Vis van de maand juli – Spaghetti Marinara
Samenwerking – Fruits de mer, ook wel vruchten van de zee. Ze zijn deze maand de vis van de maand en daar word ik om meerdere redenen blij van. Allereerst omdat het mogelijk mijn allerliefste manier van vis eten is, als ik in een restaurant ben. Alles wat lekker is op een schaal. Van oesters, tot kreeft. Van scheermesjes tot garnalen. Hoe verser hoe beter!
Maar je kunt ze ook thuis eten. Een zeevruchtenpasta maakte ik er mee. Oh jongens, die ís me toch lekker! Kies zelf welke vis en schelp-/schaaldieren je door de saus doet, maar beloof me dat je ‘m gaat proberen. Daar ga je echt geen spijt van krijgen.
voor de Marinara pastasaus (voor vier personen)
1el neutrale olie
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el tomatenpuree
1el anjosvispasta (of snijd 3 ansjovisfilets heel fijn)
125ml witte wijn (of gebruik bouillon)
½ tl chili flakes
1 blik gepelde (San Marzano) tomaten in blik (400g), tomaten iets kleiner gesneden
400g spaghetti of linguini
voor de fruits de mer
Voor de fruits de mer in deze marinara pasta koos ik rivierkreeftjes, (gare) cocktailgarnalen, inktvisringen, mossels, vongole en stukjes kabeljauw. Ik reken op 150g fruits de mer per persoon, als je ze vers bij de visboer koopt. Er is vaak ook een kant & klare mix t koop, vers en uit de diepvries. Maar die vind ik echt minder lekker, dus in dit recept ga ik uit van verse vis.
2el neutrale olie
2 tenen knoflook, grof gesneden
1 citroen
1 handje zeekraal
zout & peper
Spaghetti marinara
Maak als eerste de pastasaus door de olie in een grote koekenpan te verhitten en hierin de ui 5minuten zachtjes te fruiten. Knoflook erbij en een minuutje mee laten bakken. Voeg de tomatenpuree en ansjovispasta toe en laat die een minuut op medium vuur meebakken, terwijl je af en toe alles omschept. Blus af met de wijn (of bouillon) en laat alles nu een paar minuten sudderen. Voeg nu de chiliflakes toe (hou je niet van iets pittig, laat ze dan weg) en de gepelde tomaten met sap. Roer even goed door.
Fruits de mer
Vuur mag nu omhoog zodat je de saus aan de kook brengt. Zodra die kookt zet je het vuur lager en laat je de saus vijftien minuten inkoken. Schep alles af en toe even om. In de tussentijd gaat in een andere pan 2 eetlepels neutrale olie. Daarin fruitt je 5 minuutjes op zacht vuur,de knoflook aan zodat deze zijn smaak kan afgeven. Haal de knoflook er dan uit. Bak in deze knoflookolie de rivierkreeftjes 2 minuten, daarna mag de kabeljauw en calamaris erbij. Bak op hoog vuur tot die goudbruin en gaar. zijn. Als laatste gaan de grote garnalen erbij, die je alleen maar warm hoeft te laten worden. En als allerlaatste bak je nog een minuutje de zeekraal mee. Breng alles op smaak met citroensap, zout & peper.
Pasta marinara
Als de tomatensaus ingekookt en klaar is gaan daar de mosselen en vongole bij, die hoef je alleen maar warm te laten worden en zijn gaar als ze open staan. Als je tomatensaus bijna klaar is kook je in 8 minuten de spaghetti al dente. Giet af, maar gooi niet al het kookvocht weg. Hiervan doe je een klein kopje kookvocht bij de pastasaus. De afgegoten pasta kan nu door de saus en daar schep je de gebakken vis en zeekraal door heen. Niet langer wachten nu, maar lekker aan tafel!
Vis van de maand
Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier
Gepubliceerd op 3 juli 2019