Smulpaapje kookt! – Auberginedip



Nadat we met de kerst in Egypte waren en er de heerlijkste verse humus en Baba Ganush aten nam ik me voor om met beiden ook thuis aan de slag te gaan. Het is zo makkelijk ze kant en klaar te halen, terwijl met een klein beetje moeite je ze zo lekker zelf maakt. Dit keer mijn interpretatie op Baba Ganush.

Baba Ganush

Deze Baba Ganush is wat rijker qua ingrediënten dan de klassieke versie. Je kunt hem als dip serveren bij wat vers Turks brood of vul er een geroosterde pitta mee. Maar waarom niet eens een dikke zuurdesemboterham, geroosterd en goed wat van deze salade erop als lunch?

Wat heb je nodig?

1 grote aubergine, ingeprikt
2tl Tahin (sesampasta)
1 el Granaatmolasse (bij de Turkse/Marokkaanse winkel)
½ el citroensap
1 klein teentje knoflook, geperst
1 el munt, fijngehakt
kwart komkommer, in kleine blokjes
zout en peper
2 el granaatappelpitjes

Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 ruim belegde boterhammen. Verdubbel de hoeveelheid als je meer wilt

Hoe maak je de Baba Ganush?

Verwarm de oven voor op 200C en leg de ingeprikte aubergine in een ovenschaal. Gedurende een uur laat je deze in de oven roosteren. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen. Het vlees van de aubergine is nu heerlijk zacht en rokerig van smaak. Lepel de afgekoelde aubergine uit en doe het vruchtvlees in een kommetje. Snijd het vlees iets kleiner, maar niet te fijn.

Op smaak maken

Doe de tahin, molasse, citroensap, knoflook, munt en komkommer erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste een eetlepel granaatappelpitjes erdoor en met de rest garneer je de dip. Je kunt de dip prima van te voren klaar maken, de smaken trekken dan nog lekkerder in de aubergine. Dek het dan wel goed af, zodat de aubergine niet verkleurt.

Kidsproof

Rauwe knoflook heeft een scherpere smaak dan knoflook die verwarmd is. Niet alle kinderen houden daarvan. Je kunt ervoor kiezen de knoflook in dit gerecht weg te laten, je krijgt dan een mildere variant.

Gepubliceerd op 5 februari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!