Vis van de maand juli – Spaghetti Marinara



Samenwerking – Fruits de mer, ook wel vruchten van de zee. Ze zijn deze maand de vis van de maand en daar word ik om meerdere redenen blij van. Allereerst omdat het mogelijk mijn allerliefste manier van vis eten is, als ik in een restaurant ben. Alles wat lekker is op een schaal. Van oesters, tot kreeft. Van scheermesjes tot garnalen. Hoe verser hoe beter!

Maar je kunt ze ook thuis eten. Een zeevruchtenpasta maakte ik er mee. Oh jongens, die ís me toch lekker! Kies zelf welke vis en schelp-/schaaldieren je door de saus doet, maar beloof me dat je ‘m gaat proberen. Daar ga je echt geen spijt van krijgen.

Spaghetti Marinara Smulpaapje

voor de Marinara pastasaus (voor vier personen)

1el neutrale olie
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el tomatenpuree
1el anjosvispasta (of snijd 3 ansjovisfilets heel fijn)
125ml witte wijn (of gebruik bouillon)
½ tl chili flakes
1 blik gepelde (San Marzano) tomaten in blik (400g), tomaten iets kleiner gesneden
400g spaghetti of linguini

voor de fruits de mer

Voor de fruits de mer in deze marinara pasta koos ik rivierkreeftjes, (gare) cocktailgarnalen, inktvisringen, mossels, vongole en stukjes kabeljauw. Ik reken op 150g fruits de mer per persoon, als je ze vers bij de visboer koopt. Er is vaak ook een kant & klare mix t koop, vers  en uit de diepvries. Maar die vind ik echt minder lekker, dus in dit recept ga ik uit van verse vis.
2el neutrale olie
2 tenen knoflook, grof gesneden
1 citroen
1 handje zeekraal
zout & peper

Spaghetti marinara

Maak als eerste de pastasaus door de olie in een grote koekenpan te verhitten en hierin de ui 5minuten zachtjes te fruiten. Knoflook erbij en een minuutje mee laten bakken. Voeg de tomatenpuree en ansjovispasta toe en laat die een minuut op medium vuur meebakken, terwijl je af en toe alles omschept. Blus af met de wijn (of bouillon) en laat alles nu een paar minuten sudderen. Voeg nu de chiliflakes toe (hou je niet van iets pittig, laat ze dan weg) en de gepelde tomaten met sap. Roer even goed door.

Fruits de mer 

Vuur mag nu omhoog zodat je de saus aan de kook brengt. Zodra die kookt zet je het vuur lager en laat je de saus vijftien minuten inkoken. Schep alles af en toe even om. In de tussentijd gaat in een andere pan 2 eetlepels neutrale olie. Daarin fruitt je 5 minuutjes op zacht vuur,de knoflook aan zodat deze zijn smaak kan afgeven. Haal de knoflook er dan uit. Bak in deze knoflookolie de rivierkreeftjes 2 minuten, daarna mag de kabeljauw en calamaris erbij. Bak op hoog vuur tot die goudbruin en gaar. zijn. Als laatste gaan de grote garnalen erbij, die je alleen maar warm hoeft te laten worden. En als allerlaatste bak je nog een minuutje de zeekraal mee. Breng alles op smaak met citroensap, zout & peper.

Pasta marinara

Als de tomatensaus ingekookt en klaar is gaan daar de mosselen en vongole bij, die hoef je alleen maar warm te laten worden en zijn gaar als ze open staan. Als je tomatensaus bijna klaar is kook je in 8 minuten de spaghetti al dente. Giet af, maar gooi niet al het kookvocht weg. Hiervan doe je een klein kopje kookvocht bij de pastasaus. De afgegoten pasta kan nu door de saus en daar schep je de gebakken vis en zeekraal door heen. Niet langer wachten nu, maar lekker aan tafel!

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

 

Gepubliceerd op 3 juli 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.