Smulpaapje kookt! – Auberginedip



Nadat we met de kerst in Egypte waren en er de heerlijkste verse humus en Baba Ganush aten nam ik me voor om met beiden ook thuis aan de slag te gaan. Het is zo makkelijk ze kant en klaar te halen, terwijl met een klein beetje moeite je ze zo lekker zelf maakt. Dit keer mijn interpretatie op Baba Ganush.

Baba Ganush

Deze Baba Ganush is wat rijker qua ingrediënten dan de klassieke versie. Je kunt hem als dip serveren bij wat vers Turks brood of vul er een geroosterde pitta mee. Maar waarom niet eens een dikke zuurdesemboterham, geroosterd en goed wat van deze salade erop als lunch?

Wat heb je nodig?

1 grote aubergine, ingeprikt
2tl Tahin (sesampasta)
1 el Granaatmolasse (bij de Turkse/Marokkaanse winkel)
½ el citroensap
1 klein teentje knoflook, geperst
1 el munt, fijngehakt
kwart komkommer, in kleine blokjes
zout en peper
2 el granaatappelpitjes

Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 ruim belegde boterhammen. Verdubbel de hoeveelheid als je meer wilt

Hoe maak je de Baba Ganush?

Verwarm de oven voor op 200C en leg de ingeprikte aubergine in een ovenschaal. Gedurende een uur laat je deze in de oven roosteren. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen. Het vlees van de aubergine is nu heerlijk zacht en rokerig van smaak. Lepel de afgekoelde aubergine uit en doe het vruchtvlees in een kommetje. Snijd het vlees iets kleiner, maar niet te fijn.

Op smaak maken

Doe de tahin, molasse, citroensap, knoflook, munt en komkommer erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste een eetlepel granaatappelpitjes erdoor en met de rest garneer je de dip. Je kunt de dip prima van te voren klaar maken, de smaken trekken dan nog lekkerder in de aubergine. Dek het dan wel goed af, zodat de aubergine niet verkleurt.

Kidsproof

Rauwe knoflook heeft een scherpere smaak dan knoflook die verwarmd is. Niet alle kinderen houden daarvan. Je kunt ervoor kiezen de knoflook in dit gerecht weg te laten, je krijgt dan een mildere variant.

Gepubliceerd op 5 februari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.