Smulpaapje kookt! – Auberginedip



Nadat we met de kerst in Egypte waren en er de heerlijkste verse humus en Baba Ganush aten nam ik me voor om met beiden ook thuis aan de slag te gaan. Het is zo makkelijk ze kant en klaar te halen, terwijl met een klein beetje moeite je ze zo lekker zelf maakt. Dit keer mijn interpretatie op Baba Ganush.

Baba Ganush

Deze Baba Ganush is wat rijker qua ingrediënten dan de klassieke versie. Je kunt hem als dip serveren bij wat vers Turks brood of vul er een geroosterde pitta mee. Maar waarom niet eens een dikke zuurdesemboterham, geroosterd en goed wat van deze salade erop als lunch?

Wat heb je nodig?

1 grote aubergine, ingeprikt
2tl Tahin (sesampasta)
1 el Granaatmolasse (bij de Turkse/Marokkaanse winkel)
½ el citroensap
1 klein teentje knoflook, geperst
1 el munt, fijngehakt
kwart komkommer, in kleine blokjes
zout en peper
2 el granaatappelpitjes

Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 ruim belegde boterhammen. Verdubbel de hoeveelheid als je meer wilt

Hoe maak je de Baba Ganush?

Verwarm de oven voor op 200C en leg de ingeprikte aubergine in een ovenschaal. Gedurende een uur laat je deze in de oven roosteren. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen. Het vlees van de aubergine is nu heerlijk zacht en rokerig van smaak. Lepel de afgekoelde aubergine uit en doe het vruchtvlees in een kommetje. Snijd het vlees iets kleiner, maar niet te fijn.

Op smaak maken

Doe de tahin, molasse, citroensap, knoflook, munt en komkommer erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste een eetlepel granaatappelpitjes erdoor en met de rest garneer je de dip. Je kunt de dip prima van te voren klaar maken, de smaken trekken dan nog lekkerder in de aubergine. Dek het dan wel goed af, zodat de aubergine niet verkleurt.

Kidsproof

Rauwe knoflook heeft een scherpere smaak dan knoflook die verwarmd is. Niet alle kinderen houden daarvan. Je kunt ervoor kiezen de knoflook in dit gerecht weg te laten, je krijgt dan een mildere variant.

Gepubliceerd op 5 februari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.