Zuurkoolkroketjes uit Zuur



Alleen al vanwege de zuurkoolkroketjes is Zuur van Bas Robben een absolute aanrader! Want er is niks lekkerder dan zelf kroketten maken.

Nadat ik had gehoord dat deze zuurkoolkroketjes in het boek Zuur van Bas Robben stonden én ze proefde tijdens zijn boekpresentatie was er maar één actie mogelijk. Ik moést ze zelf maken.

Zodra we terug waren van herfstvakantie, en het weer lekker koud werd dook ik de keuken in. Ik had niet verwacht dat ook kleine Smulpaapjes dol op zuur kunnen zijn, want mijn dochter en haar vriendinnetje graaiden er gretig een aantal van de net gebakken stapel af. Gelukkig maak je er met dit recept méér dan genoeg!

Voor 20 stuks zuurkoolkroketten

500g licht kruimige aardappels, geschild en in blokjes
zout
125g boter
500g gekruide zuurkool (ik gebruikte de kruidige zuurkool van AH)
8 eieren
100g bloem
500g Panko
zwarte peper

Om te frituren: 2 liter arachideolie, keukenpapier, schuimspaan
Voor erbij: mosterdmayonaise (2el mayo gemengd met 1tl mosterd)

kroket met zuurkool

Zuurkoolkroketjes

Begin voor de zuurkoolkroketjes met de basis. Kook de aardappels in 12 minuten gaar, giet af en laat uitstomen. 100g boter erbij en fijnstampen, tot puree. In de tijd dat de aardappels koken stoof je op zacht vuur de zuurkool 5 minuutjes. Ik heb de zuurkool niet laten uitlekken, maar in het vocht gaar gestoofd (in plaats van in de resterende boter)

Meng de zuurkool door de aardappelpuree en meng er nog 2 eieren goed doorheen. Breng op smaak met zwarte peper. Volgens mij is het ook super lekker om op dit moment nog wat uitgebakken spekjes toe te voegen. Dat doe ik een volgende keer! Doe alles nu in een ovenschaal, strijk glad en dek af met folie. Zet in de koelkast en laat door en door koud worden.

Kroketjes of bitterballen

Verhit in een wijde pan de olie, tot 180C (of gebruik een frituurpan) Zet 3 schaaltjes klaar, 1 met bloem, 1 met 6 losgeklopte eieren en een laatste met de panko. Afhankelijk van of je kroketjes of bitterballen maak schep je een hoeveelheid uit de kom. Rol met natte handen in de gewenste vorm. Haal dan eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de Panko. Daarna nóg een keer door het ei en de Panko. Door dubbel te paneren worden ze extra knapperig!

Bak ze, niet met teveel tegelijk, in 5 minuten in de hete olie goudbruin. Laat daarna uitlekken op keukenpapier. Serveer met de mostermayo, of maak zoals in het boek staat die overheerlijke ginmayonaise. In dat geval maak een alcoholvrije dip voor de kleinere Smulpaapjes 😉

Je maakt best veel met dit recept, ik heb een helft van het basisdeeg ingevroren voor later gebruik!

Gepubliceerd op 31 oktober 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd