Boodschappen doen op Curaçao
Ga je mee boodschappen doen op Curaçao?
Boodschappen doen op Curaçao; ik trek er meestal wel eventjes wat tijd voor uit. Sowieso omdat ik van supermarkten houd. In een winkelstraat shoppen en snuffelen vind ik echt vreselijk. Je zal mij nooit horen zeggen: zullen we gezellig gaan shoppen? Ik val onder het type: ik heb iets nodig. Dat ga ik kopen en ik ga weer naar huis. Maar de supermarkt… Dat is een heel ander verhaal.
Ik kan in een XL supermarkt in Nederland of een hypermarché in het buitenland heerlijk struinen. Hoe groter hoe beter. Wat een keuze! Ook op het eiland neem ik graag de tijd om te kijken welke producten te koop zijn. Dit betekent dus ook dat mijn man en ik dus echt geen boodschappen meer samen doen. Hij houdt net als ik niet van funshoppen en hij trekt een hele harde lijn: ook supermarkten zijn onderdeel van dit -koop alleen en zo snel mogelijk wat je nodig hebt- beleid. Snik.
Nieuwe ingrediënten, nieuwe keukens
Voor mij betekent boodschappen doen ook het opdoen van creatieve ideeën. Zo koop ik vaak onbekende groentes of fruit om nieuwe smaken te leren kennen, maar ook om nieuwe keukens uit te proberen. Wie van jullie kent bijvoorbeeld de kòmkòmber chikí? Oftewel kleine komkommer? Deze stekelige beauty’s met een staartje zijn heerlijk in een stoba (stoofpot), een tzatziki met Caribisch tintje of ingelegd in het zuur. Mocht je een bezoek brengen aan Curaçao in de toekomst, vergeet deze dan niet in je winkelmandje te leggen.
Waarom een weekmenu op Curaçao niet werkt
Een andere reden waarom het boodschappen doen meer tijd in beslag neemt: je kunt niet alles kopen wanneer je het wilt. Omdat we op een eiland wonen, zijn we veelal afhankelijk van import. Dit betekent dat niet altijd (lees: eigenlijk best vaak niet) alles voor handen is wat je zou willen kopen. Ben je dus een strakke planner en werk je met afgepast inkopen doen voor bijvoorbeeld een weekmenu? Dan sta je hier wel voor een grote uitdaging. Ik heb heel vaak dat ik met een gerecht in gedachten boodschappen ga doen en dat één of meerdere cruciale ingrediënten niet aanwezig zijn. Het kan zelfs weken tot maanden duren tot iets wel weer in het schap ligt. Meestal ga ik naar twee supermarkten om toch zoveel mogelijk van het boodschappenlijstje te kunnen afstrepen, maar dat is voor mij wel echt de max.
Import rabarber
Ook moet je de groentes en fruit heel goed bekijken of er geen schimmel op zit, want door de vaak lange reis kan dit ontstaan. Daarnaast is boodschappen doen hier ook echt heel duur. Voor de gewone boodschappen betaal je echt een stuk meer dan in Nederland. En ik laat die geïmporteerde rabarber helaas liggen aangezien ik omgerekend geen 2 euro per stengel (!) wil betalen. Helaas deze keer dus geen heerlijke rabarber tiramisu à la Susan.
Gelukkig is mijn hobby creatief koken met wat er wél voor handen is, dus regelmatig staat er een geïmproviseerd of totaal nieuw gerecht op tafel. Voor ons thuis dus geen weekmenu’s, maar zolang de mannen niet mee hoeven naar de supermarkt hoor ik alleen maar tevreden geluiden als er weer een verrassende maaltijd voor hun neus staat.
Gepubliceerd op 4 juni 2020