Zwolsche stoofvlees met spruiten
Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
Net als ieder stoofrecept is ook dit stoofvlees een samenspel tussen vlees, kruiden en vocht. In de stoofkruiden van Euroma zit al een lekkere combi aan kruiden, dus daar hoef je al niet meer over na te denken. Zorg dat je riblappen koopt met wat vet erin, zodat je stoofvlees niet te droog wordt na het stoven. Kies bovendien een wijn uit die je er ook bij wilt drinken, want vieze wijn zorgt voor vies stoofvlees en dat willen we niet!
Daarna is het een kwestie van geduld. Laat het echt 3 uur pruttelen, op een niet te hoog vuur. Maak het desnoods in het weekend alvast klaar, stoofvlees wordt alleen maar lekkerder van een dagje wachten tot het gegeten kan worden.
Het recept van Euroma paste ik een kleín beetje aan, door iets meer wijn toe te voegen en op het laatst nog beetgare spruiten aan het stoofvlees toe te voegen. Maar verder heeft dit stoofvleesrecept niks meer nodig dan tijd en liefde. Kom, we gaan de keuken in!
Zwolsche stoofvlees voor 4-6 personen
800 gram riblappen
2 el bloem
2 el Euroma Zwolsche stoof
2 el olijfolie
2 wortels
2 stengels selderij
2 el tomatenpuree
250 – 500 ml rode wijn
250 ml water
1 rol bladerdeeg
1 ei, losgeklopt
optioneel: 500 gram spruiten, schoongemaakt
Zwolsche stoofvlees met spruiten
Snijd het vlees in stukken. In een grote kom gaat de bloem en de Euroma Zwolsche Stoof. Hussel daar je vlees in, zodat het lekker bedekt is met bloem en kruiden. Verhit de olie in een stoofpan en braad het vlees aan beide kanten aan tot het goudbruin is. Doe dit in delen, zodat de pan niet te vol ligt. Haal het aangebakken vlees eruit.
Stoofvlees met rode wijn
Snijd intussen de wortels in plakjes en de selderij in halve maantjes. Doe dit in de pan en bak 3 tot 4 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ook 3 tot 4 minuten mee. Dan mag het vlees terug in de pan. Giet de rode wijn en het water erbij, breng op smaak met zout en laat het vlees, met de deksel op de pan, op laag vuur 3 uur zacht stoven tot het gaar is. Ik heb wat meer wijn toegevoegd, zodat mijn vlees ook echt lekker onder staat als je het gaat stoven. Kijk hoeveel je in jouw pan nodig hebt. Erbij kan altijd nog, eraf niet meer…
Bladerdeeg bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd met behulp van een glas rondjes uit het bladerdeeg. In het recept van Euroma gaat het bladerdeeg nu rechtstreeks op het vlees. Ik leg de rondjes bladerdeeg op een bakplaat. Bestrijk met ei en daarna strooi ik er nog wat sesam over. Bak het bladerdeeg 10-12 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Leg je het bladerdeeg op het vlees, dan moet je wel zorgen dat je pan ook de oven in kan. Verder bak je het ook dan 10-12 minuten.
Zwolsche stoofvlees
In de tussentijd kook je in 5 minuten je spruiten beetgaar. Voeg die toe aan je stoofvlees. Kies je voor de versie met bladerdeeg op je vlees, dan moet je dit uiteraard doen voordat je het bladerdeeg op het stoofvlees legt. Kies je voor mijn versie dan kun je tot hier alles perfect voorbereiden. Je stoofvlees wordt er alleen maar lekkerder van. Na het weer warm maken van het stoofvlees serveer je het Zwolsche stoofvlees met je bladerdeeg er boven op, voor een lekker contrast tussen zacht en knapperig. Wij aten het stoofvlees met frietjes, maar met puree zou ook super lekker zijn. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 7 februari 2024