Wegwijs in de voedingsjungle – reviewIedereen die nét ouder is geworden en aan voeding begint wordt overstelpt met adviezen. Goed bedoeld, maar als kersverse papa of mama ben je al met zoveel bezig en vaak zijn de adviezen ook nog eens tegenstrijdig. Tel daar bij op dat ook op internet je vaak door de bomen het bos niet meer ziet en de stress is compleet.

Voor Manon van Eijsden en Michelle Troost reden om een praktisch boek te maken, met de laatste wetenschappelijke inzichten en vooral praktisch gericht. Smulpaapje testte het boek, met behulp van kersverse mama Saskia Weerstand voor de jonge ouders in deel I. Ik keek zelf naar de adviezen voor oudere kinderen in deel II. Dit vonden we er van.

wegwijsindevoedingsjungle.jpg

Wegwijs in de voedingsjungle – deel 1 0 tot 1 jaar door Saskia Weerstand

Saskia is presentatrice van o.a. ZAPP en dj bij 3FM en mama van zoon Jeppe Dino. Binnenkort begint ze met de eerste vaste (bij)voeding van haar zoon. Ik vroeg haar om het boek te lezen en te kijken wat zij er van vindt en of het haar handvatten biedt voor als ze straks gaat starten met vaste voeding. Dit waren haar bevindingen:

Saskia: Ongeveer een jaar geleden kwam ik erachter dat ik zwanger was. Reden voor een feestje, maar wel 1 met 0% bubbels en een goed doorgebakken biefstukje. Vanaf de dag dat ik er achter kwam dat er een kleine mensje groeide in mijn buik hield ik rekening met alles wat ik at en binnen kreeg. Ik wilde de kleine man zo goed mogelijk voorzien van goede bouwstoffen. Maar, hoe doe je dat na dat je bevallen bent? Ik had mij er eerlijk gezegd niet zo in verdiept, tot aan dit boek.

Saskia en Jeppe_Smulpaapje

Van flesvoeding naar proefhapjes

De eerste drie maanden kreeg Jeppe alleen borstvoeding. Vanaf toen zijn we langzaam overgestapt op flesvoeding en inmiddels zijn we toe aan de eerste proefhapjes. Maar, hoe werkt dat? In de eerste bladzijdes van dit boek leer ik al veel over de eerste maanden qua voeding voor een baby. Signalen voor wanneer je kleine toe is aan zijn eerste hapjes + wat voor hapjes worden goed beschreven. Ideaal want ik kan ze direct toepassen. Ook eyeopeners kom ik tegen over wanneer een baby aan smaken leert wennen en het invriezen van hapjes.  De overige bladzijden gaan allemaal over wanneer Jeppe straks iets ouder is, maar hoe handig om dit alvast te lezen.

Suikers en vitamine D

Uitleg over suikers, hoeveelheden en wat te eten en drinken staan er veelvuldig in. Her en der een lesje etiketten lezen en zelfs recepten voor een gezonde voedzame maaltijd. Top dus. Ook iets negatiefs? Ja, de tip over de huismerken vitamine D+K die je aan de kleine geeft. Ik kwam er tijdens de eerste maanden achter dat er juist in deze huismerken (en ook in de iets duurdere merken) super veel suiker wordt toegevoegd. Ik ben echt niet anti suikers en Jeppe zal ook echt wel eens mogen snoepen, maar dan pas als hij iets groter is. Ik schrok echt van het feit dat er dus zelfs in BABY vitamines al suiker zit. Dat dit boek dat aanraadt vind ik gek, ik ben zelf overgestapt op een variant zonder suiker.

Verder een handig boek. Niet betuttelend en ook niet te strikt. Gewoon leuke, gezonde voedingstips die echt wel waardevol zijn om te lezen als je je kleintje lekker gezond met niet te gekke fratsen wilt opvoeden.

Wegwijs in de voedingsjungle – deel 2 1 tot 9 jaar

In dit deel van het boek gaat het over hoeveel en wat je kind mag eten. Maar ook over suiker, zout, e-nummers, wat je kunt doen als je kind niet wil eten, maar ook over wat er op een boterham gaat en hoe je daarmee kunt variëren. Tot slot nog over de warme maaltijd, wat je je kind te drinken geeft, hoe je omgaat met tussendoortjes en als laatste tips om gezond(er) te eten.Kortom, het hele spectrum aan voeding wordt meegenomen. Uitgangspunten voor de adviezen in het boek zijn de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met wetenschappelijke inzichten waar consensus over is. Kortom, de informatie in dit boek is behoorlijk gedegen en niet op trends of hypes gebaseerd.

Praktisch en toepasbaar

Wat ik fijn vind aan het boek, naast deze gedegen informatie, is dat het ook praktisch is. Er staan herkenbare voorbeelden van levensmiddelen in, waarbij je geleerd wordt naar de etiketten te kijken. Van sommige tips lijkt het misschien dat het voor de hand ligt “eet samen aan tafel, spreek samen regels af” maar het is goed ze nog een keer te herhalen.

Voor de ouders met moeilijk etende kinderen staat er ook genoeg in. Slim vind ik de tip om een dagboek bij te houden van wat je kind wel eet. Zou ik niet zo gauw aan gedacht hebben. En om het af te maken vind je ook nog simpele recepten in het boek. Kortom, informatie, praktische tips én recepten. Het maakt het een compleet boekje voor iedere ouder die wegwijs wil worden in de wereld die eten met kinderen eet.

Geen kritiek? Toch wel. Want margarine aanbevelen? Kom op! Ik snap dat boter vetter en meer verzadigde vetten heeft, maar a) het is natuurlijker en b) het is écht veel lekkerder. Gewoon niet teveel van op je boterham smeren 😉

Wegwijs in de voedingsjungle is uitgegeven door Kosmos, kost € 20,- en is in de boekhandel en online te koop

Gepubliceerd op 22 juni 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.