Smulpaapje kookt! – Auberginedip



Nadat we met de kerst in Egypte waren en er de heerlijkste verse humus en Baba Ganush aten nam ik me voor om met beiden ook thuis aan de slag te gaan. Het is zo makkelijk ze kant en klaar te halen, terwijl met een klein beetje moeite je ze zo lekker zelf maakt. Dit keer mijn interpretatie op Baba Ganush.

Baba Ganush

Deze Baba Ganush is wat rijker qua ingrediënten dan de klassieke versie. Je kunt hem als dip serveren bij wat vers Turks brood of vul er een geroosterde pitta mee. Maar waarom niet eens een dikke zuurdesemboterham, geroosterd en goed wat van deze salade erop als lunch?

Wat heb je nodig?

1 grote aubergine, ingeprikt
2tl Tahin (sesampasta)
1 el Granaatmolasse (bij de Turkse/Marokkaanse winkel)
½ el citroensap
1 klein teentje knoflook, geperst
1 el munt, fijngehakt
kwart komkommer, in kleine blokjes
zout en peper
2 el granaatappelpitjes

Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 ruim belegde boterhammen. Verdubbel de hoeveelheid als je meer wilt

Hoe maak je de Baba Ganush?

Verwarm de oven voor op 200C en leg de ingeprikte aubergine in een ovenschaal. Gedurende een uur laat je deze in de oven roosteren. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen. Het vlees van de aubergine is nu heerlijk zacht en rokerig van smaak. Lepel de afgekoelde aubergine uit en doe het vruchtvlees in een kommetje. Snijd het vlees iets kleiner, maar niet te fijn.

Op smaak maken

Doe de tahin, molasse, citroensap, knoflook, munt en komkommer erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste een eetlepel granaatappelpitjes erdoor en met de rest garneer je de dip. Je kunt de dip prima van te voren klaar maken, de smaken trekken dan nog lekkerder in de aubergine. Dek het dan wel goed af, zodat de aubergine niet verkleurt.

Kidsproof

Rauwe knoflook heeft een scherpere smaak dan knoflook die verwarmd is. Niet alle kinderen houden daarvan. Je kunt ervoor kiezen de knoflook in dit gerecht weg te laten, je krijgt dan een mildere variant.

Gepubliceerd op 5 februari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.