Zuurkoolkroketjes uit Zuur



Alleen al vanwege de zuurkoolkroketjes is Zuur van Bas Robben een absolute aanrader! Want er is niks lekkerder dan zelf kroketten maken.

Nadat ik had gehoord dat deze zuurkoolkroketjes in het boek Zuur van Bas Robben stonden én ze proefde tijdens zijn boekpresentatie was er maar één actie mogelijk. Ik moést ze zelf maken.

Zodra we terug waren van herfstvakantie, en het weer lekker koud werd dook ik de keuken in. Ik had niet verwacht dat ook kleine Smulpaapjes dol op zuur kunnen zijn, want mijn dochter en haar vriendinnetje graaiden er gretig een aantal van de net gebakken stapel af. Gelukkig maak je er met dit recept méér dan genoeg!

Voor 20 stuks zuurkoolkroketten

500g licht kruimige aardappels, geschild en in blokjes
zout
125g boter
500g gekruide zuurkool (ik gebruikte de kruidige zuurkool van AH)
8 eieren
100g bloem
500g Panko
zwarte peper

Om te frituren: 2 liter arachideolie, keukenpapier, schuimspaan
Voor erbij: mosterdmayonaise (2el mayo gemengd met 1tl mosterd)

kroket met zuurkool

Zuurkoolkroketjes

Begin voor de zuurkoolkroketjes met de basis. Kook de aardappels in 12 minuten gaar, giet af en laat uitstomen. 100g boter erbij en fijnstampen, tot puree. In de tijd dat de aardappels koken stoof je op zacht vuur de zuurkool 5 minuutjes. Ik heb de zuurkool niet laten uitlekken, maar in het vocht gaar gestoofd (in plaats van in de resterende boter)

Meng de zuurkool door de aardappelpuree en meng er nog 2 eieren goed doorheen. Breng op smaak met zwarte peper. Volgens mij is het ook super lekker om op dit moment nog wat uitgebakken spekjes toe te voegen. Dat doe ik een volgende keer! Doe alles nu in een ovenschaal, strijk glad en dek af met folie. Zet in de koelkast en laat door en door koud worden.

Kroketjes of bitterballen

Verhit in een wijde pan de olie, tot 180C (of gebruik een frituurpan) Zet 3 schaaltjes klaar, 1 met bloem, 1 met 6 losgeklopte eieren en een laatste met de panko. Afhankelijk van of je kroketjes of bitterballen maak schep je een hoeveelheid uit de kom. Rol met natte handen in de gewenste vorm. Haal dan eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de Panko. Daarna nóg een keer door het ei en de Panko. Door dubbel te paneren worden ze extra knapperig!

Bak ze, niet met teveel tegelijk, in 5 minuten in de hete olie goudbruin. Laat daarna uitlekken op keukenpapier. Serveer met de mostermayo, of maak zoals in het boek staat die overheerlijke ginmayonaise. In dat geval maak een alcoholvrije dip voor de kleinere Smulpaapjes 😉

Je maakt best veel met dit recept, ik heb een helft van het basisdeeg ingevroren voor later gebruik!

Gepubliceerd op 31 oktober 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!