Borstonderzoek – doe het gewoon!



Jaren geleden al schreef ik voor een andere site een blog over het belang van zelf je borsten onderzoeken. En sinds die tijd heb ik (helaas) menig tripje mogen maken naar het ziekenhuis. Naar de mammapoli. Mamma, een ander woord voor borst. Niks moederlijks aan trouwens zo’n borstonderzoek. Hoewel het personeel het meest empathische personeel in een ziekenhuis denkbaar is.
En toch. In al die jaren kruipt het ongemakkelijke gevoel gedurende die korte periode van onzekerheid enorm onder je huid. Want hoewel je weet dat de kans minimaal is dat de uitslag slecht is, vraag je je toch steeds weer af of je ook dit keer door het oog van de naald kruipt. Want zo voelt het toch wel iedere keer weer. Gelukkig is de uitslag er altijd snel en wordt de tijd van wachten zo kort mogelijk gehouden. Maar uren lijken in zo’n tijd wel jaren te duren.

Borstonderzoek – doe het gewoon!

Ik heb last van mastopathie, oftewel onrustig borstweefsel. Dat maakt dat het extra belangrijk is om je borsten regelmatig te checken, zodat je voelt wat gewoon en ongewoon aanvoelt. Maar ook hierbij geldt dat bij iedere vorm van twijfel je tóch naar de huisarts moet gaan. Want ík kan wel denken dat het puur onrustig weefsel is, je weet het nooit helemaal zeker. En hoe graag ik mijn kop ook in het zand steek, je speelt uiteindelijk toch met je gezondheid en in het ergste geval met je leven als je het niet laat uitzoeken.

En dus ging ik ook vandaag (dit artikel is uit 2018, maar nog altijd actueel) weer naar de huisarts. Toch ook weer met lood in mijn schoenen om het (mogelijke) knobbeltje dat ik dit weekend voelde te laten checken. En hoop ik ook nu dat het weer meevalt. Want hoewel ik graag leef alsof het mijn laatste dag is, ik doe dat liefst nog héél lang!

Het onderzoek bij de huisarts was wel weer aanleiding voor een mammografie helaas. Die volgt later deze week. Fingers crossed maar weer… En in de tussentijd weer proosten op alles wat er te vieren valt…. Carpe that fckn Diem!

UPDATE : Alles is goed. Heb er, van de zenuwen, wel minstens 1000 grijze haren bij. Maar ALLES IS GOED! (de boodschap blijft trouwens onverminderd van klacht. Check yourself. Ok?!)

Hoe doe je zelf borstonderzoek?

Weten hoe je je borsten goed onderzoekt? Dit plaatje van Pink Ribbon laat het je heel duidelijk zien. Beloof me dat je, de eerst volgende keer dat je onder de douche staat, je het ook controleert?

Gepubliceerd op 1 oktober 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.