Smulpaapje kookt! – Auberginedip
Nadat we met de kerst in Egypte waren en er de heerlijkste verse humus en Baba Ganush aten nam ik me voor om met beiden ook thuis aan de slag te gaan. Het is zo makkelijk ze kant en klaar te halen, terwijl met een klein beetje moeite je ze zo lekker zelf maakt. Dit keer mijn interpretatie op Baba Ganush.
Baba Ganush
Deze Baba Ganush is wat rijker qua ingrediënten dan de klassieke versie. Je kunt hem als dip serveren bij wat vers Turks brood of vul er een geroosterde pitta mee. Maar waarom niet eens een dikke zuurdesemboterham, geroosterd en goed wat van deze salade erop als lunch?
Wat heb je nodig?
1 grote aubergine, ingeprikt
2tl Tahin (sesampasta)
1 el Granaatmolasse (bij de Turkse/Marokkaanse winkel)
½ el citroensap
1 klein teentje knoflook, geperst
1 el munt, fijngehakt
kwart komkommer, in kleine blokjes
zout en peper
2 el granaatappelpitjes
Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 ruim belegde boterhammen. Verdubbel de hoeveelheid als je meer wilt
Hoe maak je de Baba Ganush?
Verwarm de oven voor op 200C en leg de ingeprikte aubergine in een ovenschaal. Gedurende een uur laat je deze in de oven roosteren. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen. Het vlees van de aubergine is nu heerlijk zacht en rokerig van smaak. Lepel de afgekoelde aubergine uit en doe het vruchtvlees in een kommetje. Snijd het vlees iets kleiner, maar niet te fijn.
Op smaak maken
Doe de tahin, molasse, citroensap, knoflook, munt en komkommer erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste een eetlepel granaatappelpitjes erdoor en met de rest garneer je de dip. Je kunt de dip prima van te voren klaar maken, de smaken trekken dan nog lekkerder in de aubergine. Dek het dan wel goed af, zodat de aubergine niet verkleurt.
Kidsproof
Rauwe knoflook heeft een scherpere smaak dan knoflook die verwarmd is. Niet alle kinderen houden daarvan. Je kunt ervoor kiezen de knoflook in dit gerecht weg te laten, je krijgt dan een mildere variant.
Gepubliceerd op 5 februari 2014