Confettiregen van Splinter Chabot – reviewConfettiregen van Splinter Chabot – review

Een openhartig, ontwapenend en kwetsbaar boek van Splinter Chabot. De ontdekkingstocht naar zijn ware ik kent vele ontroerende momenten. Ik luisterde naar het boek via Storytel, waar het wordt voorgelezen door Rik van der Westerlaken. Een ongelofelijk fijne stem om naar te luisteren. Altijd al, maar zeker in dit hele persoonlijke verhaal.

Splinter Chabot

Een kleine persoonlijke anekdote vooraf. Tijdens 5 Uur Live vorig jaar kookte ik samen met Hugo Kennis en ook Splinter Chabot was aanwezig. Ik had heel eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar zijn constante glimlach, open gezicht maar ook zijn waanzinnige kledingsmaak vielen op. Later begreep ik dat hij best geklede man van het jaar was, zoon van maar dus ook schrijver van het boek Confettiregen. Terug naar dat boek nu.

Confettiregen

Wat me het meest verbaasde was dat als je als kind opgroeit in het gezin Chabot, dat ik me voorstel als vrijdenkend, open en liberaal, je zo kunt worstelen met je eigen identiteit. Want dat Wobie (de hoofdpersoon in deze autobiografie) voelt dat hij anders is dan anderen blijkt al jong. Het levert een jarenlange worsteling op in zijn hoofd die zich onder ander uit in angsten. Angst om alleen te fietsen, om te gymmen.

Ontwapenend eerlijk

Chabot vertelt op een prachtige manier over die worsteling. En prachtig klinkt gek over iets dat zo pijnlijk is geweest, maar de woordkeuze van Chabot, zijn beschrijvende manier zijn zo indringend, zo mooi gekozen, zo treffend. Je voelt zijn pijn. In een aantal sleutelontmoetingen komt zijn ontwikkeling op papier tot leven. Als hij de eerste keer echt zoent met een van die belangrijke personen in zijn leven wil je bijna mee roepen; zoen dan! zoén dan! Jaaaaaaa! hé, hé, eindelijk 😉

Ontluisterend mooi

Tegelijkertijd is het ontluisterend dat nog steeds zoveel jonge mensen deze worsteling door moeten maken. In de bloody 21e eeuw. Ik kan me zo voorstellen dat voor hen, die er midden in zitten, dit boek als een goede vriend kan zijn. Die je vertelt dat je niet alleen bent, dat er iemand is die weet wat je door maakt. Wat moet dat fijn zijn. Maar wat is het bizar dat er nog steeds mensen zijn die daar moeite mee hebben. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij.

Dus ja, Confettiregen is een aanrader. Zeker ook als luisterboek. Een universeel thema maar op een hele persoonlijke, intieme manier verteld. Het boek is op papier natuurlijk ook te koop, in de boekhandel en ook online

 

Gepubliceerd op 8 juni 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!