier over die worsteling. En prachtig klinkt gek over iets dat zo pijnlijk is geweest, maar de woordkeuze van Chabot, zijn beschrijvende manier zijn zo indringend, zo mooi gekozen, zo treffend. Je voelt zijn pijn. In een aantal sleutelontmoetingen komt zijn ontwikkeling op papier tot leven. Als hij de eerste keer echt zoent met een van die belangrijke personen in zijn leven wil je bijna mee roepen; zoen dan! zoén dan! Jaaaaaaa! hé, hé, eindelijk ?

Ontluisterend mooi

Tegelijkertijd is het ontluisterend dat nog steeds zoveel jonge mensen deze worsteling door moeten maken. In de bloody 21e eeuw. Ik kan me zo voorstellen dat voor hen, die er midden in zitten, dit boek als een goede vriend kan zijn. Die je vertelt dat je niet alleen bent, dat er iemand is die weet wat je door maakt. Wat moet dat fijn zijn. Maar wat is het bizar dat er nog steeds mensen zijn die daar moeite mee hebben. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij.

Dus ja, Confettiregen is een aanrader. Zeker ook als luisterboek. Een universeel thema maar op een hele persoonlijke, intieme manier verteld. Het boek is op papier natuurlijk ook te koop, in de boekhandel en ook online

 

Gepubliceerd op 8 juni 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.