Zuurkoolkroketjes uit Zuur



Alleen al vanwege de zuurkoolkroketjes is Zuur van Bas Robben een absolute aanrader! Want er is niks lekkerder dan zelf kroketten maken.

Nadat ik had gehoord dat deze zuurkoolkroketjes in het boek Zuur van Bas Robben stonden én ze proefde tijdens zijn boekpresentatie was er maar één actie mogelijk. Ik moést ze zelf maken.

Zodra we terug waren van herfstvakantie, en het weer lekker koud werd dook ik de keuken in. Ik had niet verwacht dat ook kleine Smulpaapjes dol op zuur kunnen zijn, want mijn dochter en haar vriendinnetje graaiden er gretig een aantal van de net gebakken stapel af. Gelukkig maak je er met dit recept méér dan genoeg!

Voor 20 stuks zuurkoolkroketten

500g licht kruimige aardappels, geschild en in blokjes
zout
125g boter
500g gekruide zuurkool (ik gebruikte de kruidige zuurkool van AH)
8 eieren
100g bloem
500g Panko
zwarte peper

Om te frituren: 2 liter arachideolie, keukenpapier, schuimspaan
Voor erbij: mosterdmayonaise (2el mayo gemengd met 1tl mosterd)

kroket met zuurkool

Zuurkoolkroketjes

Begin voor de zuurkoolkroketjes met de basis. Kook de aardappels in 12 minuten gaar, giet af en laat uitstomen. 100g boter erbij en fijnstampen, tot puree. In de tijd dat de aardappels koken stoof je op zacht vuur de zuurkool 5 minuutjes. Ik heb de zuurkool niet laten uitlekken, maar in het vocht gaar gestoofd (in plaats van in de resterende boter)

Meng de zuurkool door de aardappelpuree en meng er nog 2 eieren goed doorheen. Breng op smaak met zwarte peper. Volgens mij is het ook super lekker om op dit moment nog wat uitgebakken spekjes toe te voegen. Dat doe ik een volgende keer! Doe alles nu in een ovenschaal, strijk glad en dek af met folie. Zet in de koelkast en laat door en door koud worden.

Kroketjes of bitterballen

Verhit in een wijde pan de olie, tot 180C (of gebruik een frituurpan) Zet 3 schaaltjes klaar, 1 met bloem, 1 met 6 losgeklopte eieren en een laatste met de panko. Afhankelijk van of je kroketjes of bitterballen maak schep je een hoeveelheid uit de kom. Rol met natte handen in de gewenste vorm. Haal dan eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de Panko. Daarna nóg een keer door het ei en de Panko. Door dubbel te paneren worden ze extra knapperig!

Bak ze, niet met teveel tegelijk, in 5 minuten in de hete olie goudbruin. Laat daarna uitlekken op keukenpapier. Serveer met de mostermayo, of maak zoals in het boek staat die overheerlijke ginmayonaise. In dat geval maak een alcoholvrije dip voor de kleinere Smulpaapjes 😉

Je maakt best veel met dit recept, ik heb een helft van het basisdeeg ingevroren voor later gebruik!

Gepubliceerd op 31 oktober 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!